Keusote ja Hyria kehittävät yhdessä sosiaali- ja terveysalan johtamista
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote) ja Hyria Koulutus pilotoivat sosiaali- ja terveysalan lähiesihenkilöiden valmentamista Keusoten sisäisenä koulutusryhmänä. Yhteistyöstä hyötyvät niin opiskelijat, työnantaja kuin kouluttajakin.
Keusote ja Hyria ovat tehneet ansiokasta yhteistyötä koko sote-kuntayhtymän olemassaolon ajan. Monipuolinen yhteistyö on tarjonnut Hyrian opiskelijoille erinomaisia mahdollisuuksia työelämäjaksojen toteutukseen ja esimerkiksi työvaltaisen lähihoitajan koulutuksen suorittamiseen sekä Keusoten henkilöstölle tavoitteellisia kehittymismahdollisuuksia.
Johtamisen opit suoraan käytäntöön – kaikki hyötyvät
Uusimpana yhteistyön muotona Keusoten lähiesihenkilöillä ja tiiminvetäjillä on ollut mahdollisuus vahvistaa johtamisosaamistaan suorittamalla tutkintoon tähtäävää koulutusta Hyriassa Keusoten omassa opiskeluryhmässä. Pilottiryhmä keusotelaisia aloitti huhtikuussa 2022 lähiesimiestyön ammattitutkinnon (Leat), ja myöhemmin tulee mahdollisuus suorittaa myös johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto (JYEAT). Koulutukset järjestetään oppisopimuskoulutuksena, jota raamittaa Hyrian johtamiskouluttajien ja Keusoten asiantuntijoiden yhdessä suunnittelemat ja toteuttamat valmennuspäivät.
– Keusoten omassa opiskelijaryhmässä keusotelaiset saavat tutkinnon perussisältöjen lisäksi tärkeää osaamisen jakamisen kokemusta toisiltaan. Millaista on toimia lähiesihenkilönä juuri Keusotessa? Miten viemme johtamisen opit käytäntöön sote-alalla? On mahtava etu sekä opiskelijoille itselleen että Keusotelle kokonaisuutena, että kehitymme ja kehitämme yhdessä, kehuu Keusoten henkilöstöjohtaja Monica Hostio.
Kehittämisprosessi inspiroi ja innosti
Keusoten henkilöstölle räätälöityä koulutusta valmisteltiin muotoiluajattelun ideologiaa hyödyntäen. Lähtökohtana kehittämisessä toimivat Keusoten strategia sekä keskeiset strategiset kyvykkyydet. Kehittämisprosessi oli molemmin puolin inspiroiva ja innostava.
– Kun tarkastelimme yhdessä esimerkiksi Keusoten strategisia kyvykkyyksiä, huomasimme heti, miten hienosti ne peilautuvat johtamistutkintojen opetussuunnitelmien perusteisiin. Keusoten opiskeluryhmät siis suorittavat johtamistutkinnot kaikille yhteisten opetussuunnitelmien perusteiden mukaan, ja tämän yhteistyön ansiosta käytännön oppiminen ja osaamisen osoittaminen on helppo sijoittaa nimenomaan Keusoten kontekstiin, kertoo Hyrian asiakasvastaava Liisa Nuutinen.
Keusotelle tutkintokoulutus on osa laajempaa johtamisosaamisen kehittämistä organisaation kaikilla tasoilla. Vaikuttavuuden varmistamiseksi tänä keväänä alkaneeseen johtamiskoulutukseen sisältyy myös ”Kehittäjänä Keusotessa” -kokonaisuus, jossa opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat kehittämishankkeen nimenomaan Keusoten toimintaympäristössä. Tässä Lean-johtamisfilosofiaa soveltaen, itse- ja yhteisöohjautuvuutta vahvistaen ja osallisuus mukana kulkien viedään koulutuksen anti arjen toimintojen tasolle. Koko johtamiskoulutukseen onkin sisällytetty nämä Keusoten kulttuurinmuutoksen kulmakivet.
– Hyrialle tämä on huikea mahdollisuus vahvistaa ja syventää johtamisen kouluttajien ymmärrystä sosiaali- ja terveysalan johtamisen substanssista ja sen sisällä olevasta laajasta kehittämistyöstä. Keusoten asiantuntijat puolestaan saavat tuoretta näkemystä johtamisen maailmasta ja pääsevät peilaamaan oman asiantuntijuutensa yhtymäkohtia vastuukouluttajien tuomaan tutkimustietoon ja käytännön kokemukseen perustuvaan näkökulmaan. Molemmat osapuolet siis kehittyvät yhdessä ja jakavat asiantuntijuuttaan jatkuvan oppimisen hengessä. Tämä toimintamalli on sovellettavissa laajemminkin sote-alan johtamisen kehittämiseen, kehuu Nuutinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville Saarikoski
henkilöstön kehittämispäällikkö
ville.saarikoski@keusote.fi
puh. 050 497 7116
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
Liisa Nuutinen
asiakasvastaava
liisa.nuutinen@hyria.fi
puh. 050 4153 478
Hyria Koulutus
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan sote on edelläkävijä sote-palveluiden kehittämisessä. Kuntayhtymään kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä muuttuu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeksi 1.1.2023. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue valmistautuu HUS-yhtymän ensimmäiseen yhtymäkokoukseen30.6.2022 10:38:46 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus valmistautui kevätkauden viimeisessä kokouksessaan 28.6.2022 HUS-yhtymän historian ensimmäiseen yhtymäkokoukseen.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi vuoden 2023 talousarvion kehyksen22.6.2022 13:42:47 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 21.6.2022 vuoden 2023 talousarvion raameista: aluehallitus hyväksyi talousarvion kehyksen sekä laadintaohjeen virkamiesvalmistelun pohjaksi. Vuosi 2023 on ensimmäinen, jolloin hyvinvointialue vastaa Keski-Uudenmaan sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista.
Aluevaltuusto valitsi jäsenet pelastuslaitoksen pelastuslautakuntaan ja päätti talousarviomuutoksesta16.6.2022 20:13:58 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontui torstaina 16.6. kevään viimeiseen kokoukseen. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa valinnat pelastuslaitoksen pelastuslautakuntaan ja hyvinvointialueen talousarviomuutosta.
Yhtymähallituksen katsauksessa asiakaskokemus Keusotessa15.6.2022 14:43:00 EEST | Tiedote
Kuntayhtymän asiakaspalautteen keräämisen keskeisin tavoite on sen laaja hyödyntäminen toiminnan kehittämisessä ja palveluiden laadun parantamisessa. Näin kertoi Keusoten asiakkuustiimi yhtymähallituksen kevään viimeisessä kokouksessa 14.6.22. Kokouskatsauksessa saatiin kattavasti tietoa muun muassa siitä, miten asiakaskokemusta Keusotessa kehitetään ja millaisia tuloksia on saavutettu.
Kolottaako polvi tai olkapää? Omaolon oirearvio auttaa15.6.2022 11:00:00 EEST | Tiedote
Keusoten Omaolon oirearvio auttaa, kun tuki- ja liikuntaelinten kipu vaivaa. Omaolon oirearvio kannattaa ensisijaisesti tehdä, kun kipu, jäykkyys tai vamma haastavat arkea. Keusote ottaa käyttöön 15.6. uudet oirearviot alaselän, olkapään ja polven kipu- tai vammatilanteisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme