Espoon kaupunki - Esbo stad

Kiinteistöjä neuvotaan ilmaiseksi jätevesiasioissa jo kuudetta kertaa Espoon haja-asutusalueilla

Jaa

Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry ja Espoon ympäristökeskus tarjoavat kesän aikana neuvontakäynnin jätevesiasioissa 100 kiinteistölle, jotka sijaitsevat Siikajärven pohjoispuolella sekä Velskolan Pitkäjärven ja Luukinjärven rannoilla. Neuvontakäynnit aloitetaan kesäkuun alkupuolella, ja valittujen kiinteistöjen omistajat saavat kirjeen ennen käyntiä.

Jätevesineuvoja tarkastamassa kiinteistön jätevesijärjestelmää
 neuvontakäynnin yhteydessä. Kuva: VHVSY
Jätevesineuvoja tarkastamassa kiinteistön jätevesijärjestelmää neuvontakäynnin yhteydessä. Kuva: VHVSY

”Käynneillä perehdytään kiinteistön jätevesijärjestelmään, annetaan ohjeita järjestelmän käytöstä ja huollosta, arvioidaan järjestelmän uusimistarve sekä kerrotaan, miten järjestelmän uusiminen toteutetaan”, kertoo Ilppo Kajaste Espoon ympäristökeskuksesta.

Neuvontaan valittujen kiinteistöjen omistajat saavat ennen käyntiä kirjeen, jossa ehdotettua käyntiaikaa on mahdollisuus vaihtaa sopivampaan.

”Neuvontaa tehdään mahdollisuuksien mukaan myös valittujen alueiden ulkopuolella”, Kajaste kertoo. ”Vesiensuojeluyhdistykseltä voi sähköpostilla kysyä mahdollisuudesta neuvontakäyntiin.”

Neuvontaan osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta eikä yksittäisen kiinteistön tietoja luovuteta kunnalle tai muille kolmansille osapuolille.

Jätevedet halutaan kuriin ensin herkillä alueilla

Haja-asutusalueiden jäteveden käsittelyn lainsäädäntöä kohtuullistettiin keväällä 2017. Rikkinäiset, ympäristön pilaantumista tai pilaantumisen vaaraa aiheuttavat järjestelmät on kuitenkin aina kunnostettava heti.

”Vuotavan umpisäiliön korjaamista ei saa lykätä”, Kajaste muistuttaa. ”Lähes aina järkevin tapa käsitellä jätevedet kuormitukselle herkillä alueilla, on johtaa käymäläjätevedet umpisäiliöön tai ottaa käyttöön kuivakäymälä. Pesuvedet taas voi käsitellä esimerkiksi tontilla olevan harmaavesisuodattimen avulla.”

Säädösten kohtuullistamisesta huolimatta jätevesien puhdistusvaatimukset säilyivät ennallaan, mutta ranta- ja pohjavesialueiden ulkopuolella vaatimukset pitää täyttää vasta tiettyjen luvanvaraisten korjaus- ja muutostöiden yhteydessä. Jos kiinteistö sijaitsee enintään 100 metrin päässä vesistöstä tai pohjavesialueella, jätevedenkäsittely on laitettava kuntoon 31.10.2019 mennessä.

Uudisrakentamisessa puhdistusvaatimuksia on noudatettu jo vuodesta 2004, eikä lakimuutos kosketa kiinteistöjä, joille on myönnetty rakennuslupa vuoden 2003 jälkeen. Puhdistamisvelvollisuutta ei edelleenkään ole kantovedellisillä kiinteistöillä. Myös ikävapautus on edelleen voimassa.

Neuvontakäynnit ovat osa Kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa Vantaanjoen valuma-alueen kunnille -hanketta, jonka tavoitteena on vähentää haja-asutuksen jätevesikuormitusta ja siitä aiheutuvia ympäristö- ja terveyshaittoja Vantaanjoen valuma-alueen kunnissa. Neuvontaa on tehty eri puolilla Espoota, ja nyt on alkamassa kuudes neuvontakesä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Limnologi Ilppo Kajaste
Espoon ympäristökeskus
Puh. 043 826 5220
ilppo.kajaste@espoo.fi

Vanhempi jätevesineuvoja Sanna Laakso
Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry
sanna.laakso@vesiensuojelu.fi

Kysy mahdollisuudesta neuvontakäyntiin:
hajaneuvoja@vesiensuojelu.fi

Kuvat

Jätevesineuvoja tarkastamassa kiinteistön jätevesijärjestelmää
 neuvontakäynnin yhteydessä. Kuva: VHVSY
Jätevesineuvoja tarkastamassa kiinteistön jätevesijärjestelmää neuvontakäynnin yhteydessä. Kuva: VHVSY
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Ympäristökeskus edistää ympäristövastuullisuutta Espoossa vaalimalla ja parantamalla luonnon monimuotoisuutta ja toimintakykyä, ennaltaehkäisemällä ja korjaamalla ympäristöhaittoja sekä lisäämällä ympäristötietoisuutta ja kannustamalla vaikuttamaan. 

Ympäristökeskus Facebookissa

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme