Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kiinnitä huomiota valaistukseen – oppaista löydät suunnitteluvinkit

Jaa

Helsingin kaupungin Ilmastokatu-hanke ja suunnittelu- ja konsultointiyritys Ramboll ovat laatineet yhteistyössä kaksi valaistusopasta, joissa annetaan vinkkejä energiatehokkaan valaistussaneerauksen toteuttamiseen liiketiloissa ja taloyhtiöissä.

”Oppaiden avulla halutaan innostaa ja opastaa taloyhtiöitä ja liikekiinteistöjä investoimaan valaistussaneeraukseen, jolla oikein suunniteltuna voidaan säästää sekä energiaa että rahaa, parantaa turvallisuutta ja lisätä viihtyvyyttä”, kertoo Ilmastokatu-hankkeen projektikoordinaattori Viliina Evokari.

Tiiviit ja käytännönläheiset oppaat sisältävät hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla valaistuksen saneerausta suunnitteleva voi välttää yleisimmät valaistukseen liittyvät sudenkuopat. Oppaat tarjoavat konkreettisia ohjeita myös käyttäjille.

”Valaistusta nykyaikaistamalla on mahdollista pienentää sähkönkulutusta sekä vähentää kasvihuonepäästöjä ja parantaa samalla valaistuksen laatua ja toiminnallisuutta”, kiteyttää Rambollin projektipäällikkö ja valaistussuunnittelija Emilia Rautkylä.

Valaistuksella houkutteleva myymälä ja turvallinen asuintalon piha

Oppaissa esimerkkikohteina ovat Isolla Roobertinkadulla sijaitseva kivijalkamyymälä sekä asuinkiinteistö. Niihin Ramboll suunnitteli valaistuksen modernisoinnin energiansäästötoimenpiteineen.

Liiketilan merkittävin muutos liittyi monimetallikohdevaloihin, jotka suositeltiin korvattavaksi vastaavan valontuoton LED-valaisimilla. Tämän yksinkertaisen toimenpiteen avulla kohdevalaistuksen energiankulutusta on mahdollista pienentää jopa 40 prosenttia.

Asuinkiinteistössä suositeltiin pihavalaistuksen varustamista liiketunnistuksella kello 23–7, jolloin energiaa on mahdollista säästää jopa 60 prosenttia jatkuvaan pimeän ajan valaistukseen verrattuna. Lisäksi valaistusasiantuntijat suosittelivat energiatehottomien ja lyhytikäisten hehkulamppujen vaihtamista LED-lamppuihin, mikä vähentäisi energiankulutuksen ohella myös huollon tarvetta.

Valaistusoppaat on julkaistu osana Ilmastokatu-hanketta (http://ilmastokatu.fi). Hankkeessa pyritään löytämään toimivia ja uudenlaisia ratkaisuja rakennetun ympäristön kasvihuonekaasupäästöjen ja energiankulutuksen vähentämiseen. Oppaat ovat saatavilla sähköisesti sekä myös painettuna Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista (Viikinkaari 2a).

Tutustu oppaisiin

Energiatehokas valaistus taloyhtiöön (pdf)

Energiatehokas valaistus liiketilaan (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viliina Evokari
Ilmastokadun projektikoordinaattori
Helsingin kaupunki
p. 040 519 7544

Emilia Rautkylä
projektipäällikkö
Ramboll Finland Oy
p. 050 546 9255

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme