Työeläkeyhtiö Elo

Kiinnostus tulevan eläkkeen määrään on kasvanut – edelleenkin vain 70 % tiedustelee etukäteen eläke-eurojensa määrän

Jaa

Ihmisten kiinnostus tulevan eläkkeensä määrästä on kasvanut viime vuosina. Silti iso osa jättää selvittelyt edelleen kokonaan tekemättä. Työeläkeyhtiö Elossa vakuutetuista työntekijöistä vain 70 prosenttia selvittää etukäteen tulevan vanhuuseläkkeensä tason. Selvittelyt tehdään usein viime metreillä eli vain muutama kuukausi ennen eläkkeen alkua.

Eläkkeiden ennakkoarvioiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Vuonna 2021 Elossa vakuutetuista työntekijöistä 70 prosenttia ja yrittäjistä 73 prosenttia katsoi etukäteen arvion tulevan vanhuuseläkkeensä tasosta. Esimerkiksi vuonna 2018 luku oli vielä huomattavasti alhaisempi eli tällöin Elon eläkkeenhakijoista 49 prosenttia ei katsonut lainkaan arviota tulevan eläkkeensä tasosta.

Työeläkeyhtiö Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara pitää yllättävänä, että jopa kolmannes ei selvitä tulevaan eläkkeeseen liittyviä yksityiskohtia.

– Eläkkeelle jääminen on iso elämänmuutos. Ennen eläkkeelle siirtymistä kannattaa perehtyä omaan toimeentuloon ja arvioida, miten eläke kattaa elämisen menot.

Vaikka valtaosa tutustuukin tulevaan eläketurvaansa työeläkeotteen kautta, omasta työeläkeyhtiöstä saatavien henkilökohtaisten eläkearvioiden arvoa ei kannata ohittaa.

– Eläkkeen määrään vaikuttaa paitsi työskentelyhistoria, myös eläkkeelle siirtymisen hetki. Perussääntö onkin, että mitä pidempään työelämässä jatkaa, sitä suuremmaksi eläke myös muodostuu. Vanhuuseläkkeelle voi siirtyä milloin tahansa täytettyään oman alimman eläkeikänsä. Työskentelyä voi myös halutessaan jatkaa ja jäädä eläkkeelle vasta myöhemmin itse valitsemanaan ajankohtana. Siksi työeläkeotteen tarkistamisen lisäksi kannattaa tehdä erilaisia ennakkoarvioita tulevan eläkkeensä määrästä, avaa Saulivaara.

Työskentelemällä esimerkiksi vuoden yli alimman eläkeiän 3000 euron kuukausipalkalla, saa työskentelystä lisää eläkettä noin 45 euroa kuukaudessa. Lisäksi koko eläkkeen määrään tulee 4,8 prosentin pysyvä korotus.

Yksi keino eläkeaikaisen toimeentulon kohentamiseen on työnteon jatkaminen eläkkeellä. Vanhuuseläkkeen rinnalla saa työskennellä ilman ansiorajoja.

– Työnteko eläkkeellä on monille houkutteleva vaihtoehto. Jos intoa ja voimavaroja riittää, voi työnteko tarjota tärkeitä merkityksellisuuden tunteita ja antaa mukavaa väljyyttä omaan kukkaroon. Myös eläkkeen rinnalla tehdystä työstä kertyy eläkettä. Kaikki on kotiinpäin, vinkkaa Saulivaara.

Eläkearviot tulevasta eläkkeestä tehdään turhan myöhään

Työeläkeyhtiö Elon eläkearvion tehneistä vanhuuseläkkeelle jääneistä yrittäjistä 51 prosenttia teki ensimmäisen arvion vasta 0-3kk ennen eläkkeen alkua. Työntekijöistä vastaava luku on 38 prosenttia arvion tehneistä.

Mitä aiemmin eläkkeelle jäämiseen alkaa varautua, sitä helpommin muutos sujuu.

– Suunnittelu kannattaa aloittaa viimeistään paria vuotta ennen H-hetkeä ja miettiä, miten sopeuttaa eläkeaikaiset tulot ja menot. Paria kuukautta ennen eläkettä ei enää ehdi tehdä kovin suuria liikkeitä oman taloudenhoidon osalta.

Oman talouden lisäksi eläke elämänmuutoksena on asia, jota kannattaa miettiä laajemminkin.

– On hyvä pohtia esimerkiksi, miten työssäkäynnin loppuminen vaikuttaa omaan ajankäyttöön ja ihmissuhteisiin ja sopeuttaa menot eläkeaikaisiin tuloihin. Näin eläkkeelle jääminen ei ole hyppy tuntemattomaan vaan harkittu askel uuteen elämänvaiheeseen, kertoo Saulivaara.

Jäätkö pian vanhuuseläkkeelle? Huomioi seuraavat asiat:

• Selvitä milloin voit jäädä eläkkeelle.
• Katso arvio vanhuuseläkkeesi määrästä. Saat sen omasta eläkeyhtiöstä. Elossa vakuutetut työntekijät ja yrittäjät voivat katsoa oman eläkearvion osoitteessa www.elo.fi/elakepalvelu.
• Vanhuuseläkkeelle jääminen edellyttää työsuhteen päättymisen. Irtisano työsuhteesi normaaleja irtisanomisaikoja noudattaen. Yrittäjät voivat jatkaa yritystoimintaansa aivan kuten ennenkin.
• Hae eläkettä noin kaksi viikkoa ennen eläkkeen alkamista omasta eläkeyhtiöstäsi.
• Pohdi, haluatko jatkaa työntekoa vanhuuseläkkeellä tai yrittäjänä.
• Hyödynnä eri tahojen eläkeläisalennukset.
• Suunnittele ajankäyttöäsi ja mikä tärkeintä -nauti uudesta elämänvaiheestasi!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Hanna Saira
puh. 020 703 5671

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 246 000 eläkkeensaajasta ja noin 28 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Nuoret miettivät tulevien eläke-eurojensa riittävyyttä6.8.2021 09:37:00 EEST | Tiedote

Työeläkeyhtiö Elo kysyi nuorilta, mitä ajatuksia työeläke ja työeläkeote heissä herättävät. Elon kyselyyn vastanneista nuorista moni on huolissaan tulevan eläkkeensä määrästä. Kyselyn perusteella nuorilla ei ole riittävästi tietoa eläkkeistä. Työeläkeotteelta saatava tieto hälventäisi pelkoa tulevaisuuden turvasta ja lisäisi tietämystä, mutta valtaosa kyselyyn vastanneista ei muista tarkistaneensa työeläkeotettaan tai tiedä, onko siitä saatava tieto tarpeellista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme