Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys porskuttaa ennätyskorkealla tasolla, mutta ero naisten ja miesten työttömyysasteessa revennyt

Työllisyyskehitys jatkui Suomessa hyvänä maaliskuussa. Trendilukema 20–64-vuotiaiden työllisyydelle oli 78,4 prosenttia eli suurin pirtein samalla tasolla kuin edeltävinä kuukausina. Perinteisempi 15–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi oli 74,1 prosenttia. Trendilukemat ovat kulkenee vaakasuunnassa loppusyksystä saakka, mutta ilman lisänousuakin ollaan lähellä ennätystasoja.
Maalikuussa työllisenä oli 2 610 000 henkeä, mikä on 37 000 enemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa.
”Suomen työmarkkinat tuntuvat ohittaneen viime vuoden jälkipuoliskon taantumajakson olankohautuksella. Työllisyys porskuttaa eteenpäin ennätyskorkealla tasolla, ja työttömyys on alkuvuodesta ollut jopa laskussa, mikä on yllättävää”, toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Maaliskuussa työttömänä oli työvoimatutkimuksen määritelmällä 193 000 henkeä, mikä on likimain yhtä paljon kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 6,6 prosenttia. Työttömyysasteen trendi kävi viime vuonna korkeimmillaan yli 7 prosentissa, minkä jälkeen se on alentunut syksyn ja talven aikana vastoin odotuksia.
”Vaikka maailmantalouden osalta suhdanne heikkeni viime vuonna, jatkui työvoimavaltaisten palvelualojen elpyminen kotimaassa niin vahvana, että työmarkkinatilanne on kokonaisuudessaan säilynyt odotuksia parempana”, arvioi Appelqvist.
Miesten ja naisten työttömyysasteissa poikkeuksellisen iso ero
Ero miesten ja naisten työttömyysasteessa on kuitenkin revennyt varsin suureksi. Maaliskuussa miesten työttömyysaste nousi jo 8,0 prosenttiin, kun naisilla työttömyysaste laski 5,7 prosenttiin. Miesten työttömyysaste on yleensäkin korkeampi, mutta näin suuri ero on hyvin poikkeuksellinen.
”Miesvaltaiset alat tuppaavat olemaan suhdanneherkempiä, mutta jatkossa tilanne tulee todennäköisesti tasoittumaan, kun kotimaisen ostovoiman supistuminen uhkaa tuoda vastatuulta myös palveluihin. Ellei sitten käy niin, että ekonomistiennusteet osoittautuvat jälleen liian pessimistisiksi”, sanoo Appelqvist.
Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin maaliskuussa 95 200. Lukema on 31 000 vähemmän kuin vuosi sitten.
”Edelleen puhutaan melko suuresta työvoiman kysynnästä, vaikka suunta on laskeva. Pääosin työlliset voivat luottaa toistaiseksi työpaikkansa säilymiseen, mutta viime vuoden alkupuolella nähty ylikuumentunut työmarkkinatilanne on tasaantunut. Työmarkkinoiden tilapäinen rauhoittuminen voi olla osittain hyväkin asia juuri nyt, kun yksi talouden keskeisiä haasteita on liian kovana laukkaava inflaatio”, arvioi Appelqvist.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka AppelqvistPääekonomisti
Puh:+358 44 263 1051jukka.appelqvist@chamber.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Kauppakamarin vientijohtajakysely: Geopoliittinen turbulenssi vaikuttaa kannattavuuteen edelleen merkittävästi - Kiinan merkitys kauppakumppanina vähenemässä1.6.2023 06:43:00 EEST | Tiedote
Kauppakamarien vientijohtajille suuntaaman kyselyn mukaan turbulenssi geopolitiikassa vaikuttaa yritysten kannattavuuteen edelleen merkittävällä tavalla. Jopa 93 prosenttia vastanneista arvioi geopoliittisen epävarmuuden ja siitä aiheutuvien häiriöiden syövän yrityksen kannattavuutta jollain tapaa. Vaikeasti ennakoitavan Kiinan merkitys yritysten kauppakumppanina on kyselyn mukaan vähenemässä. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka painottaa, että geopolitiikan ymmärtäminen kuuluu nyt jokaisen yritysjohtajan työpöydälle.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taantumajakson katkeaminen laiha lohtu – talouden perustekijät eivät puolla vauhdikasta kasvua31.5.2023 09:39:09 EEST | Tiedote
Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan alkuvuoden bruttokansantuote on kehittynyt tuntuvasti luultua heikommin, mutta nyt taantumajakso näyttää hetkellisesti katkenneen. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole lähtölaukaus isommalle kasvujaksolle, sillä taloudessa puhaltavat edelleen voimakkaat vastatuulitekijät. Vaikeuksia on luvassa, sillä kuluttajien säästöt alkavat huveta, euroalueen teollisuus takkuaa ja rakennusinvestointien näkymät ovat vaisuja.
Veroasiantuntija: Mitä lahjaksi valmistuneelle? – Varmista onko lahjasi verovapaa31.5.2023 07:12:00 EEST | Tiedote
Kesän korvilla juhlitaan ammattiin valmistuneita ja ylioppilaita. Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija muistuttaa ottamaan selvää siitä, millainen valmistujaislahja aiheuttaa antajalleen veroseuraamuksia. Kaikki lahjat eivät kuulu lahjaverotuksen piiriin ja esimerkiksi tavanomaista koti-irtaimistoa voi lahjoittaa valmistuneelle verovapaasti.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys sahaa edestakaisin – pitkäaikaistyöttömyys ongelma, josta puhutaan liian vähän24.5.2023 09:32:40 EEST | Tiedote
Työllisenä oli huhtikuussa 17 000 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan muutokset työllisyysasteessa ovat olleet viime kuukausina vähäisiä, eikä dramaattisista käänteistä voida puhua. Työllisyys on edelleen historiallisen vahvalla tasolla, mutta pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen on käytännössä pysähtynyt. Pääekonomistin mukaan ongelmasta ei juuri puhuta, vaikka siihen liittyy ilmeinen riski pysyvään syrjäytymiseen työmarkkinoilta.
Kauppakamarien vientijohtajakysely: 17 prosenttia vientiyrityksistä kohdannut Venäjä-pakotteiden kiertämisyrityksiä24.5.2023 06:53:00 EEST | Tiedote
Kauppakamarien vientijohtajakyselyn mukaan 17 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Vastanneista 17 prosenttia ei osannut arvioida, onko pakotteiden kiertämisyrityksiä osunut omalle kohdalle. Vielä marraskuussa vetäytyminen Venäjän markkinoilta oli kesken 15 prosentilla vientiyrityksistä, kun tuoreimman kyselyn mukaan vetäytyminen oli kesken enää 10,5 prosentilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme