Keski-Suomen ELY-keskus

Kevättulvat ovat olleet paikoitellen tavanomaista korkeampia Keski-Suomessa – suurten järvien vedenpinnat vielä nousevat

Jaa
Kuivasta keväästä huolimatta keskimääräistä korkeampia tulvia on esiintynyt, varsinkin maakunnan pohjoisosissa. Useimpien järvien tulva on jo kääntynyt laskuun, mutta muutaman suuren järven pinta on vielä nousussa.

Keiteleen vedenpinnan on arvioitu nousevan vielä ainakin 10 cm ja huippu saavutetaan n. kahden viikon kuluessa. Samoin Keiteleen yläpuolisissa vesistöissä vedenpinnat ovat vielä monin paikoin nousemassa keskimääräistä kevätmaksimia ylemmäksi. Esimerkiksi Koliman ja Kivijärven vedenpinnat nousevat tulevan viikon kuluessa vielä muutamia senttimetrejä, mikä tarkoittaa, että vesi olisi n. 20 senttimetriä keskimääräistä kevätmaksimia ylempänä.

Etelämpänäkin järvien vedenpinta nousi tavanomaista korkeammalle. Esimerkiksi Saarijärven reitillä Lannevesi on tällainen järvi, jonka tulva oli n. 30 cm keskimääräistä kevätmaksimia korkeammalla noin viikko sitten. Jyväskylän seudulla Muuratjärven tulva on myös huomattavan korkea, mutta vesi on jo laskemassa.

Päijänteen vedenpinta on vuodenajalle tyypilliseen tapaan edelleen nousussa. Ennusteiden mukaan Päijänteen pinta nousee vielä n. 30 cm juhannukseen mennessä, jolloin vesi olisi suunnilleen ajankohdan keskimääräisellä korkeudella.

Koska tulvat ovat nousseet paikoitellen tavanomaista korkeammalle, vahinkoja tai haittaa on voinut aiheutua järvien ranta-alueilla, varsinkin alimmille rantarakenteille ja maataloudelle.

Lisää tietoa ajankohtaisesta vesitilanteessa saa vesi.fi-palvelusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Kivijärven säännöstelyn kehittämistyö aloitettiin ohjausryhmän kokouksella7.6.2023 11:28:46 EEST | Tiedote

Pohjoisessa Keski-Suomessa sijaitsevan Kivijärven säännöstelyn kehittämistyötä varten perustettu ohjausryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa 1.6.2023. Kivijärven säännöstelyn kehittämistarpeen merkittävin syy ovat ilmastonmuutokset aiheuttamat ongelmat, kuten kuivuus ja tulvat. Kaksivuotinen selvitys saa rahoituksensa maa- ja metsätalousministeriöltä. Itse säännöstelyn kehittämistyöstä vastaavat Keski-Suomen ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus.

Vieraslajitietoa: keltamajavankaali – hävitettävä tavattaessa6.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Keltamajavankaali on koko EU:n alueella haitalliseksi säädetty vieraslaji, joka leviää aggressiivisesti peittäen alkuperäiskasvillisuutta alleen uhaten näin luonnon moninaisuutta. Kasvin tunnistaa sen suurista vahapintaisista lehdistä sekä jopa puolen metrin korkeuteen kasvavasta vehkaa muistuttavasta kukintovarresta, jota ympäröi kellertävä tukilehti. Vaatimaton ja monivuotinen keltamajavankaali viihtyy erityisesti kosteissa ympäristöissä ja rannoilla. Tuontikasvi on levinnyt Suomessa lähinnä puutarhakarkulaisena vesialtaista. Keltamajavankaali tulee tavattaessa hävittää mieluiten juuria myöten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme