Uudenmaan ELY-keskus

Kevään tulvahuippu Uudellamaalla lähipäivinä – tulvat jäämässä pääosin keskimääräistä pienemmiksi

Jaa

Uudenmaan vesistöissä virtaamat ja vedenkorkeudet kääntyivät nousuun viime viikon puolivälin paikkeilla. Viikonlopun aikana tulvanousu tasaantui. Vedenpinnat ovat kuitenkin paikoin nousseet tulvarajojen yläpuolelle mm. Vantaanjoella. Säännöllisesti tulvivia alavimpia ranta-alueita on jonkin verran jäänyt veden alle.

Maaliskuun alkupuolella lumen vesiarvo Uudellamaalla oli vielä selvästi keskimääräistä suurempi. Sulanta on kuitenkin jakautunut useampaan vaiheeseen, mikä on tasannut tulvaa tehokkaasti. Lähipäivinä lämpötilat nousevat jonkin verran, erityisesti tiistaista on tulossa lämmin päivä. Jokivesistöjen tulvahuippua odotellaankin pääosin keskiviikolle. Loppuviikosta ilma viilenee ja erityisesti yöpakkasten vaikutuksesta valumat kääntyvät laskuun.

Tällä hetkellä Vantaanjoen virtaama Vantaankoskella on n. 55 m3/s, kun keskimääräinen tulvavirtaama on 89 m3/s. Ennusteen mukaan virtaama nousee vielä n. 10 m3/s. Porvoonjoella Vakkolassa virtaama on 40 m3/s ja nousee arviolta vielä parikymmentä kuutiota sekunnissa, mutta jää selvästi alle keskimääräisen tulvavirtaaman 80 m3/s. Mustijoella tulva saattaa nousta keskimääräiselle tulvatasolle. Karjaanjoella esim. Nummenjoen Pirkkulan asteikon kohdalla tulvahuippu saadaan Pääsiäisenä. Maksimikorkeus on noin N60+35,30 m, mikä on n. 0,6 metriä keskitulvakorkeutta alempana.

Järvien vedenkorkeudet ovat myös kääntyneet nousuun. Säännösteltyjen järvien juoksutuksilla pyritään huolehtimaan siitä, että vedenkorkeudet nousevat tavanomaisille kevättulvakorkeuksille. Lohjanjärven vedenkorkeus on tällä hetkellä NN+31,48 m, jossa nousua reilut 5 senttimetriä. Juoksutusta on edelleen tarkoitus laskea loppuviikosta ja nopeuttaa pinnan nousua luparajojen puitteissa. Lohjanjärven ja Hiidenveden tulvahuiput saadaan vasta huhti-toukokuun vaihteessa. Luonnontilaisen Artjärven Pyhäjärven vedenkorkeus on noussut vasta muutaman sentin ja tulvahuippu huhtikuun puolivälissä jäänee parikymmentä senttiä keskitulvaa matalammalle.

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Kari Rantakokko, 0295 021 453, kari.rantakokko(at)ely-keskus.fi
Suunnitteluinsinööri Olli Jaakonaho, 0295 021 398, olli.jaakonaho(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

I augusti nästan 31 000 nya lediga jobb i Nyland (Nyland)21.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

I slutet av augusti var antalet arbetslösa arbetssökande sammanlagt 102 729 i kommunerna på området för Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen). Av dem var 90 809 utan anställning och 11 920 permitterade. Det totala antalet arbetslösa minskade med 11 314 (-9,9 %) personer jämfört med ett år tidigare. I Nyland var minskningen fjärde lägst i hela landet. I slutet av augusti utgjorde andelen arbetslösa arbetssökande 11,7% av arbetskraften, vilket är 1,4 procentenheter färre än året innan.

Elokuussa lähes 31 000 uutta avointa työpaikkaa Uudellamaalla (Uusimaa)21.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskuksen) kuntien alueella oli elokuun lopussa yhteensä 102 729 työtöntä työnhakijaa, joista ilman työsuhdetta olevia oli 90 809 ja lomautettuja 11 920. Työttömien kokonaismäärä laski 11 314 (-9,9 %) henkilöllä verrattuna vuotta aikaisempaan. Uudellamaalla lasku oli koko maan neljänneksi alhaisin. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuun lopussa 11,7 %, joka on 1,4 prosenttiyksikköä vuotta aikaisempaa vähemmän.

Över en miljon euro för vattenvård i Nyland 202116.9.2021 13:37:13 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Nyland understöder i år också vattenvårdsprojekt: NTM-centralen beviljade 27 projekt prövningsbaserade statsunderstöd till ett totalt belopp om nästan 1,3 miljoner euro. De flesta av projekten genomförs i år, inom några fortsätter verksamheten fram till 2023. Flest understöd beviljades projekt i de västra delarna av Nyland. NTM-centralen i Nyland är emellertid särskilt nöjd med att det kom in fler understödsansökningar från östra Nyland än tidigare. Understöd beviljades bland annat för förbättring av Lappträskets status och användningen av sjön. – Genom projektet kommer Lappträskets status att börja förbättras långsiktigt, berättar specialforskare Pasi Lempinen. Åtgärder vidtas för att reducera belastningen på Lappträsket och förbättra dess ekologiska status på lång sikt. Genom projektet ökas nätverkandet bland invånare och diverse aktörer.Det kommer även att ge ökad kunskap om såväl vattenvård som restaureringen av Lappträsket.När belastningen på Lappträsket minskar, p

Yli miljoona euroa vesienhoitoon Uudellamaalla vuonna 202116.9.2021 13:33:08 EEST | Tiedote

Uudenmaan ELY-keskus tukee myös tänä vuonna vesienhoitohankkeiden toteuttamista: Se myönsi harkinnanvaraisia valtionavustuksia 27 hankkeelle yhteensä lähes 1,3 miljoonaa euroa. Suurin osa avustusta saaneista hankkeista toteutetaan tänä vuonna, joidenkin toiminta jatkuu vuoteen 2023. Avustuksia myönnettiin eniten Uudenmaan länsiosien hankkeisiin. Uudenmaan ELY-keskus on kuitenkin erityisen tyytyväinen siitä, että itäiseltä Uudeltamaalta tuli enemmän avustushakemuksia kuin aiemmin. Avustusta myönnettiin mm. Lapinjärven tilan ja käytön kohentamiseen. - Hankkeella aletaan parantaa Lapinjärven tilaa pitkäjänteisesti, erikoistutkija Pasi Lempinen kertoo. Toimenpiteillä vähennetään Lapinjärveen kohdistuvaa kuormitusta ja parannetaan sen ekologista tilaa pitkällä tähtäimellä. Hanke lisää alueen asukkaiden ja toimijoiden verkostoitumista. Se lisää myös tietoa sekä vesiensuojelusta että Lapinjärven kunnostamisesta. Lapinjärven kuormituksen vähentäminen vaikuttaa myös Lapinjärvestä laskevan Lovii

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme