Sitra

Keväällä 2019 käynnistyvän Sitra Labin aiheena on lasten ja nuorten eriarvoistuminen

Jaa

Sitra perustaa Sitra Labin ratkomaan kestävän kehityksen ongelmia ja kutsuu yhteiskunnallisen muutoksen rakentajat oppimaan toisiltaan.

Sitra Lab on keväällä 2019 käynnistyvä uusi tulevaisuuslaboratorio, jolla pyritään hakemaan ratkaisuja viheliäisiin ongelmiin. Sitra Lab tarttuu yhteen yhteiskunnalliseen ongelmaan kerrallaan, jonka ratkaiseminen vaatii sektorit ylittävää yhteistyötä ja erilaisen tiedon yhdistämistä.

Sitra Lab ei pyri kehittämään yhtä ratkaisua käsillä olevaan ongelmaan vaan luo mahdollisuuksia sille, että yhä useampi voi osallistua ongelmien ratkaisemiseen. Sen tavoitteena on synnyttää yhteistoiminnallista kulttuuria, jossa rakennetaan yhdessä reiluja ja toimivia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

”Sitra Lab vastaa myös yhteiskunnan tarpeeseen uudenlaisista tavoista osallistua. Se on paikka näkijöille ja tekijöille, jotka haluavat ratkaista viheliäisiä ongelmia, lisätä osallisuutta ja rakentaa yhteiskunnallista muutosta”, Sitra Labin vetäjä Kalle Nieminen sanoo.

Ensimmäinen Sitra Lab tarttuu lasten ja nuorten eriarvoistumiseen

Keväällä 2019 käynnistyvä ensimmäinen Sitra Lab keskittyy hyvinvointiyhteiskunnan yhteen viheliäiseen ongelmaan eli lasten ja nuorten eriarvoistumiseen. Pohjoismainen hyvinvointivaltio rakentuu yhdenvertaisuuden, tasa-arvon, reiluuden ja demokratian ihanteille. Yhteiskunnallisen muutoksen ajurit kuitenkin haastavat hyvinvoinnin perustaa ja lisäävät eriarvoisuutta.

Lasten ja nuorten eriarvoistuminen on monen toimijan agendalla, myöskään tietoa tai toimenpiteitä ei kentältä puutu. Sitra Lab tarjoaa aiheen parissa työskenteleville paikan, jossa yhdistää erilaista asiantuntemusta ja syventää yhteistä ymmärrystä. Lisäksi Labin tavoitteena on vauhdittaa olemassa olevaa hyvää tekemistä, lisätä kestävää rahoitusta ja yhteistyötä yli siilojen.

Hae mukaan Sitra Labiin

Kuka tahansa voi hakea mukaan Sitra Labiin. Ensimmäiseen Sitra Labiin valitaan 30 eri sektoreiden osaajaa. Mukaan etsitään mahdollisimman moninaista osallistujajoukkoa, jossa erilainen tieto, näkemys ja kokemus yhdistyvät.

Sitra Lab on fasilitoitu yhteiskehittämisen prosessi, jonka ytimessä on ongelman ymmärtäminen yhdessä. Ongelmaa on tärkeää katsoa sekä rakentaen kokonaiskuvaa että arjen tasolta. Sitra Labissä opitaan toisilta, tunnistetaan mikä jo toimii ja miten ongelmaan tartutaan meillä ja maailmalla.

Haku ensimmäiseen Sitra Labiin: Lasten ja nuorten eriarvoistuminen on auennut. Lisää tietoa tarjolla ennakkotapahtumassa 25.3. Haku sulkeutuu 29.3. Ensimmäinen Sitra Lab aloittaa toimintansa huhtikuun 2019 lopussa. Mukaan voi hakea osoitteessa www.sitra.fi/lab

Sitra Lab jatkaa Sitran pitkää työtä yhteiskunnallisen koulutuksen toteuttajana. Sitra Labia ovat edeltäneet vuosina 2011–2015 järjestetyt Elinvoima-foorumit, joissa osallistujat yhteiskunnan kaikilta sektoreilta kokoontuivat yhteen hahmottamaan haasteita koulutuksesta turvallisuuteen sekä käynnistämään ratkaisujen katalysoimiseen käytännön kokeiluja. Elinvoima-foorumeiden lisäksi Sitra Lab ammentaa Sitran menetelmäosaamisesta, jota ovat kerryttäneet muun muassa Ratkaisu 100 -haastekilpailu ja Erätauko-dialogit. Sitra Lab on jäsentää ja jakaa menetelmäosaamista avoimesti koko suomalaisen yhteiskunnan hyödyksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Hirvola, johtaja, Sitran yhteiskunnallinen koulutus, +358 40 549 8008, paivi.hirvola@sitra.fi

Kalle Nieminen, johtava asiantuntija, Sitra Lab, +358 40 843 5324, kalle.nieminen@sitra.fi

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Över 2 000 påverkare inom cirkulär ekonomi och tiotals utländska journalister kommer till Helsingfors29.5.2019 08:30:00 EESTTiedote

Det finländska toppforumet inom cirkulär ekonomi, World Circular Economy Forum (WCEF), samlar innovatörer inom världsekonomin från cirka hundra länder i Finlandia-huset den 3 till 5 juni. Sitra ordnar evenemanget i samarbete med bland andra Världsbanken, Europeiska investeringsbanken, EU-kommissionen och flera ministerier. WCEF2019 presenterar och skapar metoder för att bygga en ny, effektivare ekonomi som utgår från jordens bärkraft.

Yli 2000 kiertotalousvaikuttajaa ja kymmeniä ulkomaisia toimittajia saapuu Helsinkiin29.5.2019 08:30:00 EESTTiedote

Suomalainen kiertotalouden huippufoorumi World Circular Economy Forum (WCEF) kokoaa maailman talouden uudistajat noin sadasta maasta Finlandia-talolle 3.–5. kesäkuuta. Sitra järjestää tapahtuman yhteistyössä muun muassa Maailmanpankin, Euroopan investointipankin, Euroopan komission ja useiden ministeriöiden kanssa. WCEF2019 esittelee ja luo keinoja rakentaa uutta, tehokkaampaa taloutta, joka perustuu maapallon kantokykyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme