Kestävämpien valintojen tekeminen helpommaksi – EU:n kiertotalouspaketti parantaa kuluttajien asemaa
Kuluttajaliitto on tyytyväinen EU:n kiertotalouspaketin ehdotuksiin, jotka tuovat parannuksia kuluttajien oikeuksiin ja turvaavat helpomman pääsyn nykyistä kestävämpien tuotteiden äärelle. Valmistajille asetettavat uudet vaatimukset tuotteiden kestävyydelle, korjattavuudelle ja kemikaaleille helpottavat kuluttajien mahdollisuuksia löytää ja valita kestävämpiä vaihtoehtoja.
Vastikään julkaistu kiertotalouspaketti tuo toteutuessaan tuntuvia parannuksia kuluttajille. Valmistajien täytyy jatkossa noudattaa tiukempia kestävyyskriteereitä muun muassa kestävyyden, korjattavuuden ja kemikaalien osalta jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa. Ehdotukset myös lisäävät yritysten velvollisuuksia antaa kuluttajille tietoa näistä seikoista.
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kommentoi ehdotuksia: ”Tätä pakettia on odotettu jo pitkään. Esitys on tärkeä virstanpylväs matkalla kohti nykyistä kestävämpää tuotantoa ja kulutusta. Kuluttajat tarvitsevat apua kestävien valintojen tekemisessä. Niistä on tehtävä ensisijaisia ja helppoja kuluttajille.”
Jo nykyisin on huomattu, että tuotteiden suunnittelulle asetetut vaatimukset hyödyttävät paitsi ympäristöä myös kuluttajia. Nykyisen ekosuunnitteludirektiivin soveltamisalan ja vaatimusten laajentaminen on tärkeä osa tehtyjä ehdotuksia.
”Nyt on tärkeää seurata, että asia etenee neuvostossa ja parlamentissa nopeasti ja ettei jatkovalmistelussa ehdotuksen kunnianhimon tasoa lasketa”, painottaa Juha Beurling-Pomoell.
Lisääntyvät tiedonantovelvollisuudet ovat kannatettavia, mutta erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, miten tiedot kuluttajille annetaan. EU:n laajuiset, pakolliset yhdenmukaiset merkinnät pakkauksissa on tehokkain tapa lisätä kuluttajien tietoisuutta ja helpottaa kestävien valintojen tekemistä.
Myöhemmin kesällä pakettia on tarkoitus täydentää erillisellä ehdotuksella, jossa pyritään estämään laajalle levinnyttä viherpesua ja tuotteiden ennenaikaista, suunniteltua vanhenemista.
Tiukempaa sääntelyä tarvitaan myös epäasiallisten menettelyiden kitkemiseksi. Viherpesun kitkemiseen tähtäävät ehdotukset kaipaavat vielä täsmentämistä ja Kuluttajaliitto odottaakin komission kesälle 2022 luvattua täydennystä tältä osin.
Komission ehdotukset The Sustainable Products Initiative ja Empowering the consumer for the green transition – ovat osa EU:n kiertotalouden toimintaohjelmaa. Kuluttajat voivat odottaa seuraavia parannuksia ehdotusten takia:
1. Laajennetut ekosuunnitteluvaatimukset:
- Tuotteet: Soveltamisala laajenee kattamaan melkein kaikki tuoteryhmät (pl. ruoka ja lääkkeet). Tekstiilien osalta komissio suunnittelee erityisen kunnianhimoisia toimia, jotta nykyistä kestävämpiä tekstiilituotteita saataisiin kuluttajien saataville.
- Vaatimukset: Ekosuunnittelun sisältövaatimukset kattavat muutakin kuin energiatehokkuusnäkökulmat: mm. korjattavuus, kestävyys, vaarallisten kemikaalien pitoisuudet tulevat osaksi vaatimuksia. Näillä pyritään siihen, että kuluttajilla olisi mahdollisuus hankkia kestävämpiä ja pitkäikäisempiä tuotteita.
- Digitaalinen tuotepassi: Uusi säännös toisi uuden työkalun tuotetietojen läpinäkyvyyden lisäämiseksi. Digitaalinen tuotepassi helpottaisi tietojen siirtymistä arvoketjussa aina kuluttajille asti sekä toimisi markkinavalvonnan apuvälineenä.
2. Parempaa tietoa:
- Kestävyys: Myyjän tulee antaa kuluttajalle tietoja tuotteen mahdollisesta kestävyystakuusta, joka on pidempi kuin kaksi vuotta.
- Ohjelmistopäivitykset: Myyjän tulee selventää myyntipisteessä, Kuinka kauan ohjelmistopäivityksiä on saatavilla tuotteisiin.
- Korjattavuus: Myyjän tulee tiedottaa kuluttajia varaosien saatavuudesta, korjauspalveluista ja käyttö- sekä korjausohjeista.
3. Epäasiallisten menettelyiden kitkeminen:
- Ympäristöväittämät: Tietyt käytännöt kielletään. Esimerkiksi yleisiä ympäristöväittämiä, kuten “ilmastoystävällinen” tai ”eko” ei saa käyttää, ellei väitettä voida todentaa esimerkiksi EU-ympäristömerkin kriteereiden täyttämisellä tai muulla vastaavalla luotettavalla merkinnällä.
- Ennenaikainen suunniteltu vanheneminen: Tietyt käytännöt, jotka rajoittavat tuotteiden kestävyyttä tai korjattavuutta kielletään.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Beurling-PomoellpääsihteeriKuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry
Puh:040 5566 421juha.beurling-pomoell@kuluttajaliitto.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.
Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto
KUTSU: Uuden luennon ensiesitys 23.5. Lahdessa - mahdollisuus myös haastatteluun20.5.2022 15:09:52 EEST | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan luentoa tai haastattelemaan Kuluttajaliiton pääsihteeriä nousevista hinnoista ja siitä, mitä tavallinen kuluttaja voi tehdä, kun rahat eivät riitä. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoro myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarilta.
Kuluttajaliiton valtuuston kannanotto: Nykyinen esitys vesittää käytännön mahdollisuudet ryhmäkanteen käyttöön14.5.2022 17:03:11 EEST | Tiedote
Kuluttajajärjestöjen käyttöön tarkoitettu mahdollisuus ryhmäkanteen nostamiseen on jäämässä kauas siitä mitä odotettiin. Ryhmäkanteen avulla kuluttajia edustavien järjestöjen on mahdollista ajaa kuluttajaryhmien etua oikeudessa. Suomessa ollaan kuitenkin päätymässä toteutukseen, jossa tilanne ei toisi parannusta nykyiseen tilanteeseen. Kuluttajaliiton valtuusto vaatii muutoksia esitettyyn edustajakannelainsäädäntöön siten, että kuluttajajärjestöillä oikeasti on mahdollisuus puolustaa kuluttajia oikeudessa nostamalla ryhmäkanteita.
Eläinlääkärien hintatietojen vertailu vaikeaa – suurimmat hintaerot mikrosirutuksessa11.5.2022 08:21:34 EEST | Tiedote
Kuluttajaliitto vertaili yksityisten eläinlääkäriasemien toimenpiteiden hintoja. Selvisi, että hintojen vertailu on hankalaa ja vaatii vaivannäköä. Hintojen vertailu kuitenkin kannattaa etenkin rutiinitoimenpiteissä, jotka eivät vaadi akuuttia hoitoa. Esimerkiksi mikrosirutuksessa paljastui jopa viisinkertaisia hintaeroja.
Mitä parvekkeella saa tehdä? – Tarkista parvekkeen pelisäännöt Kuluttajaliiton muistilistalta28.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Saako parvekkeella grillata? Entä ottaa alasti aurinkoa? Kuluttajaliitto valmisti taloyhtiöille ja niiden asukkaille parvekekauden kynnyksellä muistilistan siitä, mikä kaikki on sallittua parvekkeella.
Vad allt är tillåtet på balkongen? – Kolla spelreglerna för användningen balkongen från Konsumentförbundets lista28.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Får man grilla på balkongen? Eller solbada naken? Inför balkongsäsongen har Konsumentförbundet utarbetade en lista för husbolagen samt dess boenden om sådant som är tillåtet på balkongen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme