Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen täysin pysähdyksissä – osa uhkaa jäädä pysyvästi työmarkkinoiden ulkopuolelle

Jaa
Työllisyyden trendi on laskenut hieman, mutta romahdusta ei ole heikkenevästä suhdanteesta huolimatta nähty. Myös työttömyys on ollut loivassa nousussa. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan maltillinen suhdannevaihtelu kuuluu normaaliin talouden kiertokulkuun, mutta huolta herättää täysin paikalleen jämähtänyt pitkäaikaistyöttömyys. Riskinä on, että osa pitkäaikaistyöttömistä jää pysyvästi työmarkkinoiden ulkopuolelle. Työpaikkojen saatavuudesta työllistyminen ei ole kiinni, sillä työvoimalle on jopa hämmentävän paljon kysyntää.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Kuluva vuosi alkoi työmarkkinoilla vaimeasti sekä työllisyyden että työttömyyden osalta. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli tammikuussa työllisenä edelleen 25 000 henkeä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, mutta työllisyyden trendi laski. Trendilukema oli 74,2 prosenttia, kun joulukuun tietojen julkistuksen yhteydessä trendiksi oli ilmoitettu 74,5 prosenttia. Parhaimmillaan trendi kävi jo 74,7 prosentissa, mutta uudessa julkistuksessa myös vanhempia tietoja on korjattu alaspäin, ja työllisyyshuippu on hieman latistunut.

”Työllisyyden trendi heikkeni kuluvan vuoden alussa, mikä sopii vallitsevaan analyysiin suhdannetilanteesta. Minkäänlaista romahdusta ei edelleenkään nähty ja saattaa hyvin käydä niin, ettei työllisyys edes ehdi laskea kovin alas meneillään olevassa vaisummassa suhdannejaksossa ennen kuin talouskehityksen suunta jo muuttuu”, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Työttömien määrä oli sekin tammikuussa loivassa nousussa. Työttömyys on jo kohonnut viime vuoden tason yläpuolelle. Työttömänä oli tammikuussa 211 000 henkeä, mikä on 6000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi nousi 7 prosenttiin.

”Tammikuussa nähtiin työttömyyden loivaa nousua. Pitkään jatkuneen vaimean talouskasvun seurauksena maltillinen suhdanneluonteinen työttömyyden kasvu oli odotettua, enkä olisi siitä vielä kovin huolissani. Tällainen suhdannevaihtelu kuuluu normaaliin talouden kiertokulkuun”, sanoo Appelqvist.

Tammikuussa TE-toimistoissa oli avoimena 176 500 työpaikkaa, mikä on 31 600 vähemmän kuin vuosi sitten. Uusia työpaikkoja ilmoitettiin 114 700. Myös uusien työpaikkojen määrä oli laskussa ja jäi 10 400 viime vuoden tasosta.

”Vaikka avoimien työpaikkojen määrä on viime vuoden alussa mitatun ennätyskorkean tason alapuolella, oli työvoimalle alkuvuodesta edelleen jopa hämmentävän paljon kysyntää. Historiallisesti vertaillen nämä ovat korkeita lukuja. Työpaikkojen saatavuudesta ei työllistyminen siis ole kiinni”, sanoo Appelqvist.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan pitkäaikaistyöttömiä määrä oli tammikuussa lähes 86 000. Lukema on käytännössä sama kuin sekä joulu- että marraskuussa.

”Juuri nyt pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen on täysin pysähdyksissä. Tilanne on jossain määrin huolestuttava, sillä on ilmeisenä riskinä, että osa pitkäaikaistyöttömistä jää pysyvästi työmarkkinoiden ulkopuolelle”, sanoo Appelqvist.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Naisten osuus EU-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden hallituksissa ylitti jo 32 prosenttia – Suomi edelleen kansainvälisen hallitus- ja johtoryhmävertailun kärkisijoilla17.3.2023 06:45:00 EET | Tiedote

Naisten osuus EU-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvaa kovaa vauhtia, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta. Nyt jo yli puolessa jäsenmaista naisten osuus hallituksen jäsenistä on yli 30 prosenttia. Johtoryhmätasolla naisten osuuden kasvu ei ole yhtä nopeaa. Toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana nainen on edelleen harvinaisuus. Minna Canthin ja tasa-arvon päivän alla Keskuskauppakamari haluaa muistuttaa, että kiintiödirektiivin voimaantulo ei ole syy lopettaa elinkeinoelämän oma-aloitteista työtä naisjohtajuuden edistämiseksi.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Hinnat nousseet huolestuttavan laaja-alaisesti – inflaation taittuminen pitkä taistelu14.3.2023 09:14:00 EET | Tiedote

Inflaatio kiihtyi jälleen tammikuisen laskuvaiheen jälkeen, selviää Tilastokeskuksen tuoreesta kuluttajahintaindeksistä. Helmikuun aikana hinnat kallistuivat huolestuttavan laaja-alaisesti niin tavaroissa kuin palveluissakin ja Keskuskauppakamarin pääekonomisti ennakoi, että turvallisen tasaista inflaatiota ei ole näköpiirissä vielä pitkiin aikoihin. Talouden iso riski on, että rahapolitiikka pysyy pitkään kireänä, ja korkojen noustessa edessä voi olla myös odotuksia syvempi taantuma.

Naiset ja miehet tasapuolisesti edustettuina lähes puolella pörssiyhtiöiden hallituksista8.3.2023 06:48:00 EET | Tiedote

Lähes puolella pörssiyhtiöiden hallituksista on nykyään tasapuolinen sukupuolijakauma ja noin 30 prosentissa pörssiyhtiöiden johtoryhmistä naiset ja miehet ovat tasapuolisesti edustettuina. Tämä on hyvä luku, mutta parannettavaa vielä on, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala. Näin Naistenpäivänä Kajala kuitenkin muistuttaa, että naisten osuuden kasvattaminen edellyttää monimuotoisuuden huomioon ottamista hallituskokoonpanoa koskevan ehdotuksen valmistelussa ja johtoryhmän jäsenten rekrytointiprosesseissa.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taantuman kriteerit täyttyneet – Suomen talouden supistuminen jatkunut kaksi peräkkäistä neljännestä28.2.2023 09:22:35 EET | Tiedote

Suomen bruttokansantuote supistui vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 0,6 prosenttia suhteessa edelliseen neljännekseen. Kaikki isot kysyntäerät, eli vienti, investoinnit ja kulutus supistuivat. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan Suomesta on pyyhkiytynyt käytännössä yhden vuoden verran talouskasvua uusimman talouskriisin seurauksena. Valopilkkuja tilanteesta on vaikea löytää, mutta suoranaisesta romahduksesta ei voida puhua. Yksityisen kulutuksen pääekonomisti arvioi jatkuvan vaisuna vielä kuukausia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme