Kevättulvista ennakoidaan hieman tavanomaista suurempia Etelä-Savossa

Mäntyharjun reitillä vedenkorkeudet hieman tavanomaista ylempänä Puulaa lukuun ottamatta
Kymijoen vesistöalueeseen kuuluvan Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on 2 cm tavanomaista tulvakorkeutta ylempänä. Sen alapuolella sijaitsevalla Kyyvedellä lukema on 6 cm tavanomaista tulvaa korkeammalla. Kyyvedellä tulvahuipun ennakoidaan sijoittuvan touko-kesäkuun vaihteeseen ja nousua kertyvän vielä todennäköisesti noin 5 cm. Kyyveden ja Puulan välillä sijaitsevan Läsäkosken virtaama on noin 25 m3/s, mikä vastaa keskimääräistä tulvavirtaamaa.
Kissakosken voimalaitoksen juoksutukset (35 m3/s) ovat pitäneet Puulan vedenkorkeuden tavanomaista alempana; tällä hetkellä järven vedenpinta on tavanomaista tulvakorkeutta 16 cm alempana (NN+94,62 m) ja tulvahuippukin jäänee tavanomaista alemmas. Puula noussee vielä 5–10 cm kesäkuun alkuun mennessä. Puulan alapuolisen Vahvajärven vedenkorkeus vastaa tavanomaista tulvakorkeutta.
Reittiä alaspäin tultaessa Lahnavesi on tavanomaisessa tulvakorkeudessaan ja Lahnaveteen laskeva Pyhävesi-Kallavesi 9 cm tavanomaista ylempänä. Reitin alaosalla Vuohijärvessä vedenpinta on vielä 28 cm tavanomaista tulvakorkeutta alempana, mutta nousussa. Tulvahuippu jäänee kuitenkin Vuohijärvessä tänä vuonna joitakin senttejä tavanomaista alhaisemmaksi.
Sysmän reitin latvajärvi Suontee on 2 cm tavanomaista tulvakorkeutta ylempänä.
Myös Saimaalla vedenkorkeus ajankohtaan nähden keskimääräistä ylempänä
Vuoksen vesistöalueella Pihlajavesi on ajankohtaan nähden 10 cm keskimääräistä pinnantasoa ylempänä. Saimaa on 10 cm keskimääräistä pinnantasoa ylempänä myös Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla (NN+75,80 m). Saimaan vedenpinta on nousussa. Vedenkorkeuden ennakoidaan nousevan tulevista sademääristä riippuen todennäköisesti noin 30–45 cm heinäkuun alkuun mennessä. Savonlinnan Suurijärven vedenpinnan korkeus on jo kääntynyt laskuun ollen 3 cm tavanomaista tulvakorkeutta alempana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, ari.luukkonen@ely-keskus.fi, p. 0295 024 204
Vesitalousasiantuntija Petri Nieminen, Etelä-Savon ELY-keskus, petri.nieminen@ely-keskus.fi, p. 0295 024 211
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Helmi-ohjelmassa tapahtuu: Rantasalmelle valmistellaan luonnon monimuotoisuutta vahvistavaa Helmi-keskittymää ja ELY-keskus etsii kunnostettavia pienvesikohteita26.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Helmi-elinympäristöohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ohjelma, jossa hoidetaan ja kunnostetaan maamme arvokkainta luontoa. Etelä-Savoon on suunnitteilla useita Helmi-keskittymiä ja niistä ensimmäistä valmistellaan Rantasalmelle. Maanomistajat voivat ehdottaa Helmi-ohjelmaan maillaan sijaitsevia kunnostuksen tarpeessa olevia pienvesiä.
Vihreä siirtymä ja työvoiman saatavuuden haasteet ovat yritysten kehitysnäkymien keskiössä Etelä-Savossa25.5.2023 09:36:20 EEST | Tiedote
Eteläsavolaisten yritysten toimintaa varjostavat keskimääräistä heikommat tulevaisuuden näkymät. Vihreä siirtymä ja uusiutuva energia ovat ajankohtaisia asioita, joihin maakunnan yritykset ovat kuitenkin valmiita panostamaan.
Työttömiä Etelä-Savossa huhtikuussa saman verran kuin vuosi sitten24.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa oli huhtikuun lopussa työnvälityksessä 10 300 työnhakijaa, eli noin 800 henkilöä vuodentakaista vähemmän. Avoimilla työmarkkinoilla työssä olevia työnhakijoita oli noin 2 000. Heistä yli tuhat teki osa-aikatyötä, näistä 70 % naisia.
Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa15.5.2023 08:25:46 EEST | Tiedote
Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva viiksiniekka kaipaa rauhaa, koska norppa ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen.
Rauhoitetut kangasvuokot ovat aloittaneet kukinnan Etelä-Savossa12.5.2023 09:12:25 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kangasvuokot ovat aloittaneet kukinnan ja niitä voi päästä ihailemaan harjuilla sekä kuivilla ja valoisilla kankailla. Laji on rauhoitettu jo vuonna 1952, mutta rauhoituksesta huolimatta laji on vähentynyt ja laji on luokiteltu uhanalaisluokituksessa vaarantuneeksi. Rauhoitetun kasvin tai sen osan poimiminen, kerääminen, juurineen ottaminen tai hävittäminen on luonnonsuojelulain nojalla kielletty. Kielto koskee myös kasvin siementen keräämistä. Luonnossa kasvavat kangasvuokot tulee jättää rauhaan yhteisesti ihailtaviksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme