Kidutusvälineillä käytävää kauppaa kontrolloitava – Amnesty vetoaa YK:hon
Amnesty Internationalin ja Omega Research Foundationin tuore raportti kidutusvälinekaupasta painottaa rajoitusten tarvetta niin kidutusvälineille kuin viranomaisten ja poliisien käyttämille tarvikkeille. Raportti julkaistaan juuri ennen YK-kokousta, jossa käsitellään kidutusvälineiden vientirajoituksia.
Amnesty ja Omega Reserch Foundation julkaisevat tänään Ending the Torture Trade: The Path to Global Controls on the ‘Tools of Torture’ -raportin sekä puitteet kidutuksen vastaiselle kaupalle. Raportti sisältää myös kidutuksen uhrien omasanaisia kertomuksia kokemuksistaan.
Kidutuksen ehdoton kielto vahvistettiin yli kolme vuosikymmentä sitten vuonna 1984, kun YK hyväksyi kidutuksen vastaisen yleissopimuksen. Kielto velvoittaa kaikkia valtioita. Tästä huolimatta ympäri maailmaa ihmisiä kidutetaan vankiloissa ja pidätyskeskuksissa – usein kuolemaan asti.
“On järjenvastaista, että kiduttaminen on kiellettyä, mutta samalla erityisesti kiduttamiseen suunniteltujen välineiden, kuten piikein varustettujen pamppujen ja jalkarautojen, kauppaaminen saa jatkua”, sanoo Amnestyn yritysvastuu- ja asevalvontakysymyksiä käsittelevän osaston johtaja Patrick Wilcken.
Raportti julkaistaan samaan aikaan YK:n korkean tason kokouksen kanssa, jossa 60 valtion edustajat kokoontuvat keskustelemaan kidutusvälineiden kaupan kieltämisestä ja lainvalvojien voimankäyttövälineiden kaupan sääntelystä.
“Valtiot ovat liian pitkään kääntäneet katseensa pois tästä kauhun kaupasta ja antaneet yritysten ympäri maailmaa tehdä liikevoittoa ihmisten kivulla ja kärsimyksellä. Kaikilla valtioilla on velvollisuus toimia vastuullisesti ja vaatia tälle kaupankäynnille tiukempaa kontrollia”, sanoo tutkijana Omega Reaserch Foundationilla työskentelevä tohtori Michael Crowley.
Järjestöt vetoavat YK:n jäsenvaltioihin
Amnesty ja Omega ovat koostaneet raporttiin ohjeet kidutuksen vastaiselle kaupankäynnille. Se viitoittaa tärkeimmät askeleet valtioille, jotta ne voivat säännellä kidutukseen käytettävien välineiden kauppaa tehokkaasti. Järjestöt vetoavat valtioihin, jotta ne ottaisivat rajoituksia käyttöön kansallisella tasolla ja sopisivat kansainvälisistä standardeista.
Kaikki kidutusvälineet, kuten piikkipamput, sähköshokkeja antavat vyöt ja jalkaraudat, tulisi kieltää. Raportti myös korostaa kuolemanrangaistuksissa käytettyjen tarvikkeiden, kuten sähkötuolien ja hirsipuiden, kaupankäynnin kieltämistä. Järjestöt kehottavat valtioita sääntelemään myös esimerkiksi tappavalla ruiskeella tehtävissä teloituksissa käytettävien farmaseuttisten kemikaalien vientiä.
Poliisien voimankäyttövälineiden kaupan valvontaa ja rajoitteita tiukennettava
Järjestöt suosittelevat myös valvomaan poliisin voimankäyttövälineiden, kuten käsirautojen, pippurisumutteen ja etälamauttimien kauppaa, sillä ne voivat väärissä käsissä toimia kidutusvälineinä.
Poliisit ympäri maailmaa ovat käyttäneet voimankäyttövälineitä tavalla, joka on saattanut täyttää kidutuksen tunnusmerkit. Tällaisiin tapauksiin kuuluu muun muassa rauhanomaisten mielenosoittajien ampuminen kumiluodeilla tai muilla vastaavilla ammuksilla, pippurisumutteen käyttö ihmisiä vastaan, jotka eivät ole käyttäytyneet uhkaavasti, sekä kyynelkaasun käyttäminen rajatulla alueella.
Poliisin voimankäyttövälineiden kauppaa tulisi säännellä tiukemmin ja vientiluvat tulisi myöntää tapauskohtaisesti, vasta kun on arvioitu, onko olemassa riski, että voimankäyttövälinettä käytettäisiin väärin kidutukseen tai pahoinpitelyyn.
“Vientirajoitukset ovat valtioiden vastuulla, mutta se ei vapauta yrityksiä vastuusta. Yritysten on ennakoivasti estettävä tuotteidensa käyttäminen ihmisoikeusloukkauksiin noudattamalla huolellisuusvelvoitettaan ja arvioimalla tuotteidensa viennin ihmisoikeusvaikutuksia. Sellaisten tahojen, jotka valmistavat vain ja ainoastaan kidutukseen tai teloittamiseen soveltuvia tuotteita, tulee lopettaa toimintansa välittömästi”, Wilcken sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty: Teloitusten määrä maailmassa alhaisin vuosikymmeneen21.4.2021 03:01:00 EEST | Tiedote
Amnesty Internationalin tänään julkaiseman raportin mukaan suurin osa vuonna 2020 toteutetuista teloituksista tehtiin vain viidessä maassa. Teloituksia dokumentoitiin yhteensä 483. Kuolemanrangaistusten langettaminen ja toimeenpano kuitenkin vähentyivät: Amnestyn raportoimien teloitusten määrä oli alhaisin vuosikymmeneen.
Amnestyn vuosiraportti: Korona heikensi ihmisoikeustilannetta vuonna 2020 – Suomen kompastuskivenä sosiaaliturva, pakolaisten kohtelu ja naisiin kohdistuva väkivalta7.4.2021 02:00:00 EEST | Tiedote
Amnesty International julkaisee tänään 7.4. maailman ihmisoikeustilannetta vuonna 2020 tarkastelevan vuosiraporttinsa. Suomen ihmisoikeustilanteesta esille nousee naisiin kohdistuva väkivalta, riittämätön perusturva sekä kansainvälistä suojelua saaneiden perheenyhdistämisen vaikeus, joka loukkaa lapsen oikeuksia.
Agnès Callamard aloittaa Amnestyn uutena pääsihteerinä29.3.2021 02:00:00 EEST | Tiedote
Pitkän uran ihmisoikeuksien parissa tehnyt ranskalainen Agnès Callamard on nimitetty Amnesty Internationalin pääsihteeriksi. Hän aloittaa työnsä maanantaina 29.3.2021.
Maanpaossa elävät uiguurivanhemmat erossa lapsistaan: “Lapseni ovat Kiinan hallituksen käsissä”19.3.2021 06:00:00 EET | Tiedote
Kiinan säälimätön sortokampanja Xinjiangissa on ajanut uiguuriperheet mahdottomaan tilanteeseen. Kiinaan jääneiden lasten ei anneta lähteä maasta vanhempiensa luo, mutta ulkomailla asuvat vanhemmat eivät voi myöskään palata kotimaahansa huolehtimaan heistä, sillä he ovat vaarassa joutua niin kutsutuille uudelleenkoulutusleireille.
Amnestyn tutkimus: Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei torjuta riittävästi – kuntapäättäjät toivovat velvoittavaa lakia19.3.2021 00:01:00 EET | Tiedote
Kuntapäättäjät kaipaavat suositusten rinnalle lainsäädännön velvoittavuutta naisiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisyyn ja tukipalveluiden järjestämiseen Suomessa. Amnestyn Suomen osasto julkaisee kuntia koskevan seurantatutkimuksen Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.
Yli 17 000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronaan maailmanlaajuisesti5.3.2021 02:01:00 EET | Tiedote
Terveydenhuollon työntekijöistä jo yli 17 000 on menehtynyt koronavirukseen. Amnesty vaatii globaalin rokotteiden jakelutahdin pikaista tehostamista ja terveydenhuollon henkilöstön priorisoimista rokotuksissa.
Amnesty vetoaa turkulaisen lähihoitajan puolesta: Afganistaniin ei saa palauttaa ketään15.2.2021 16:04:08 EET | Tiedote
Turkulainen Ali Reza Heidari puhuu sujuvaa suomea. Hänellä on lähihoitajan tutkinto ja hän oli saanut vakituisen työpaikan. Hän on kuitenkin vaarassa joutua pakkopalautetuksi Afganistaniin. Amnesty Internationalin Suomen osasto on avannut vetoomuksen, ettei häntä tai ketään muutakaan palauteta Afganistaniin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme