Suomen Keskusta r.p.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kallin puhe Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa

Jaa

Hyvät puoluevaltuuston jäsenet,

Vaalitulos – se on selvääkin selvempi.

Nyt kansan tahdon pitää tulla todeksi. Voittajien pitää ottaa valta. Voittajien pitää ottaa vastuu.

Mitä virkaa vaaleilla muuten on?

Maa tarvitsee hallituksen.

Asiat pitää hoitaa. Lupaukset pitää lunastaa. Bensan ja sähkön hinnan laskemisesta alkaen.

Hyvät keskustalaiset,

Vaalituloksen mukaisesti Keskusta menee oppositioon. Uskon, että isänmaata voi palvella myös sieltä.

Olemme valmiita yhteistyöhön, jos päätökset ovat mielestämme oikeita. Sellaisia, jotka tuovat turvaa, työtä ja kasvua, tasa-arvoa ja toivoa.

Sellaisia, joilla jokainen suomalainen ja koko maa pidetään mukana.

Viime vaalikaudella päätimme viimein sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Nyt uudistusta pitää saada viedä hyvinvointialueilla eteenpäin.

Hoitajapulaa pitää helpottaa ja hoitojonoja lyhentää. Peruspalveluja on vahvistettava ja lähipalvelut pitää turvata koko Suomessa. Toiminnan kehittämisen ohella näille on varattava riittävä rahoitus.

Emme hyväksy palvelujen keskittämistä hyvinvointialueita tai kuntia pakkoyhdistämällä.

Viime vaalikaudella toteutimme myös perhevapaauudistuksen. Joulukuussa perheet saivat ylimääräisen lapsilisän.

Nyt perheitä tukevaa politiikkaa pitää jatkaa. Emme hyväksy perheiltä leikkaamista tai kotihoidontuen romuttamista. Perheillä pitää myös tulevaisuudessa olla mahdollisuus itse päättää, miten lapset hoidetaan.

Viime vaalikaudella laitoimme teitä, raiteita ja muita väyliä kuntoon koko maassa. Loimme maakuntiin tuhansia uusia opiskelupaikkoja.

Rajalliset rahat pitää nyt käyttää nykyisten väylien parantamiseen kautta Suomen muutaman miljardihankkeen sijaan. Opiskelumahdollisuuksia maakunnissa pitää lisätä, ei vähentää.

Hyvät ystävät,

Eniten vaalien voittajilla on nyt lunastamista lupauksissaan Suomen talouden kuntoon laittamisesta.

Vuosien velka- ja alijäämäkierre pitää katkaista. Keskusta tukee päätöksiä, joilla uudistetaan yhteiskuntaa, vauhditetaan talouden kasvua, saadaan koko maahan lisää työpaikkoja ja parannetaan tuottavuutta. Yrittäjien verotusta ei saa kiristää.

Säästöjä arvioimme siltä kantilta, ovatko ne sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisia. Sitä emme hyväksy, että pääosa ratkaisua talouden kuntoon laittamisessa on kaiken keskittäminen.

Se on näennäissäästämistä, joka käy pidemmän päälle sekä inhimillisesti että taloudellisesti kalliiksi Suomelle. Se olisi väärää politiikkaa.

Hyvät puoluevaltuuston jäsenet,

Viime vaalikauden kauaskantoisin päätös oli Nato-jäsenyyden hakeminen miltei yksimielisesti. Yksituumaisuus näissä asioissa on iso voimavara Suomelle myös tulevaisuudessa.

Keskusta on valmis parlamentaarisen yhteisymmärryksen hakemiseen, kun eduskunta saa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon aikanaan käsiteltäväkseen.

Yhteistä näkemystä yli hallitus-oppositiorajan on syytä rakentaa myös omavaraisuuden ja huoltovarmuuden parantamisessa. Ne ovat erottamaton osa Suomen turvallisuutta.

Kotimaisen ruuantuotannon kannattavuutta pitää parantaa ja mahdollistaa metsien ja muiden luonnonvarojen kestävä käyttö. Hallituksen tulee pitää tinkimättömästi Suomen puolta Euroopan unionissa. Samaa sopii odottaa myös jokaiselta suomalaiselta europarlamentaarikolta. Omat meppimme Elsi ja Mauri käyvät tästä malliesimerkiksi.

Hyvät keskustalaiset,

23-jäseninen uusi eduskuntaryhmämme tekee takuulla osansa, että Suomi pärjää ja Keskusta nousee.

Kiritämme hallitusta. Kiitämme, jos siihen on aihetta. Kritisoimme, kun syytä on. Esitämme tarvittaessa oman vaihtoehtomme.

Tärkeintä meille on, että suomalaiset ja Suomi pärjäävät. Siitä tämän vaalikauden politiikassa on – ja pitää olla – kyse.

Suomi tarvitsee vahvaa keskivoimaa. Keskustaa, joka uudistaa tätä maata. Keskustaa, joka uudistuu myös itse.

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Keskusta r.p.
Suomen Keskusta r.p.
Apollonkatu 11 a
00100 Helsinki

010 289 7000http://www.keskusta.fi

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Keskustan puoluevaltuusto 23.4.2023: Vaalivoittajat hallitukseen ja Keskusta oppositioon23.4.2023 11:58:43 EEST | Tiedote

Keskusta tarjosi vaaleissa äänestäjien arvioitavaksi perusteellisen ohjelmansa. Olimme valmiita jatkamaan hallitustyötä uudelta pohjalta, mikäli puolue saa kansalta vahvan kannatuksen. Suomalaiset antoivat tällä kertaa tukensa muille vaihtoehdoille. Kunnioitamme vaalitulosta. Vaalit voittaneilla puolueilla on nyt oikeus ja velvollisuus lunastaa vaalilupauksensa hallitusvastuussa.

Puoluesihteeri Pirkkalaisen puhe Keskustan puoluevaltuustossa22.4.2023 11:07:20 EEST | Tiedote

(muutosvarauksin) Arvoisat puoluevaltuuston jäsenet ja muut kokousta seuraamaan tulleet ystävät, lämpimästi tervetuloa puoluevaltuustoon. Heti alkuun tahdon kiittää jokaista teitä kuluneesta puolesta vuodesta. Keskustalaiset ympäri Suomen tekivät todella hyvää työtä ehdokkaiden ja Keskustan eteen. Jos kenttätyö olisi ratkaissut nämä vaalit, olisi keskusta ollut vaalien voittaja. Siitä olen varma. Näissä vaaleissa se ei kuitenkaan riittänyt. Totesin viime syksynä Kuopion puoluevaltuustossa pitämässäni puheessa, että vaaleissa etsitään aina uutta suuntaa. Suomalaisten äänestyskäyttäytymisen perusteella tie kaarsi tällä kertaa oikealle – keskitie ei ollut äänestäjien valinta näissä vaaleissa. Näistä tuli taktikoinnin vaalit, ääripäiden vaalit ja pääministerivaalit. Keskitie kutistui kevyen liikenteen väyläksi, kun oikealle kaartaa nyt valtaväylä. Nyt vaalien jälkeen meillä on aikaa ja oikeus pieneen tuumailuun. Jotta voimme katsoa eteenpäin, täytyy tietää, mitä takana on. Kannustankin tei

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme