Helsingin kulttuurikeskus

Kiinalaista uutta vuotta eli kevätjuhlaa vietetään Helsingissä Keskuskadulla 27.1.

Jaa

Lohikäärmeet ja leijonat tanssivat värikkäin lyhdyin koristellulla Keskuskadulla perjantaina 27.1.2017. Talvisessa juhlahumussa ovat mukana Pekingistä saapuvat taidokkaat esiintyjäryhmät sekä kiinalaiset uudenvuoden markkinat herkkukojuineen. Perinteisen kiinalaisen uudenvuoden ohjelman lisäksi tapahtumassa nähdään mm. kiinaksi laulavat muumit, jäänveistotaituruutta sekä kiinalaiseen aineettomaan kulttuuriperintöön kuuluvaa Taipinggu-tanssia, paperileikkausta ja olkitaidetta.

Leijonatanssia Kiinalaisen uudenvuoden juhlassa vuonna 2016, kuva Kari Rosenberg
Leijonatanssia Kiinalaisen uudenvuoden juhlassa vuonna 2016, kuva Kari Rosenberg

Juhlinta käynnistyy kulkueella Narinkkatorilta Keskuskadulle klo 15.30, jossa ohjelma alkaa klo 16. Juhlan huipennuksena ilotulitukset paukkuvat Töölönlahdella päättyneen Apinan vuoden ja alkavan Kukon vuoden kunniaksi. Oheistapahtumana nähdään valokuvia Moi Helsinki-tapahtumasta.

Kiinaksi laulavat muumit nähdään osana kiinalaisen uudenvuoden juhlaa
Keskuskadun lavalla nähdään tuttuja hahmoja Muumilaaksosta. Ne esittävät lauluja kiinaksi Kiinan kansallisen lastenteatterin ja ACE-Productionin Kuningas Muumilaaksossa – yhteistuotannosta. Lastenteatteriesityksen esikuvana on ollut Tove ja Lars Janssonin TV-sarja ”Mumintrollet” (Muumipeikko) vuodelta 1969 ja se perustuu ”Kungen i Mumindalen” – näytelmään, jonka ensi-ilta oli Pekingissä 30.12.2015.

Palkitun jäänveistomestarin esitys
Kiinasta tapahtumaan saapuu maailmankuulussa Harbinin kansainvälisessä jäänveistokisassa palkittu jäänveistomestari Wang Yanqiang. Jääveisto toteutetaan yhteistyössä Korkeasaaren kanssa.

Kiinalaista aineetonta kulttuuriperintöä - Taipinggu-tanssia ja kädentaitajia
Jingxi TaiPingGu Folk Art Troupe -ryhmä esittää läntisestä Pekingistä lähtöisin olevaa Taipinggu-kansantanssia.Taipinggu eli rauhan rummut ovat olennainen osa tanssiesitystä. Tanssilla on vuosisatojen perinteet ja se edustaa kiinalaista aineetonta kulttuuriperintöä. Kahdessa markkinateltassa taitojaan esittelevät kiinalainen paperinleikkaaja, vesivärikalligrafi ja olkitaiteilija. Nämä taidemuodot kuuluvat niin ikään kiinalaiseen aineettomaan kulttuuriperintöön.

Valokuvia Moi Helsinki -tapahtumasta WTC-talossa
Kiinalaisen uudenvuoden oheistapahtumana nähdään valokuvaaja Noora Geagean (s. 1981) valokuvia toukokuussa 2016 Pekingissä järjestetystä Moi Helsinki – tapahtumasta. Geagea on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan ja liikkuvan kuvan parissa. Häntä kiinnostaa erityisesti liike ja valtarakenteet. Näyttely on esillä WTC-talon katutasossa, vanhassa pankkisalissa, 24. – 27.1.2017 klo 12–19. Näyttelyn järjestävät Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa yhdessä Suomi-Kiina-seuran ja Ilmarisen kanssa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Apinan vuosi vaihtuu Kukon vuodeksi
Perjantaina 27. tammikuuta alkava tuli-kukon vuosi tuo tullessaan dynaamisuutta ja optimismia. Tuli-kukon vuoden innokkuus tuottaa kuitenkin myös monia epäkelpoja suunnitelmia. Kukon vuonna tulisikin kiinnittää erityistä huomiota erilaisten suunnitelmien käytännöllisyyteen ja toteuttamiskelpoisuuteen. Epämääräisiä hankkeita kannattaa välttää, sillä sellaisissa riski suuriin taloudellisiin menetyksiin on suuri. Kukon vuonna kannattaa siis tyytyä pieniin voittoihin ja olla toimissaan varovainen. Päättäjien olisi viisasta olla avarakatseisia ja pyrkiä rakentavaan vuoropuheluun vastakkaisia kantoja edustavien tahojen kanssa. Tuli-kukon vuonna autoritäärisyys kasvaa helposti ja sitä vastaan taistellaan parhaiten hyvän hallinnon ja lainmukaisuuden avulla. Värikäs tuli-kukko tuo vuoteen myös valoisia ja onnellisia päiviä. Laumaansa suojeleva kukko omaa vahvan ja huolehtivaisen luonteen ja torjuu siksi pahan onnen tuulet.

Kiinalainen uusivuosi tuotetaan Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisan ja Suomi-Kiina-seuran yhteistyönä, Kiinan kansantasavallan suurlähetystön tuella. Finnair on tapahtuman pääyhteistyökumppani. Tapahtuman isäntinä ovat Helsingin ja Pekingin kaupungit.

Kiinalainen uusivuosi
Perjantai 27.1.2017 klo 16–20, Keskuskatu, Helsinki
15.30 Uudenvuoden kulkue Narinkkatorilta Keskuskadulle
16–20 Kungfua, musiikkia, tanssiesityksiä ja kädentaitajia Pekingistä
20.20 Suuri ilotulitus Kukon vuoden kunniaksi Töölönlahdella
Vapaa pääsy!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot
Tuottaja Johanna Rissanen, 040 351 3797, johanna.rissanen@hel.fi
Tiedottaja Johanna Kumpulainen, 050 461 8209, johanna.kumpulainen@hel.fi

Kuvat

Leijonatanssia Kiinalaisen uudenvuoden juhlassa vuonna 2016, kuva Kari Rosenberg
Leijonatanssia Kiinalaisen uudenvuoden juhlassa vuonna 2016, kuva Kari Rosenberg
Lataa
Kukon vuotta vietetään 27.1.2017 Helsingissä
Kukon vuotta vietetään 27.1.2017 Helsingissä
Lataa
Kuningas muumilaaksossa
Kuningas muumilaaksossa
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kulttuurikeskus
Helsingin kulttuurikeskus

HELSINKI

http://www.hel.fi/kulttuuri

Helsingin kaupungin organisaatiorakenne on uudistunut 1.6.2017. Kulttuurikeskuksen tiedotteet löydät jatkossa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan uutishuoneesta: https://www.sttinfo.fi/uutishuone/helsingin-kaupunki-kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala?publisherId=60579873

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kulttuurikeskus

Klovnien itsenäisyyspäivä avaa kuukauden mittaisen International Clown Festival 2017 -tapahtuman30.3.2017 14:09:40 EESTTiedote

International Clown Festival 2017 on klovneriaa esittelevä ja klovnerian parissa työskenteleviä tahoja yhdistävä tapahtuma, joka järjestetään Helsingissä huhtikuussa 2017. Vuoden 2017 festivaali päättää kolmen vuoden projektin, jonka aikana on koottu klovnimaailman rakennusaineksia; tutkimusta, luovuutta, sosiaalisuutta sekä ilon ja naurun terveystietoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme