Suomen Keskusta r.p.

Keskustan Lohi: SPD:n talouslinjan tavoitteet ja keinot ovat täydessä ristiriidassa

Jaa
Viikonloppuna arvioin kokoomuksen talouslinjan, nyt on SDP:n vuoro. Ohjelma näyttää siltä, että tavoitteet ja toimenpiteet on hahmotellut kaksi aivan eri porukkaa

SDP:n tavoitteet ovat oikeansuuntaiset. Julkisen talouden tasapainottaminen ja työllisyyden nostaminen ovat välttämättömiä Keskustan ja SDP:n yhteistyöllä rakennetun hyvinvointi-Suomen pelastamiseksi.

SDP asettaa pääosan taloustavoitteestaan työllisyysasteen nostamisen varaan. Mikäs siinä. Tällä hallituskaudella SDP on ollut poistamassa eläkeputkea ja kiristämässä työnhakuvelvoitetta. Viime hallituskaudella SDP teki avoimesti työtä kilpailukykysopimuksen puolesta, varmistaen kikyn läpimenon.

Tuolloinen yhteinen tavoite oli turvata suomalaisten työpaikkoja työllistämisen kuluja alentamalla. Nyt SDP on kääntänyt kelkkansa ja vaatii työllistämisen kustannusten nostamista. SDP ei kerro, miten yritykset saadaan palkkaamaan väkeä nostamalla palkkaamisen kustannuksia.

Entäpä verotus? SDP kertoo haluavansa kiristää yrittäjien verotusta. Maatalousyrittäjien. Toiminimiyrittäjien. Osakeyhtiön kautta toimivien yrittäjien. Pienyrittäjiä ovat myös mm. hoiva-alan pienyrittäjät, parturikampaajat ja monet kulttuurialan toimijat. Heille demarilinja on tyly.

SDP ei ole oppinut Kataisen sinipunahallituksen virheistä, tuolloin veronkorotukset nitistivät oraalla olleen kasvun ja Suomi sairasti sitkeän taantuman.

Tällä hallituskaudella yrittämistä ja työllistämistä on haluttu lisää, joten kummankaan verotusta ei ole kiristetty. Keskusta on vetänyt asiassa tiukkaa linjaa. Kuten Li Andersson on julkisesti todennut, tällä hallituskaudella vasemmistolaisen veropolitiikan edistäminen on ollut mahdotonta.

SDP:n vaaliohjelmassa vaaditaan vahvistamaan veropohjaa Tanskan tapaan. Demarit jättävät sanomatta, että Tanskassa on vain yksi ALV-kanta, 25 prosenttia. Suomessa tämä tarkoittaisi lääkkeiden ja ruuan verojen korottamiseen. Ovatko demarit halukkaita nostamaan ruoan ja lääkkeiden hintoja?

Jäljelle jäävät arvonnousuveron kaltaiset symboliset ehdotukset, joiden tuottoarvio alkaa nollasta. Näillä ei talous tasapainotu. SDP myös torjuisi harmaata taloutta. Hyvä tavoite ja hokema, mutta ei taikaseinä.

Leikkauskohteista SDP linjaa yksityiskohtaisesti mutta niukasti. SDP on valmis leikkaamaan yhteensä 350 miljoonaa euroa hankintakuluista, työmatkoista, työtiloista ja taaperoperheiden kotihoidontuesta. Rohkeutta pitää olla enemmän. Samansuuruiset leikkaukset muuten tehtiin valtion budjettiin jo tälle vuodelle.

Jos SDP ei näe, että taloutta on tasapainotettava myös leikkauksin eikä puolue tunnista yrittäjyyden merkitystä taloudelle, niin vaikea on keskustan ja SDP:n löytää yhteistä säveltä. Jopa vasemmisto painelee SDP:n ohi oikealta todeten, että leikkauksia tarvitaan muustakin kuin valtion matka- ja tilakuluista sekä hankinnoista.

Vasemmistoliiton pää-äänenkannattaja Kansan uutiset kauhisteli hiljattain SDP:n uutta talouslinjaa todeten, että vasemmalle siirtynyt SDP uhkaa syödä hapen vasemmistoliitolta. Kansan uutisten analyysi osuu maaliin.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Keskusta r.p.
Suomen Keskusta r.p.
Apollonkatu 11 a
00100 Helsinki

010 289 7000http://www.keskusta.fi

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Rakennusten energiatehokkuus: Keskustan mepit erittäin pettyneitä parlamentin äänestystulokseen14.3.2023 14:05:55 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina 14.3. täysistunnossa parlamentin neuvottelukannasta rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin, joka sisältää ehdotuksia rakennusten energiakulutuksen ja päästöjen leikkaamisesta. Keskustan mepit Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen ovat erittäin pettyneitä parlamentin äänestystulokseen 343 puolesta, 216 vastaan, 78 tyhjää. Ehdotus on tämän hetkisessä muodossaan joustamaton ja aiheuttaisi huomattavia kustannuksia kotitalouksille.

Keskustan Honkonen tyrmää EU-parlamentin haaveet kotien pakkoremonteista7.3.2023 12:55:10 EET | Tiedote

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu jyrkästi EU-parlamentissa virinneet haaveet pakkoremonteista ihmisten koteihin. Kiinteistöliitto varoitti tiistaina, että mikäli EU:ssa syntynyt ehdotus kotien pakollisista energiaremonteista aikanaan etenisi päätökseksi, olisi lasku suomalaisille kodeille tuntuva. Keskusta ei tällaista hyväksy, Honkonen sanoo. - Suomessa koteja pitää remontoida kun omistajat niin päättävät, ei Brysselin pillin soidessa, Honkonen sanoo. - Suomalaiset rakentavat ja remontoivat kotejaan energiatehokkaiksi omaan tahtiinsa, sekä säästö- että ympäristösyistä. Kotien remonttipäätöksiin ei unionion viisastelijoita tarvita mestaroimaan. Honkonen muistuttaa, että tavallisten ihmisten elinkustannukset ovat sodan seurauksena nousseet jyrkästi. Kansalaisten arkitodellisuutta ei kuitenkaan EU-parlamentin pitkillä käytävillä ymmärretä. Tuloksena on kuolleena syntyneitä ehdotuksia, jotka eivät johda muuhun kuin EU:n arvovallan murenemiseen jäsenmaissa. - Mikäli EU-par

Keskustan nuorisolinjaus tarjoaa ratkaisuja nuorten talouteen ja syrjäytymisen ehkäisyyn7.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Keskusta haluaa varmistaa, että kaikilla nuorilla on avaimet tulevaisuuteen. Haluamme auttaa kaikkia löytämään reitin kohti omia unelmia osana yhteiskuntaa. Keskusta haluaa tukea nuoria kasvavan velkamäärän kanssa, vahvistaa omistajuutta ja mahdollistaa opiskelun kaikille. Näihin Keskusta tarjoaa ratkaisuiksi opintolainan korkokattoa, ASP-lainan muutoksia sekä ensikertalaiskiintiön poistamista opiskelijavalinnoista.

Keskustan liikennelinjaus: Nykyväylät kuntoon ja uudet miljardihankkeet jäihin, dieselin käyttövoimavero poistettava6.3.2023 08:22:42 EET | Tiedote

Keskustan mukaan liikennepolitiikassa ollaan valtavien valintojen edessä. Tuleva hallitus joutuu ensitöikseen linjaamaan, jatketaanko nykyisten väylien kuntoon laittoa vai tehdäänkö hävittäjähankinnan kokoinen miljardipanostus uusiin raidehankkeisiin, ns. ”tunnin juniin”. Keskusta ilmoittaa myös tavoittelevansa diesel-autojen käyttövoimaveron poistoa, koska sodan nostama dieselin hinta on vienyt pohjan diesel-autoilun kovemmalta verotukselta, ns. käyttövoimaverolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme