Suomen Keskusta r.p.

Keskustan Pirkkalainen ja Pakarinen: Kokoomuksen säästökuuri iskisi ihmisten palveluihin

Jaa
Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen suomivat kokoomuksen aikomuksia leikata hyvinvointialueiden rahoitusta. Kokoomuksen talouspoliittisessa ohjelmassa tavoitteena on leikata miljardi sosiaali- ja terveyspalveluista. Tämän sote-miljardin kokoomus jakaisi veronkevennyksinä, joista leijonanosa menisi kovimpia palkkatuloja nauttiville. Lisäksi muilla säästöillä saattaa olla välillisiä vaikutuksia hyvinvointialueiden rahoitukseen.

– Puheista on jo kuultavissa, että esimerkiksi lähipalvelut eivät kokoomuksen leikkausleikissä paljoa paina. Suurten leikkausten tekeminen peruspalveluista on virhe, sillä hoitamattomuus tulee vielä kalliimmaksi. Millä paikkakunnilla kokoomus on valmis luopumaan lähipalveluista? Tämän kertominen äänestäjille ennen vaaleja olisi rehellistä, varapuheenjohtaja Pakarinen vetoaa.

– Toimivat lähipalvelut ovat juuri sitä palvelujen painopisteen siirtämistä perustasolle ja ennaltaehkäisyyn, minkä takia koko sote-uudistus tehtiin. Lähipalveluja ei pidä vaarantaa kokoomuksen vaalimiljardin rahoittamiseksi, Pakarinen muistuttaa.

Keskustajohtajat muistuttavat, että palvelujen kehittäminen edellyttää myös investointeja.

– Juuri aloittaneiden hyvinvointialueiden työtä rasittavat palvelujen aikaisempi alibudjetointi ja sote-uudistusta odottamaan jääneet uudistamistarpeet. Jotta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuus saadaan nousuun, se edellyttää myös investointeja, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen muistuttaa.

Pirkkalaisen mukaan hyvinvointialueiden työtä vaikeuttavat myös pohjalla oleva henkilöstöpula, alan työtaisteluiden aiheuttama kireys sekä koronan aiheuttama hoitovelka.

– Hyvinvointialueiden toiminnan vakiinnuttua näemme kunnolla, miten sote-palvelujen rahoitusmalli käytännössä toimii ja onko kustannukset arvioitu oikein. Jaamme toki huolen siitä, että palvelut on pystyttävä tuottamaan kustannustehokkaasti. On kuitenkin tärkeää, että hyvinvointialueet pääsevät aloittamaan rauhassa työnsä ja tekemään välttämättömät investoinnit uudistumisen eteen. Vain näin turvaamme ihmisten välttämättömät palvelut.

– Lähivuosina vanhusväestön määrä ja hoivan tarve kasvavat voimakkaasti samaan aikaan kun työntekijät eläköityvät myös sote-alalla. Sitä yhtälöä emme ratkaise pelkkien leikkauslistojen voimin, Pirkkalainen ja Pakarinen toteavat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riikka PakarinenVarapuheenjohtaja

Riikka PirkkalainenPuoluesihteeri

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Keskusta r.p.
Suomen Keskusta r.p.
Apollonkatu 11 a
00100 Helsinki

010 289 7000http://www.keskusta.fi

Keskusta. Rohkeutta. Ratkaisuja. Keskusta on yli 110-vuotias kansanliike, joka rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Keskusta r.p.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Verohelpotuksia vihreän siirtymän investointien saamiseksi Suo-meen26.3.2023 10:01:40 EEST | Tiedote

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan erityistalousalueet voivat olla yksi mahdollinen vastaus kiristyvään kansainväliseen kilpailuun vihreän siirtymän investoinneista. Vihreän siirtymän investointeja houkuttelevat erityistalousalueet rakentuisivat esimerkiksi teollisuuspuistojen ympärille. Teollisuuspuistot olisi luvitettu ja kaavoitettu etukäteen kokonaisuutena ja näin ne nopeuttaisivat alueelle tehtäviä investointeja. Tällaisille alueille voitaisiin myöntää määräaikaisia verohelpotuksia esimerkiksi yhteisöverosta, Lintilä ehdottaa.

Mediatiedote: Annika Saarikon Vastuuta koko Suomesta - kiertue tulevana viikonloppuna 25.3.–26.3.23.3.2023 09:38:15 EET | Tiedote

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kiertää Oulun, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Hämeen, Uudenmaan ja Helsingin vaalipiireissä tulevana viikonloppuna, osallistuen yhteentoista yleisötilaisuuteen. Kierros on osa Saarikon laajaa kotimaan kiertuetta. Tapahtumissa ohjelmana on mm. koko perheen karnevaaleja. Mukana on kunkin vaalipiirin kansanedustajaehdokkaita. Kiertueen ohjelma: La 25.3. klo 9.00 Oulu, Rotuaari klo 11.30 Kärsämäki, Laaksojen Rauta (piha-alue: Keskuskatu 8, 86710 Kärsämäki) klo 14.15 Viitasaari, Ravintola Lyhty (Haapasaarentie 5, 44500 Viitasaari) klo 16.30 Jyväskylä, Kahvila Elo (Kauppakatu 22, 40100 Jyväskylä) klo 18.15 Jämsä, Partalan koulu (Partalantie 212 42100 Jämsä) Su 26.3. klo 10.00 Ylöjärvi Juustoportti (Kumitie 2, 33470 Ylöjärvi) klo 11.00 Tampereen keskustori klo 12.00 Lempäälä Ideapark, Aitoleipä klo 14.30 Loppi, tori klo 16.30 Vantaa, Myyrmanni klo 18.00 Helsinki, paikka tarkentuu Saarikon haastattelupyynnöt erityisavustaja Hanna Markkasen kautta, puh. 050 43

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme