Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin Romakkaniemi: Sosiaali- ja terveyspalvelut on uudistettava

Jaa

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi penää pragmaattisuutta sote-uudistukseen. Paras lopputulema hänen mukaansa olisi suurten, vahvojen kuntien ja 5-6 sotealueen yhdistelmä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa

Romakkaniemi muistuttaa, että Euroopan komissio on jo pitkään kannustanut uudistamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotannon.

”Työtä ei voi lopettaa kesken. Sote-uudistus on välttämätön, ja sitä myötä tuottavuushyödyt pienentämään kustannuksia tulevaisuudessa ovat parhaimmillaan jopa 2 % bruttokansantuotteestamme, eli yli 4 miljardia euroa”, hän muistuttaa.

Romakkaniemen mukaan paras lopputulos soten suhteen olisi suurten, vahvojen kuntien ja 5-6 sotealueen yhdistelmä, jolla on tarpeeksi leveät hartiat hankkia osto-osaaminen ja siirtyä tilaaja-tuottaja -malliin kaikkialla, missä se parantaa tuottavuutta ja käyttää asiakasseteleitä valinnanvapauden toteuttamiseen.

”Sotea on rakennettu neljä hallituskautta: ensin asteittain kunta- ja palvelurakenneuudistuksen, kuntauudistuksen, sitten jättiuudistuksina parlamentaarisesti 2014 kaikkien puolueiden kesken ja tällä kaudella hallitusvetoisesti. Kaikki yritykset ovat jääneet puolitiehen tai kaatuneet. Tekemättä ei voi jättää. Terveyskeskuksien laatu on saatava työterveyden tasolle, hoitoketjujen toimittava ja tuottavuutta parannettava. Pahinta on se, jos julkista tuotantoa betonoidaan ideologisesti. Pragmaattisella otteella saadaan paras laatu ja hinta kansalaisille”, hän sanoo.

Romakkaniemen mukaan hallituksen eteenpäin puskeman mallin suurin ongelma oli, että siinä yritettiin toteuttaa myös uutta hallintoporrasta, maakuntia, yhtä aikaa.

”Ei olisi ehkä kannattanut yrittää kaikkea kerralla. Koko maakuntahallinnon perustaminen kuntien ja valtion lisäksi kolmanneksi hallintoportaaksi on muutenkin kyseenalaista. Muualla maailmassa hallinnossa mennään pikemminkin toiseen suuntaan. Digitalisaatio, palvelumuotoilu ja monet muut megatrendit mahdollistavat pikemminkin hallinnon ja byrokratian keventämisen, eikä sen lisäämistä", arvioi Romakkaniemi. 

”Ehkä nyt olisi aika keskittyä tuottavuutta ja hoidon laatua parantavan sote-uudistuksen toteuttamiseen. Se olisi parasta suomalaisille sekä veronmaksajina että palveluiden asiakkaina”, Romakkaniemi lopettaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari työskentelee valtakunnallisesti elinkeinoelämän hyväksi, elinvoimaisen Suomen puolesta. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kansainvälisen välimiesmenettelyn suurtapahtuma IFCAI Biennial Conference Suomessa23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

Kansainvälinen välimiesmenettelytapahtuma “IFCAI Biennial Conference” kokoaa torstaina 23.5.2019 kansainvälisen välimiesmenettelyn keskeiset välitysinstituutit ja alan huippunimet Helsinkiin. Päivän teema “Roles and Responsibilities of Key Stakeholders in Conflict Resolution – Finding the Right Balance to Maximise Strategic and Effective Conflict Resolution” keskittyy strategiseen ja tehokkaaseen konfliktien hallintaan eri sidosryhmien näkökulmasta. Tilaisuutta isännöi Keskuskauppakamarin välimieslautakunta (FAI).

Major “IFCAI Biennial Conference” International Arbitration Event in Finland23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

The “IFCAI Biennial Conference” international arbitration event will assemble leading institutions and prominent figures from the field of international arbitration on Thursday, 23 May 2019 in Helsinki, Finland. The topic of the day “Roles and Responsibilities of Key Stakeholders in Conflict Resolution - Finding the Right Balance to Maximise Strategic and Effective Conflict Resolution” will focus on strategic and effective conflict management from the perspective of different stakeholders. The event is hosted by the Arbitration Institute of the Finland Chamber of Commerce (FAI).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme