Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Työllisyys sahaa edestakaisin – pitkäaikaistyöttömyys ongelma, josta puhutaan liian vähän

Jaa
Työllisenä oli huhtikuussa 17 000 ihmistä enemmän kuin vuosi sitten. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan muutokset työllisyysasteessa ovat olleet viime kuukausina vähäisiä, eikä dramaattisista käänteistä voida puhua. Työllisyys on edelleen historiallisen vahvalla tasolla, mutta pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen on käytännössä pysähtynyt. Pääekonomistin mukaan ongelmasta ei juuri puhuta, vaikka siihen liittyy ilmeinen riski pysyvään syrjäytymiseen työmarkkinoilta.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli työllisenä huhtikuussa 2 606 000 henkeä, mikä on 17 000 enemmän kuin vuosi sitten. Perinteinen 15–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi oli 74,2 prosenttia. Työllisyyden trendi 20–64-vuotiaille oli 78,6 prosenttia.

”Huhtikuun työllisyysluvut eivät olleet huikeita, mutta dramaattisestä käänteestä ei voi puhua. Muutokset työllisyysasteessa ovat olleet viime kuukausina vähäisiä. Välillä trendi on noussut ja välillä laskenut, eli lähinnä kyseessä on satunnainen heilunta ilman selkeää suuntaa”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Työllisyyden nousua viime vuodesta selittää Appelqvistin mukaan viime syksyn hyvä tilanne, jolloin työllisyysaste nousi. Sen jäljiltä ollaan korkeammalla kuin vuosi sitten, mutta viime kuukausina ei ole tullut lisäparannusta.

Pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen käytännössä pysähtynyt


Tilastokeskuksen mukaan työttömänä oli huhtikuussa 222 000 henkeä, mikä on 29 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 6,7 prosenttia. Työttömien määrä on kasvanut viimeksi vuositasolla enemmän kaksi vuotta sitten eli huhtikuussa 2021. Työttömyyden nousu selittyy tosin pitkälti matalalla vertailutasolla.

”Työllisyyden huippu näyttää ajoittuneen Suomessa viime vuoden loppuun. Taantumamerkit ovat silti edelleen vähäisiä työmarkkinoiden osalta. Avoimien työpaikkojen määrän on jo laskenut varsin selvästi ja lomautusten määrä noussut hieman, mutta työllisyys on edelleen historiallisesti vahvalla tasolla. Ennakkotietojen mukaan Suomen talous on ollut alkuvuodessa odotettua paremmassa kasvussa, mikä on riittänyt toistaiseksi torjumaan työllisyyden tuntuvamman heikkenemisen”, arvio Appelqvist.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin huhtikuun aikana TE-toimistoihin 74 400. Lukema on 36 800 vähemmän kuin edellisen vuoden huhtikuussa, jolloin työpaikkoja oli tosin tarjolla poikkeuksellisen paljon.

Yli vuoden työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli huhtikuussa 84 700. Lukema on lähes täsmälleen sama kuin maaliskuussa.

”Pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen on käytännössä pysähtynyt, eikä sanottavampaa paranemista ole tullut enää moneen kuukauteen. Jostain syystä tästä ongelmasta ei juuri puhuta, vaikka siihen liittyy ilmeinen riski jopa pysyvästä syrjäytymisestä työmarkkinoilta”, toteaa Appelqvist.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarien vientijohtajakysely: 17 prosenttia vientiyrityksistä kohdannut Venäjä-pakotteiden kiertämisyrityksiä24.5.2023 06:53:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientijohtajakyselyn mukaan 17 prosenttia vientiyrityksistä on kohdannut Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Vastanneista 17 prosenttia ei osannut arvioida, onko pakotteiden kiertämisyrityksiä osunut omalle kohdalle. Vielä marraskuussa vetäytyminen Venäjän markkinoilta oli kesken 15 prosentilla vientiyrityksistä, kun tuoreimman kyselyn mukaan vetäytyminen oli kesken enää 10,5 prosentilla.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taistelua inflaatiota vastaan ei ole vielä voitettu, mutta tulevaisuus näyttää nyt lupaavalta15.5.2023 09:55:24 EEST | Tiedote

Inflaatio on sitkeässä, mutta kuukausitasolla hintatason nousu näyttää merkkejä hidastumisesta. Monissa hyödykeryhmissä nähtiin edelleen kallistumista, mutta ruuan hinta laski huhtikuussa tuntuvasti edellisestä kuukaudesta. Kohonneet asuntolainojen korot selittävät isolta osin inflaation sitkeyttä huhtikuussa ja siten sotkevat inflaatiolukemaa. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan näyttää lupaavasti siltä, että inflaatio olisi laantumassa, mutta taistelua ei voi vielä julistaa voitetuksi.

Keskuskauppakamari: Yhteisöveron laskeminen tukisi Suomen investointiympäristöä kansainvälisesti näkyvällä tavalla12.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin johtavan veroasiantuntija Tomi Viitalan mukaan yhteisöverokannan laskeminen tulevalla hallituskaudella tukisi Suomen investointiympäristöä kansainvälisesti näkyvällä tavalla. Suomessa hallitukset toisensa perään ovat pitäneet yhteisöverokannan ennallaan 20 prosentissa, kun EU:n uudemmissa jäsenvaltioissa alle 20 prosentin yhteisöverokanta on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Kauppakamarikysely: Yritysten kasvuodotukset edelleen vaisuja, mutta suhdannehuolet ja kustannuspaineet hellittäneet hieman11.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisyritysten suhdannehuolet ja kustannuspaineet ovat hellittäneet hieman ja odotukset liikevaihdon kehityksestä kääntyneet nousuun pitkän heikkenemisvaiheen jälkeen, selviää uusimmasta kauppakamarikyselystä. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan erityisen loistavaksi tilannetta ei voi silti kuvata ja säröjäkin löytyy.

Kauppakamarikysely: 54 prosenttia yrityksistä toivoo hallituksen keventävän verotusta Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi – työn verotuksen alentaminen suosituin vaihtoehto8.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarikyselyn mukaan yritykset näkevät verotuksen keventämisen paikallisen sopimisen lisäämisen ohella suosituimpana vaihtoehtona Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi. Kysyttäessä minkä veron alentaminen auttaisi yrityksiä eniten, 71 prosenttia yrityksistä vastasi työn verotuksen alentamisen. Kyselyyn vastasi 1560 kauppakamarien jäsenyritystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme