Korkein hallinto-oikeus

KHO ratkaisi Uusimaa-kaava 2050 -kokonaisuutta koskevat valitukset

Jaa
Korkein hallinto-oikeus on tänään antanut päätöksensä ns. Uusimaa-kaava 2050 -kokonaisuutta eli Helsingin seudun, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavoja koskeviin valituksiin.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa oli ratkaistavana, oliko Helsingin hallinto-oikeus voinut kumota vaihemaakuntakaavojen hyväksymistä koskevat päätökset siltä osin kuin vaihemaakuntakaavoissa ei ollut osoitettu suojelualueina kaikkia aikaisemmissa maakuntakaavoissa osoitettuja pienialaisia luonnonsuojelualueita eikä merkitty kaavakartalle kaikkia Natura-kohteisiin kuuluvia alueita. Korkein hallinto-oikeus katsoi, etteivät vaihemaakuntakaavojen hyväksymistä koskevat päätökset olleet näiltä osin lainvastaisia ja kumosi hallinto-oikeuden päätökset tältä osin.

Asiassa oli myös ratkaistavana, oliko hallinto-oikeus voinut kumota vaihemaakuntakaavojen hyväksymistä koskevat päätökset muille kuin pääkaupunkiseudulla sijaitseville taajamatoimintojen kehittämisvyöhykkeille asetetun merkitykseltään seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön koon alarajaa koskevan kaavamääräyksen osalta. Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden päätökset Helsingin seudun ja Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavojen osalta, mutta pysytti voimassa Länsi-Uudenmaan vaihemaakuntakaavaa koskevan hallinto-oikeuden päätöksen. Korkein hallinto-oikeus totesi, kuten Helsingin hallinto-oikeus, että Länsi-Uudenmaan vaihemaakuntakaavan vähittäiskaupan suuryksiköitä koskeva kaavamääräys oli lainvastainen.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, etteivät vaihemaakuntakaavojen hyväksymistä koskevat päätökset olleet lainvastaisia myöskään suojelualueiden osoittamista tai viheryhteyksien osoittamista koskevissa valituksissa esitetyillä perusteilla. Myös Helsingin seudun vaihemaakuntakaavassa Kirkkonummen ja Espoon rajalle osoitettua raskaan raideliikenteen varikkoa koskevat valitukset hylättiin.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisujen myötä Helsingin seudun ja Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavojen hyväksymistä koskevat maakuntavaltuuston päätökset jäävät kokonaisuudessaan voimaan. Maakuntavaltuuston päätös Länsi-Uudenmaan vaihemaakuntakaavan hyväksymisestä jää myös voimaan lukuun ottamatta vähittäiskaupan suuryksikköä koskevaa kaavamääräystä.

Helsingin seudun vaihemaakuntakaavaa koskeva päätös on julkaistu vuosikirjapäätöksenä, ja Länsi- ja Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavoja koskevat päätökset on julkaistu muina päätöksinä.

Helsingin seudun vaihemaakuntakaavaa koskeva vuosikirjapäätös KHO 2023:24
Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavaa koskeva muu julkaistu päätös KHO 13.3.2023 T 755
Länsi-Uudenmaan vaihemaakuntakaavaa koskeva muu julkaistu päätös KHO 13.3.2023 T 756

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

HFD anser betänkandet om att förnya lagstiftningen kring offentliga samfunds skadeståndsansvar ensidigt15.3.2023 11:28:02 EET | Tiedote

Högsta förvaltningsdomstolen anser i sitt utlåtande att arbetsgruppsbetänkandet om förnyelse av lagstiftningen gällande offentliga samfunds skadeståndsansvar inte utgör en tillräcklig grund för att förnya lagstiftningen. Offentliga samfunds skadeståndsansvar är en principiellt betydande och komplex fråga som inte borde granskas enbart ur skadeståndsrättens synvinkel.

KHO pitää mietintöä julkisyhteisön vahingonkorvausvastuuta koskevan lainsäädännön uudistamisesta yksipuolisena15.3.2023 11:24:28 EET | Tiedote

Korkein hallinto-oikeus katsoo tänään antamassaan lausunnossa, että julkisyhteisön vahingonkorvausvastuuta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän mietintö ei anna riittävää pohjaa sääntelyn uudistamiselle. Julkisyhteisön korvausvastuu on periaatteellisesti merkittävä ja monitahoinen kysymys, jota ei tulisi tarkastella vain vahingonkorvausoikeuden kehikosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme