Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Sote-esitys on korjattava – yritykset laajemmin mukaan tuottamaan palveluita

Jaa

Sote-esityksen vaatimus hyvinvointialueiden ”riittävästä omasta palvelutuotannosta” on poistettava. Tulevilla hyvinvointialueilla tulee olla mahdollisuus järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut asiakkaiden näkökulmasta mahdollisimman tehokkaasti ja laadukkaasti. Palveluiden tuottamisessa on hyödynnettävä nykyistä laajemmin yrityksiä, vaatii Keskuskauppakamari.

Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola. Kuva: Liisa Takala
Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola. Kuva: Liisa Takala

”Suomessa toimii yli 18 000 yksityisen sektorin sote-alan yritystä. Yhteistyö yritysten ja julkisen sektorin välillä sote-palveluiden tuottamisessa on jo nyt laajaa ja tiivistä. Yritysten mahdollisuuksia tuottaa julkisia sote-palveluita ei tule heikentää. Tuottavuuden ja laadun parantamiseksi yritysten roolia pitäisi päinvastoin kasvattaa”, sanoo Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola. 

Perustuslakivaliokunnan lausunto sote-uudistuksesta ei edellytä hyvinvointialueilta “riittävää omaa palvelutuotantoa”. Sitä ei siis tarvitse sisällyttää valmisteilla olevaan lainsäädäntöön. Perustuslakivaliokunta totesi, että julkisella vallalla on vastuu turvata sote-palveluiden saatavuus, mutta julkisyhteisöjen ei itse tarvitse huolehtia kaikkien sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta.  

Keskuskauppakamarin mukaan julkisen sektorin liian vahva monopoli sote-palveluiden tuottamisessa johtaisi tehottomuuteen, lisäkustannuksiin veronmaksajille sekä hoidon laadun rapautumiseen. 

”Yritykset ovat osa ratkaisua kohti parempia palveluita. Tuottavuus ja tehokkuus eivät kasva, jos julkista tuotantoa suojellaan perusteettomasti kilpailulta. Julkisen sektorin ei ole järkevää tuottaa kaikkia sote-palveluita itse. Yrityksissä oleva osaaminen ja innovaatiot on hyödynnettävä myös julkisten palveluiden tuottamisessa”, sanoo Sipola. 

Järjenvastaista purkaa toimivia palvelurakenteita 

Keskuskauppakamarin mukaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää korjata sote-esitystä ja poistaa vaatimus hyvinvointialueiden riittävästä omasta palveluntuotannosta.  

”Lisäksi valiokunnan tulee muuttaa esitystä olemassa olevien ostopalvelusopimusten mitätöinneistä ja irtisanomista. Olisi täysin järjenvastaista purkaa toimivia palvelurakenteita ilman perusteita. Taannehtivien mitätöintien salliminen romuttaisi myös Suomen houkuttelevuutta investointien kohteena”, sanoo Sipola. 

Keskuskauppakamari on erittäin huolissaan esitetyn sote-uudistuksen kustannuksista veronmaksajille ja julkiselle taloudelle.  

”Hallitus on itsekin myöntänyt, että esitetyllä uudistuksella ei tulla hillitsemään sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua. Lasku tulee olemaan suuri, eikä sitä pidä entisestään kasvattaa pienentämällä yritysten roolia sote-palveluiden tuottamisessa”, Sipola sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola. Kuva: Liisa Takala
Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola. Kuva: Liisa Takala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Hallituksen tulee linjata osinkojen lähdeverosta valtiovarainministeriön selvityksen mukaisesti8.6.2021 15:11:00 EEST | Tiedote

Valtiovarainministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä on tänään julkaissut selvityksen, jonka mukaan osinkojen viiden prosentin lähdeveroa ei olisi perusteltua ottaa osaksi Suomen verojärjestelmää. Keskuskauppakamari pitää työryhmän kantaa erittäin perusteltuna kotimaisten pääomamarkkinoiden toimivuuden ja kotimaisen omistamisen näkökulmasta. Hallituksen tulisi linjata lähdeverosta syksyn budjettiriihessä työryhmän näkemyksen mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme