Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Suomen löydettävä arktisen alueen markkinat

Jaa
Keskuskauppakamarin mukaan Suomen on tartuttava arktisen alueen kestävyyden turvaamiseen, jota ilmastonmuutos tällä hetkellä uhkaa. Arktisen alueen liikenne, infra ja saavutettavuus ovat Suomelle merkityksellisiä, kun kilpailu alueella kovenee. Lisäksi arktisen alueen markkinat tarjoavat useita mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle. Esimerkiksi pk-yrityksille arktisen alueen lähimarkkinat ovat turvallinen tapa aloittaa kansainvälinen kauppa.
Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood. Kuva: Liisa Takala.

EU-komissio ja ulkosuhdehallinto julkaisivat eilentiedonannon, jonka mukaan EU pyrkii vahvistamaan sidettään arktiseen alueeseen. Keskuskauppakamarin mukaan ehdotus on tarpeellinen. On hyvä, että EU aktivoituu arktisella alueella myös muulloin kuin ilmastonmuutos- ja turvallisuus asioissa.

”Suomelle arktisen alueen liikenne, infra ja saavutettavuus ovat merkityksellisiä. Eurooppalaisiin liikenneverkkoon (TEN-T) kuuluvat Kemin ja Oulun satamat muodostavat tärkeän linkin merenkulun ja maaliikenteen välille myös suhteessa arktiseen alueeseen. TEN-T käytävien jatkamisella pyrittiin myös vahvistamaan arktisen alueen saavutettavuutta”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopolitiikan asiantuntija Päivi Wood.

Wood myös muistuttaa, että alueen geopoliittinen sijainti ja luonnonvarat nostavat jatkuvasti kiinnostusta.

”Kansainvälinen kilpailu kovenee alueella jatkuvasti. Samoin kasvava meriliikenne ja uudet mahdolliset meriväylät. USA:n, Kiinan ja Venäjän kiinnostus arktiseen alueeseen lisäävät painetta EU:lle”, Wood sanoo.

Komission mukaan öljyn, kaasun ja hiilen keräämistä ei enää saa kasvattaa. Keskuskauppakamari kuitenkin muistuttaa, että EU:n alueelle tuodaan tällä hetkellä Venäjän arktiselta alueelta pumpattua öljyä ja kaasua. Osana Green Dealin ja EU:n ilmastopaketin toteuttamista tavoitellaan myös nopeampaa meriliikenteen päästöjen leikkaamista myös kansainvälisellä tasolla.

”On kuitenkin huomioitava, että keinot nopeuttaa neuvotteluja kansainvälisellä tasolla meriliikenteen päästöjen leikkaamiseksi ei ole ainoastaan EU:n käsissä. Kansainvälisen tason ratkaisut olisivat aina parempia merenkulussa, mutta mikäli hidas eteneminen jatkuu, ratkaisut tulevat jäämään pääasiassa EU-alueella toteutettaviksi”, sanoo Wood.

Arktinen alue tarjoaa uusia markkinoita

EU pyrkii takaamaan vihreää siirtymää tukevia toimia myös arktiselle alueelle. Vihreän siirtymän toteuttamiseen tarvitaankin uusia ratkaisuja ja toimintatapoja.

”Arktisella alueella on tapahtumassa erityisen suurta lämpenemistä. Suomi on arktisen osaamisen maa, ja suomalaisten yritysten osaamista, ratkaisuja ja investointeja tarvitaan arktisen alueen elinkelpoisuuden ja elinkeinojen turvaamiseksi. Esimerkiksi pk-yrityksille arktisen alueen lähimarkkinat ovat turvallinen tapa aloittaa kansainvälinen kauppa”, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka.

Innovatiivisten teknologioiden, kiertotalouden, tekoälyn ja satellittiien avulla pystytään tukemaan arktisen alueen elinkeinojen, kuten merenkulun, kalastuksen ja matkailun muutosta kohti kestävää liiketoimintaa.Kaikki ilmastonmuutoksen aiheuttamat vaikeudet heikentävät alueen toimintaedellytyksiä ja elinvoimaa, muistuttaa Toivakka. 

”Siirtymä vähäpäästöisiin ratkaisuihin ja panostukset uusiutuvaan energiaan synnyttävät runsaasti liiketoimintamahdollisuuksia. Suomalaisten yritysten osaamista, ratkaisuja ja investointeja tarvitaan alueen alueen elinkelpoisuuden ja elinkeinojen turvaamiseksi”, sanoo Toivakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarin vientijohtajakysely: Yritysten vientinäkymät kuluvalle vuodelle heikentyneet merkittävästi edellisvuodesta27.3.2024 06:54:00 EET | Tiedote

Kauppakamarin vientijohtajakyselyn perusteella yritysten vientinäkymät ovat selkeästi heikentyneet edellisvuoteen nähden. Tuoreen kyselyn mukaan enää kuusi prosenttia vientiyrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Alkuvuonna 2023 vielä 20 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi vuoden aikana.

Keskuskauppakamarin hallitus: Työmarkkinatilanne on ratkaistava luottamusta rakentamalla25.3.2024 16:41:36 EET | Tiedote

Meneillään olevat työtaistelutoimenpiteet ovat vahingollisia Suomen taloudelle. Yrityksille aiheutuu taloudellisia ja toiminnallisia vaikeuksia, joiden korjaaminen ei tapahdu hetkessä. Keskuskauppakamarin hallitus painottaa, että Suomen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tähän ei ole varaa. Suomen talouden kasvu on jo pitkään ollut lähes olematonta ja teolliset investoinnit vuotuisia poistoja pienemmät rapauttaen siten tulevaa kasvupotentiaalia. Siksi Keskuskauppakamarin hallitus pitää tärkeänä, että kiistoissa päästään eteenpäin.

Kauppakamarien vientijohtajakysely: Vientiyrityksistä yli 90 prosenttia kertoo poliittisten lakkojen vaikuttaneen toimintaan - lisäkustannuksia, mainehaittaa, lomautuksia22.3.2024 06:53:00 EET | Tiedote

Yli 90 prosenttia Kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo meneillä olevien lakkojen vaikuttaneen yritysten toimintaan. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 37 prosenttia kertoi lakkojen vaikuttaneen merkittävästi ja 54 prosenttia yrityksistä kertoo lakkojen vaikuttaneen jonkin verran.

Keskuskauppakamari: Naisten osuus EU- ja ETA-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä jatkoi kasvuaan – Suomi jäämässä jälkeen terävimmästä kärjestä19.3.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Naisten osuus EU- ja ETA-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä kasvaa edelleen, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta. Jo yli puolessa jäsenmaista naisten osuus hallituksen jäsenistä on yli 30 prosenttia ja johtoryhmän jäsenistä yli 20 prosenttia. Vaikka Suomi sijoittuukin edelleen kärkikymmenikköön kummassakin vertailussa, olemme jäämässä jälkeen terävimmästä kärjestä. Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä Keskuskauppakamari haluaa muistuttaa, että naisjohtajuuden edistämiseksi on vielä paljon työtä tehtävänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye