Korkein hallinto-oikeus

KHO hyväksyi osan vuoden 2019 saamelaiskäräjävaalien vaaliluetteloon hakeutuneiden valituksista

Jaa

Korkein hallinto-oikeus on tänään ratkaissut 161 saamelaiskäräjien vuoden 2019 vaaliluetteloon merkitsemistä koskevaa asiaa. Valituksista hyväksyttiin 37. Kymmenen valitusta jätettiin aikaisemmin annetuilla päätöksillä myöhästyneenä tutkimatta.

Vaaliluetteloon nyt hyväksytyt muutoksenhakijat eivät enää voi äänestää vuoden 2019 vaaleissa. Heidät on kuitenkin merkittävä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon seuraavia vaaleja varten.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi myös kolme vaalien tuloksen vahvistamiseen liittyvää valitusta.

Vuoden 2019 saamelaiskäräjävaalit ovat työllistäneet korkeinta hallinto-oikeutta

Saamelaiskäräjien hallitus hylkäsi vuonna 2019 toistasataa vaaliluetteloon merkitsemistä koskevaa hakemusta. Syksyllä 2019 antamillaan päätöksillä KHO palautti saamelaiskäräjien hallituksen uudelleen käsiteltäväksi useita asioita, jotka koskivat merkitsemistä saamelaiskäräjien vuoden 2019 vaaliluetteloon. Osassa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksissä katsottiin, että henkilö on merkittävä saamelaiskäräjien päätöksellä vaaliluetteloon. Osassa oli kysymys puutteellisista perusteluista tai asiaan saadusta uudesta selvityksestä.

Saamelaiskäräjien hallitus ratkaisi KHO:n uudelleen käsiteltäväksi palauttamat asiat joulukuussa 2019. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen valitettiin 171 päätöksestä.

Saamelaiskäräjien vuoden 2019 vaalit toimitettiin 2.–30.9.2019. Saamelaiskäräjien vaalilautakunta vahvisti 2.10.2019 tekemällään päätöksellä saamelaiskäräjävaalien tuloksen.

Linkit vuosikirjapäätöksiin, joissa valitukset on hyväksytty:

KHO 2021:47 ja KHO 2021:48

Linkit vuosikirjapäätöksiin, joissa valitukset on hylätty:

KHO 2021:45 ja KHO 2021:46

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaana Lappalainenprojektipäällikkö/projektchef viestintäpäällikön sijainen / ställföreträdande kommunikationschefkorkein hallinto-oikeus/högsta förvaltningsdomstolen

Puh:050 308 7574etunimi.sukunimi@oikeus.fi

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme