Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Tuotannon osalta pirteä joulukuu ei pelastanut taantumalta – kasvun lähteet vähissä

Jaa
Suhdannekehitys heikkeni tasaisesti koko viime vuoden, eikä tuotannon osalta hyvin sujunut joulukuu riittänyt pelastamaan koko neljännestä, selviää Tilastokeskuksen tänään julkaisemasta tuotannon suhdannekuvaajasta. Myös vuositasolla bruttokansantuotteen ennakoidaan painuneen lievästi laskuun. Keskuskauppakamarin pääekonomisti arvioi talouden kestokyvyn olleen kokonaisuudessaan hyvä, mutta toteaa, että näkymä kuluvalle alkuvuodelle näyttää vaisulta. Vaikka suhdanne ei näytä erityisiä heikkenemisen merkkejä, ovat kasvun lähteet vähissä.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Tilastokeskus julkisti tänään Suomen kokonaistuotannon suhdannekuvaajan joulukuulta. Tuotanto kehittyi joulukuussa varsin mukavasti. Kasvua mitattiin 0,6 prosenttia suhteessa edelliseen kuukauteen. Kokonaistuotannon taso oli likimain sama kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Samalla saatiin ennakollinen arvio vuoden 2022 viimeisen neljänneksen bruttokansantuotteen kehityksestä. Hyvin sujunut joulukuu ei riittänyt pelastamaan koko neljännestä. Tilastokeskus ennakoi bruttokansantuotteen supistuneen 0,2 prosenttia suhteessa edelliseen neljännekseen. Myös vuositasolla bruttokansantuotteen ennakoidaan painuneen jo lievästi laskun puolelle.

”Näyttää siltä, että Suomi ajautui vuoden päätteeksi taantumaan, eli bruttokansantuote on supistunut kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Edelleen pitää silti paikkansa, että suhdanne ei ole heikentynyt niin paljon kuin pelättiin. Talouden kestokyky on kokonaisuudessaan ollut hyvä”, toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Suhdannekehitys heikkeni koko viime vuoden varsin tasaisesti ilman äkillisiä romahduksia.

”Juuri nyt teknisen taantuman määritelmä ei ole erityisen hyödyllinen, koska pyöritään nollan paikkeilla ja pienetkin muutokset voivat vaihtaa kasvulukujen etumerkkiä. Taantuman julistamista järkevämpi johtopäätös on, että kasvu on pysähtynyt, eli ollaan nollakasvun vaiheessa”, sanoo Appelqvist.

Tällä hetkellä suhdanne ei näyttäisi heikkenevän erityisemmin, mutta myös kasvun lähteet ovat vähissä.

”Suhdannetilanteen heikkenemisessä on meneillään jonkinlainen aikalisä, mutta näkymä kuluvan vuoden alkupuoliskosta on yhä vaisu. Inflaatio ja korkojen nousu ovat tuoneet ison loven kotitalouksien ostovoimaan, minkä takia kulutuskysynnän supistuminen on lähes varmasti edessä. Kiristyvä rahapolitiikka ja edelleen historiallisesti ajatellen kalliit raaka-aineet pitävät huolen siitä, että myös teollisuuden kasvunäkymä on vaisu myös pidemmälle kuluvaan vuoteen”, sanoo Appelqvist.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarit esittävät kymmenen ratkaisua yritysten työvoiman saatavuuden turvaamiseksi24.3.2023 07:35:00 EET | Tiedote

Keskuskauppakamari ja alueelliset kauppakamarit vaativat, että osaavan työvoiman saatavuus yrityksille turvataan ensi vaalikaudella ja esittävät kymmenen konkreettista ratkaisua osaajapulan helpottamiseksi. Kriittisimpinä toimenpiteinä kauppakamarit pitävät maahanmuuton merkittävää kasvattamista nykyisestä, ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyyden vahvistamista sekä jokaisen lapsen ja nuoren riittävien perustaitojen varmistamista. Jopa 73 prosenttia yrityksistä kertoi työvoiman saatavuuden rajoittavan yrityksensä kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä

Kauppakamarikysely: Yritykset kokevat saavansa ilmastotoimista taloudellista hyötyä – kolmasosa yrityksistä asettanut päästövähennystavoitteen23.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Vastuullisuus, toimien taloudellinen kannattavuus ja mainehyöty ovat syitä, jotka ovat saaneet suomalaisyritykset tarttumaan ilmastotyöhön. Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että noin 90 prosenttia kaikista yrityksistä kertoo tehneensä ilmastotoimia. Reilu kolmasosa kaikista yrityksistä ja suurista yrityksistä yli 80 prosenttia on asettanut päästövähennystavoitteen. Lähes 60 prosenttia vastaajista arvioi, että ilmastotoimet ovat taloudellisesti kannattavia pitkällä tai jo lyhyelläkin aikavälillä.

Jäänmurtajahankinnoista on päätettävä alkavalla vaalikaudella22.3.2023 08:15:00 EET | Tiedote

Metsäteollisuus ry, Suomen Satamaliitto ry ja Keskuskauppakamari vetoavat, että jäänmurtajahankinnoista päätetään Suomessa tulevalla hallituskaudella. Suomen vanhenevaa jäänmurtokalustoa on uusittava vähäpäästöisemmillä ja nykyaikaisten rahtialusten tarpeisiin vastaavilla jäänmurtajilla. Hankintojen avulla taataan Suomen ulkomaankaupan sujuvuus ja toimivuus pitkälle tulevaisuuteen.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Naisten työllisyyskehitys vahvaa, miehillä tilanne huonompi – heikkenevä suhdanne heijastuu miesvaltaisille aloille21.3.2023 09:19:37 EET | Tiedote

Työllisyyskehitys jatkui helmikuussa odotettua parempana ja työllisenä oli helmikuussa 12 000 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Myös työttömyystilanne on jopa parantunut talvella. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan rakennemielessä suomalainen työttömyys on aina liian korkea, mutta vallitsevassa suhdannetilanteessa työllisyyslukuihin voi olla tyytyväinen. Naisten työllisyyskehitys on jatkunut vahvana, mutta miesvaltaisilla aloilla tilanne on heikompi, sillä heikkenevä suhdanne heijastuu herkästi rakentamiseen ja teollisuuteen.

Perheenyhdistämiseen vaadittavat tulorajat kohtuuttoman suuret ulkomaalaisille osaajille21.3.2023 06:42:00 EET | Tiedote

Keskuskauppakamari esittää työhön perustuvaan maahanmuuttoon liittyvän perheenyhdistämisen helpottamista ja pitää kohtuuttomana, että ulkomaalaiselta vaaditaan perheenyhdistämiseksi suuremmat tulot kuin mitä suomalaisen kokoaikatyötä tekevän mediaaniansio on. Nykyiset perheenyhdistämisen käytännöt johtavat siihen, että osaajat lähtevät pois Suomesta. Keskuskauppakamarin mukaan tulorajaa pitäisi laskea tai jopa siirtyä malliin, jossa kokoaikatyö alan yleisten työehtojen mukaan riittäisi täyttämään perheenyhdistämiseen vaadittavan toimeentulon edellytyksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme