Hämeen ELY-keskus

Kevättulvat ovat jäämässä vähäisiksi Hämeessä

Jaa
Parin viikon takaisen lämpimän jakson jälkeen lämpötila on pysynyt alhaisena ja jokien virtaama on vähentynyt. Pääsiäisen aikana virtaamat ja vedenkorkeudet lähtevät uudestaan nousuun sään lämmetessä selvästi Hämeen alueella. Yöpakkaset kuitenkin hillitsevät lumen sulamista ja sateiden ennustetaan jäävän vähiin. Mikäli sääennusteet toteutuvat, ei varsinaisia kevättulvakorkeuksia odoteta saavutettavan koko Hämeen alueella.
Kuva: Vettä pellolla. Kuvaaja: Elina Mäkäläinen.
Kuva: Vettä pellolla. Kuvaaja: Elina Mäkäläinen.

Kokemäenjoen vesistöalueella Loimijoella tulvahuippu saavutetaan todennäköisesti pääsiäisen aikana. Puujoella tulvahuippu saavutetaan ennusteiden mukaan huhtikuun puolen välin tuntumassa. Tulvahuippujen vedenkorkeudet jäävät kuitenkin ennusteen mukaan matalammiksi kuin tammi- ja maaliskuun korkeushuipuissa.

Vantaanjoen vesistöalueella Riihimäellä Vantaanjoen vedenkorkeuden ennustetaan myös kääntyvän taas nousuun ja uusi tulvahuippu saavutetaan todennäköisesti huhtikuun puolivälissä. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan samalle tasolle kuin mitä se oli korkeimmillaan maaliskuussa lämpimän jakson aikaan.

Lumien sulaessa myös järvien vedenpinnat nousevat. Järvissä nousu tapahtuu viiveellä muun muassa järven koon mukaan. Tällä hetkellä Hämeen alueen järvien vedenkorkeudet ovat pääsääntöisesti ajankohdan keskiarvotason yläpuolella tai sen tuntumassa.

Tulviin varautuminen

Vaikka Hämeen alueelle ei ennusteiden mukaan tänä keväänä ole tulossa merkittäviä tulvia, kannattaa muistaa tulviin varautumisessa seuraavaa:

Pelastuslain mukaan kiinteistönomistajan on osaltaan varauduttava omaisuutensa suojaamiseen. Tulvatilannetta onkin syytä tarkkailla tiiviisti ja tarvittaessa tulee ryhtyä omatoimisiin suojaustoimenpiteisiin. Laiturien ja veneiden kiinnitysten tulee olla kunnossa ja irtainta omaisuutta on syytä siirtää turvaan tulvalta.

Tulvavedessä liikkumista tulee välttää. Virtaava vesi on voimakasta ja voi kaataa kulkijan jo matalillakin vesisyvyyksillä. Tierakenteiden rikkoutumista ei välttämättä havaitse samean tulvaveden alta, joten veden peittämällä tiellä liikkumista tulee harkita tarkkaan. Ohjeita omatoimiseen varautumiseen sekä omaisuuden suojaamiseen löytyy vesi.fi-sivustolta

Kevätaurinko haurastuttaa jääpeitettä

Kevään koittaessa aurinko alkaa lämmittää, ja varsinkin jäällä olevan lumen sulamisen jälkeen se haurastuttaa jääpeitettä, jolloin jään paksuus ei kerro enää sen kantavuudesta. Jääpeite voi olla edelleen petollisen haurasta erityisesti virtapaikoilla, kapeikoissa ja ojien sekä putkien purkupaikkojen lähettyvillä. Mahdollinen lumipeite jäällä estää heikkojen alueiden havainnointia: esimerkiksi Päijänteellä railot ovat peittyneet tuiskulumeen

Maaliskuun 30. päivän mittauksissa jään kokonaispaksuus vaihteli Hämeen havaintopaikoilla 35 ja 45 senttimetrin välillä ja se oli kolmella havaintopaikalla noin 10 senttimetriä ajankohdan keskimääräistä paksuutta ohuempaa.

Havaintopaikka Mittauspäivä Jäänpaksuus cm Jäänpaksuuden poikkeama keskiarvosta Teräsjää cm Havainto
Jääsjärvi, Hartola 30.03.2023 43 -9 29 1961–2022
Kuivajärvi, Saari, Tammela 30.03.2023 35 -9 17 1961–2022
Päijänne, Sysmä, Verkkosaaret 30.03.2023 44 -2 27 1970–2022
Päijänne, Tehin selkä 30.03.2023 36 -10 32 1961–2022
Pääjärvi, Lammi 20.01.2023 38 -4 18 1978–2022

Ajankohtaista vesi- ja jäätilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064
Elina Mäkäläinen, Vs. yksikön päällikkö, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 158


Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Kuva: Vettä pellolla. Kuvaaja: Elina Mäkäläinen.
Kuva: Vettä pellolla. Kuvaaja: Elina Mäkäläinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Lomautettujen määrä kasvoi rakentamisessa, mutta väheni palveluissa24.5.2023 08:05:58 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli huhtikuun lopussa 17 133 työtöntä työnhakijaa, mikä on 700 henkilöä vuodentakaista vähemmän. Työttömistä työnhakijoista oli lomautettuja 1284 eli hieman vähemmän (-39) kuin vuosi sitten. Maaliskuusta huhtikuuhun työttömien määrä laski johtuen sekä lomautettujen (-273) että muiden työttömien (-316) määrän laskusta. Työttömyysjaksoja alkoi runsaat 2000 kasvaen vuodentakaisesta 6 %. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme