Uudenmaan ELY-keskus

Kevään tulvahuippu Uudellamaalla lähipäivinä – tulvat jäämässä pääosin keskimääräistä pienemmiksi

Jaa

Uudenmaan vesistöissä virtaamat ja vedenkorkeudet kääntyivät nousuun viime viikon puolivälin paikkeilla. Viikonlopun aikana tulvanousu tasaantui. Vedenpinnat ovat kuitenkin paikoin nousseet tulvarajojen yläpuolelle mm. Vantaanjoella. Säännöllisesti tulvivia alavimpia ranta-alueita on jonkin verran jäänyt veden alle.

Maaliskuun alkupuolella lumen vesiarvo Uudellamaalla oli vielä selvästi keskimääräistä suurempi. Sulanta on kuitenkin jakautunut useampaan vaiheeseen, mikä on tasannut tulvaa tehokkaasti. Lähipäivinä lämpötilat nousevat jonkin verran, erityisesti tiistaista on tulossa lämmin päivä. Jokivesistöjen tulvahuippua odotellaankin pääosin keskiviikolle. Loppuviikosta ilma viilenee ja erityisesti yöpakkasten vaikutuksesta valumat kääntyvät laskuun.

Tällä hetkellä Vantaanjoen virtaama Vantaankoskella on n. 55 m3/s, kun keskimääräinen tulvavirtaama on 89 m3/s. Ennusteen mukaan virtaama nousee vielä n. 10 m3/s. Porvoonjoella Vakkolassa virtaama on 40 m3/s ja nousee arviolta vielä parikymmentä kuutiota sekunnissa, mutta jää selvästi alle keskimääräisen tulvavirtaaman 80 m3/s. Mustijoella tulva saattaa nousta keskimääräiselle tulvatasolle. Karjaanjoella esim. Nummenjoen Pirkkulan asteikon kohdalla tulvahuippu saadaan Pääsiäisenä. Maksimikorkeus on noin N60+35,30 m, mikä on n. 0,6 metriä keskitulvakorkeutta alempana.

Järvien vedenkorkeudet ovat myös kääntyneet nousuun. Säännösteltyjen järvien juoksutuksilla pyritään huolehtimaan siitä, että vedenkorkeudet nousevat tavanomaisille kevättulvakorkeuksille. Lohjanjärven vedenkorkeus on tällä hetkellä NN+31,48 m, jossa nousua reilut 5 senttimetriä. Juoksutusta on edelleen tarkoitus laskea loppuviikosta ja nopeuttaa pinnan nousua luparajojen puitteissa. Lohjanjärven ja Hiidenveden tulvahuiput saadaan vasta huhti-toukokuun vaihteessa. Luonnontilaisen Artjärven Pyhäjärven vedenkorkeus on noussut vasta muutaman sentin ja tulvahuippu huhtikuun puolivälissä jäänee parikymmentä senttiä keskitulvaa matalammalle.

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Kari Rantakokko, 0295 021 453, kari.rantakokko(at)ely-keskus.fi
Suunnitteluinsinööri Olli Jaakonaho, 0295 021 398, olli.jaakonaho(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 B 5. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Muutoksia Helsingintien (tie 170) liikenteelle Porvoossa Munkbyn sillan kohdalla kevyen liikenteen väylän rakentamisen vuoksi16.4.2021 09:37:30 EEST | Tiedote

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen välillä Tyysterintie- Ernestas aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Helsingintien (mt 170) varrelle Porvoossa Munkbyn sillan kohdalla. Rakennustyöt alkoivat syksyllä 2020 ja valmistuvat kokonaisuudessaan syksyllä 2021. Rakennustyö ei kuitenkaan aiheuta mitään häiriöitä moottoritielle.

Espoon Kehä I:n Mestarintunnelissa sulkuja öisin 6.–9.4. klo 00.00.–04.3031.3.2021 10:28:32 EEST | Tiedote

Kehä I:llä Espoon Leppävaarassa sijaitsevan Mestarintunnelin molemmat tunneliputket suljetaan yötestien vuoksi. Sulkuajankohdat ovat tiistain ja keskiviikon (6.–7.4.) välinen yö ja keskiviikon ja torstain (7.–8.4.) sekä torstain ja perjantain (8.–9.4.) välinen yö klo 00.00–04.30. Täksi ajaksi Kehä I:n liikenne johdetaan kiertotielle Turuntien ja Mäkkylän puistotien kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme