Jyväskylän yliopisto

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita

Jaa

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat tarkastelivat eri maissa toteutettuja tietojärjestelmäratkaisuja ja uusia teknologioita Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa. Keskitetyn tiedonhallinta-alustan käyttöönotto, potilastietojärjestelmien kehittäminen ja teknologian hyödyntäminen tehostavat palveluprosesseja ja tuovat kustannussäästöjä. Tutkijat kehittelivät selvitystyön perusteella tiedonhallinta-alustan käyttöönotolle seuraavanlaiset suositukset:

Kansallinen tiedonhallinta-alusta kehitetään tukemaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen asettamia tavoitteita. Alusta rakennetaan tukemaan maakuntia väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä ja kansalaisten tiedot kerätään keskeisistä terveydenhuollon tietolähteistä. Kansalliset sote-tiedon analysointipalvelut keskitetään valtakunnalliselle tiedonhallinta-alustalle. Tämän lisäksi kehitetään yhteistyötä muun muassa eri organisaatioiden, potilasjärjestöjen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä biopankkien ja genomitietoa tuottavien ja hallinoivien tahojen kanssa.

Tiedon toissijainen käyttö edistää terveydenhuollon toiminnan kehittämistä ja sairauksien ennaltaehkäisyä 

Siirtymällä sadoista kuntakohtaisista tietojärjestelmistä keskitetympään maakunnalliseen ja kansalliseen tiedonhallintaan saadaan vaikuttavuus- ja kustannushyötyjä. Uusien tietojärjestelmien hankinta ja käyttöönotto ovat pitkä prosessi, jossa tarvitaan kansallista yhteistyötä, tutkimusta ja kansallisia suosituksia.

Tämä tutkimus tukee uuden hallitusohjelman linjauksia yhtenäisten kansallisten tietojärjestelmien ja tiedonhallinnan kehittämisestä. Laki tiedon toissijaisesta käytöstä antaa entistä paremmat edellytykset tutkimus- ja kehitystyölle, joka edistää sairauksien ennaltaehkäisyä ja terveydenhuollon toiminnan kehittämistä, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja professori Pekka Neittaanmäki 

Kohti tietoturvallisia potilastietojärjestelmiä

Uudistuvan tiedonhallinnan ja tietojärjestelmien kehittämisessä on useita huomioitavia alueita. Tietojärjestelmien uudistamista varten sote-tietoja tulee tarkastella yhtenä kokonaisuutena. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat tietojärjestelmien ja –varantojen nykytila, tavoitetila sekä kuvaukset prosesseista, tietovirroista ja näiden kaikkien suhteet toisiinsa. Uuden tietojärjestelmän hyödyntäminen edellyttää sitä, että kokonaisuuden tulee olla avoin ja hallitusti kehitetty.

Työntekijöiden kouluttaminen avainasemassa järjestelmän käyttöönotossa

Lisäksi sote-alan työntekijöille tarvitaan koulutusta ja riittävästi resursseja osaamisen päivittämistä varten, jotta uuden teknologian hyödyt siirtyisivät käytäntöön. Nopeasti kehittyvien sähköisten palveluiden käyttöön liittyy epävarmuutta työntekijöissä, ja kokemukset osoittavat, että siirtymävaiheessa uudet tietojärjestelmät myös lisäävät työn kuormitusta.

Yhteiskehittämisellä voidaan saada käyttäjäystävällisempiä IT-järjestelmiä, jotka jatkossa säästävät työaikaa ja edistävät potilasturvallisuutta. Tekoälyn sekä muiden uusien teknologioiden avulla pystytään helpottamaan tiedonhallintaa ja päätöksentekoa sekä nopeuttamaan työprosessejaJatkossa siis yhteiskehittäminen ansiota asiakkaiden terveystiedot löytyvät kätevästi yhdestä paikasta, jolloin tiedot omasta terveydentilasta löytyvät nopeammin ja hoito on tehokkaampaa.

Lisätietoja 

Professori Pekka Neittaanmäki, pekka.neittaanmaki@jyu.fi, puh. 040 550 7005 

Suomen terveysdata ja sen hyödyntäminen -raportti: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/63327

(Value From Public Health Data With Cognitive Computing (VFH) ja Watson Health Cloud Finland (WHC) -hankkeiden (2016–2019) loppuraportti, Vol. 1–4) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Siiri Koutola
Viestintäharjoittelija
tiedotus@jyu.fi

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme