Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Nuorille lisää mahdollisuuksia oppisopimuskoulutukseen

Jaa
Keskuskauppakamari odottaa hallituksen budjettiriihestä päätöksiä, joilla nuorten mahdollisuudet oppisopimuskoulutukseen paranevat. Käytännössä tarvitaan päätöksiä toimista, jotka lisäävät oppisopimuskoulutuspaikkojen tarjontaa. Keskeinen keino tähän on tukea työantajia oppisopimuskoulutuksen alkuvaiheen palkkauskustannuksissa.
Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.

Keskuskauppakamari esittää oppisopimuskoulutuksen palkkauskustannusten porrastuksen käyttöönottamista. Tuki olisi oppisopimuskoulutuksen alkuvaiheessa suurempi ja pienenisi opiskelijan opintojen edetessä. Työantaja saisi automaattisesti tuen niiden oppisopimuskoulutuksessa olevien osalta, jotka ovat alle 30-vuotiaita ja vailla aiempaa ammatillista perustutkintoa. Nuoren saama palkka pysyisi nykyisellään eli työehtosopimuksen mukaisena.

Nuorten tilanne työmarkkinoilla on heikentynyt entisestään koronapandemian seurauksena. Työ- ja elinkeinoministeriön uusimman työllisyyskatsauksen mukaan nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita on 17 300 enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhteensä heitä on nyt jo yli 50 000. Oppisopimuskoulutusmahdollisuuksien lisääminen olisi monelle nuorella mahdollisuus tarttua kiinni työelämään.

”Meidän tavoitteenamme on luoda nuorille lisää mahdollisuuksia oppisopimuskoulutukseen ja sitä kautta auttaa yrityksiä löytämään osaavaa työvoimaa. Tämä voidaan saavuttaa esittämämme oppisopimuskoulutuksen palkkauskustannusten porrastuksen avulla”, sanoo Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen.

Oppisopimuskoulutuksen käyttö ei ole lisääntynyt toivotulla tavalla. Opetushallituksen tuoreimmat tilastot vuodelta 2018 osoittavat nuorten olevan aliedustettu joukko oppisopimuskoulutuksessa. Oppisopimuskoulutuksena ammatillista perustutkintoa suorittavien joukossa alle 30-vuotiaita oli vain noin 50 prosenttia. Mikäli katsotaan peruskoulun päättäneitä, eli alle 20-vuotiaita, oli heidän osuutensa vain noin 16 prosenttia.

”Kauppakamareiden tekemän kyselyn perusteella suurimpia oppisopimuskoulutuksen käytön esteitä ovat työantajille aiheutuvien kustannusten suuruus ja ohjauksen vaatima suuri työaikaresurssi. Keskuskauppakamarin esittämällä oppisopimuskoulutuksen palkkauskustannusten porrastuksella voidaan käytännössä poistaa ainakin toinen näistä esteistä”, selventää Valtonen.

Uusi palkkauskustannusten porrastus nostaisi julkisia menoja jonkin verran, mutta se olisi edelleen työllisyystoimena kustannustehokas. Koronapandemian seurauksena hallituksen työllisyystavoite on karkaamassa käsistä. Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurin mukaan hallituksen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta on nyt 97 000 työllisen päässä.

”Hallituksella on kova työ tehdä päätöksiä, joilla päästään hallitusohjelmassa asetettuun työllisyystavoitteeseen. Kaikille hallituspuolueille kuvittelisi olevan mieluisaa tukea nuorten työllisyyttä esittämällämme tavalla. Oppisopimuskoulutuksen palkkauskustannusten porrastus on helppo ja järkevä työllisyystoimi”, toteaa Valtonen.

Keskuskauppakamari painottaa, että hallituksen on tehtävä päätökset oppisopimuskoulutuksen palkkausporrastuksen käyttöönottamisesta budjettiriihessään. Asiaa ei pidä siirtää jatkovalmisteluun pölyttymään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Kaivatut ratkaisut helpottamaan osaajapulaa jäivät kehysriihessä toteuttamatta17.4.2024 09:01:43 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari pitää huojentavana, että hallitus säästi kehysriihessä koulutuksen merkittäviltä leikkauksilta vaikeassa taloustilanteessa, mutta samalla uupumaan jäivät myös kaivatut panostukset osaavan työvoiman saatavuuteen. Keskuskauppakamarin osaajakyselyyn vastanneista yrityksistä jo lähes 70 prosenttia kokee, että osaajapula on muodostunut niille kasvun esteeksi.

Keskuskauppakamari: Leikkaukset ymmärrettäviä - panostukset kasvuun välttämättömiä16.4.2024 16:42:21 EEST | Tiedote

Hallituksen kehysriihessä päättämät säästöt ja veronkorotukset ovat Keskuskauppakamarin mukaan välttämättömiä, jotta hallitus onnistuu taittamaan valtion velkaantumisen hallitusohjelman suunnitelmien mukaan. Keskuskauppakamari pitää tärkeänä, että sopeutustoimien ja veronkiristysten rinnalla hallitus päätti myös kasvua tukevista toimista, joilla voidaan kääntää Suomen suunta.

Keskuskauppakamari: Kehysriihessä on löydettävä lisää kasvun eväitä – pelkät leikkaukset ja veronkorotukset eivät Suomea pelasta15.4.2024 06:48:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari painottaa, että tulevassa kehysriihessä on löydettävä uusia kohdennettuja keinoja talouden kasvun edistämiseksi. “Vaikka nykyiset sopeutustoimet ovat tarpeellisia julkisen talouden tasapainottamiseksi, pelkät leikkaukset ja veronkorotukset eivät yksin riitä kääntämään Suomen taloutta kasvu-uralle", toteaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Romakkaniemi.

Kauppakamarien tilasto: Vienti romahti maaliskuussa 30 prosenttia edellisvuodesta – ”lakkojen vaikutus selkeä”9.4.2024 06:57:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientiasiakirjatilastojen mukaan ulkomaakaupan vienti väheni maaliskuussa 30 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Alkuvuonna eli tammi-helmikuussa vienti vielä kasvoi edellisvuoteen verrattuna. ”Maaliskuun luvuissa näkyy selkeästi se, mitä poliittinen lakko teki Suomen viennille: romahdutti sen”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye