Jyväskylän yliopisto

Kiinnostava kooste varhaisten feministien tekstejä suomeksi

Jaa
Feminismillä on paljon pidempi historia kuin usein tiedostetaan. Esimerkiksi sukupuolten välisestä tasa-arvosta kirjoitettiin jo noin 150 vuotta ennen Ranskan vallankumousta.

Sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Martina Reuterin toimittama julkaisu Miesvaltaa murtamassa kokoaa yksiin kansiin yhdeksän 1400–1800-luvuille ajoittuvaa tekstiä, joissa on kyseenalaistettu miesten valta ja puolustettu naisia.

Kirja tarjoaa laajan kuvan feminismin historiasta, avaa sen yhteydet filosofian historian kanssa ja lisää kiinnekohtia myös nykyaikaan. Osa kirjoitusten teemoista toistuu vuosisadasta toiseen. Näitä ovat esimerkiksi kysymykset naisten kasvatuksesta ja koulutuksesta sekä väite miesten naisiin kohdistamasta vallankäytöstä yhtenä tyrannian muotona.

– Yhtäläisyydet saattavat löytyä yllättävistä kohdista. En ole aikaisemmin ymmärtänyt, että miesten ylivalta nähtiin nimenomaan tyrannian muotona renessanssista aina 1800-luvulle saakka, pitkään feministisen ajattelun historiaa opettanut ja tutkinut Reuter sanoo. Hän kertoo kirjan toimitustyön kautta oppineensa hahmottamaan eri aikakausien feministien eroja ja yhtäläisyyksiä.

Jyväskylän yliopistossa tutkijana työskentelevä Erika Ruonakoski on yksi kirjan kolmesta suomentajasta. Hän pitää äärimmäisen kiinnostavana näkymää, joka käännöstyössä on avautunut eri aikakausien naisten ajatteluun. Kääntäjinä ovat hänen lisäkseen toimineet Tuomas Parsio ja Laura Lahdensuu.

– Esimerkiksi Christine de Pizan kommentoi välillä yllättävänkin railakkaasti miesajattelijoiden väitteitä ja motiiveja. Taitavana kirjoittajana hänen tyylikeinoihinsa kuuluvat sekä hykerryttävä ironia että runollinen tunnelmointi, Ruonakoski toteaa. 

– Naisten oikeuksista kirjoittaneen Olympe de Gougesin teksti taas elävöittää jännittävällä tavalla Ranskan vallankumouksen aikaa. Hän oli aikaansa edellä hyödyntäessään sukupuolihierarkian ylösalaisin kääntävää kirjoitusmuotoa, jossa naiset mainitaan aina ennen miehiä, Ruonakoski lisää. 

Miesvaltaa murtamassa -kokoelman ensimmäiset kirjoitukset ovat renessanssiajalta ja

kokoelman päättää 1800-luvulla eläneen Harriet Taylor Millin pitkä essee Naisten äänioikeus. Samalla kirja siirtää lukijan ajallisesti siihen hetkeen, jolloin feministinen liike alkaa muodostua poliittiseksi muutosvoimaksi.

Suomennettuihin teksteihin liittyvät perusteelliset johdannot. Ne avaavat myös laajemmin kulttuuri- ja yhteiskuntahistoriasta kiinnostuneelle lukijalla mielenkiintoisen kurkistusreiän eri aikoina eläneiden naisvaikuttajien elämänpiiriin.

Julkaisun tiedot:

Miesvaltaa murtamassa. Varhaisten feministien filosofisia kirjoituksia

ISBN 9789523451162, Gaudeamus 2021

Lisätietoa Gaudeamuksen verkkosivuilla: https://www.gaudeamus.fi/miesvaltaa-murtamassa/

Lisätietoja:

Martina Reuter, puh. 050 527 3054, anna.m.reuter@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Fintrafficin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyö tähtää liikenneturvallisuuden parantamiseen tekoälyn ja datatieteen avulla22.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Fintraffic ja Jyväskylän yliopisto allekirjoittivat yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on parantaa tieliikenteen turvallisuutta ja kehittää liikenteestä sujuvampaa ja ympäristöystävällisempää. Yhteistyö yhdistää toisiinsa Fintrafficin tuottaman ja hallinnoiman tiedon sekä Jyväskylän yliopiston datamalli- ja analytiikkaosaamisen.

Kvanttipäivässä pääsi testaamaan kvanttitietokoneen simulaattoria - tutkijan mukaan kvanttiteknologiaa on 10 vuoden päästä käytössä monessa paikassa19.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa juhlistettiin kansainvälistä kvanttipäivää 12.4. Resonate-tapahtumassa, jossa oli mahdollista tutustua kvanttiteknologian tutkimukseen, testata kvanttitietokoneen simulaattoria ja pelata kvanttifysiikkaa hyödyntäviä pelejä. Informaatioteknologian tiedekunnan professori Teiko Heinosaaren mukaan kvanttiteknologian sovelluksia tullaan näkemään käytössä usealla eri alalla luultavasti seuraavan 10 vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye