Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Työllisyyden kokonaistilanne huolestuttava - “Maailma näyttää hiukan mukavammalta paikalta, jahka rokoterumba saadaan pyörimään”

Jaa

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki on huolissaan työllisyyden kokonaistilanteesta, mutta muistuttaa, että talouden tila on monen muuhun maahan verrattuna siedettävä. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuodessa on tullut melkein 30 000 uutta työtöntä ja määrä saattaa olla edelleen kasvussa.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Kimmo Penttinen.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Kimmo Penttinen.

Viime aikojen uutiset ovat olleet lähinnä positiivisia. Rokotteen kehittäminen on antanut tietyn kiinnepisteen, jota kohti rämmitään. Maailma näyttää taas hiukan mukavammalta paikalta, jahka rokoterumba saadaan pyörimään. Rokotteen hyväksytty kehittäminen vähentää epävarmuutta ja antaa piristysruiskeen taloudelle jo nyt, vaikka käsinkosketeltavat vaikutukset tulevat vasta ensi vuoden puolella”, Kotamäki sanoo. 

Kotamäen mukaan työllisyysaste on alentunut yllättävän vähän kriisin aikana. Suomen työllisyysasteen trendi on edelleen reilusti yli 70 prosenttia. Tänään julkaistut työllisyysluvut osoittavat, että työllisyysasteen trendi oli 71,7 prosenttia vuoden 2020 lokakuussa. Työttömyysasteen trendi oli 8,3 prosenttia. Tilastokeskuksen luvuissa työllisiä oli siis 26 000 työllistä vähemmän kuin vuosi sitten lokakuussa. 

TEMin lukujen mukaan muutaman prosenttiyksikön nousussa ja lomautusten määrä on koholla. Osittain tämä on seurausta oikeansuuntaisista ja nopeista toimenpiteistä, toisaalta yritykset haluavat kynsin ja hampain pitää kiinni osaavasta työvoimastaan. Yksikään yritys ei irtisano tai lomauta mielellään. Lisäksi muistetaan, että työvoimapula on koko Eurooppaa ja Suomea piinaava ongelma, eivätkä sen syyt ole kadonneet koronan myötä”, Kotamäki pohtii. 

Kotamäki muistuttaa, että Suomen jäykät työmarkkinat selittävät hyvää työllisyyskehitystä kriisin alkuvaiheessa. Jäykkyys tarkoittaa myös yleensä korkeampaa rakennetyöttömyyttä. 

”Korkean palkkauskynnyksen maissa, kuten Suomessa, on kuitenkin yksi hyvin vakava riski. Kun työttömyys kerran nousee, se alenee hitaasti. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että työttömyyttä ei päästetä nousemaan kovinkaan korkealle. Koronakriisissä keskiössä ovat yritykset; hyvinvoivat yritykset palkkaavat ja hakevat kasvua.” 

Työllisyysasteen kehitystä voi seurata osoitteessa tyollisyystavoite.fi. Sivustolla pidetään myös kirjaa päätösperäisistä työllisyystoimista ja niiden työllisyysvaikutuksista.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Kimmo Penttinen.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Kimmo Penttinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät: Oppisopimuskoulutus tehokkaammin käyttöön – uudistuksia koulutuksen tuki- ja korvausjärjestelmiin22.1.2021 07:00:00 EETTiedote

Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät ehdottavat uutta oppisopimustukea palkkakustannusten porrastamiseksi. Myös koulutuskorvaukset tulee uudistaa niin, että korvauksen maksaminen on velvoittavaa ja sen taso on suhteessa ohjauksen vaatimaan resurssiin. Oppisopimuskoulutusta tulee kehittää siten, että opiskelijan töihin ottaminen on yritysten näkökulmasta kannattavampaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme