Kiinteistöliitto

Kiinteistöliitto: Kiinteistöveron korotukset kurittaisivat erityisesti pienituloisia

Jaa

Kiinteistöliitto torjuu hallituksen torstaina julkistaman esityksen kiinteistöveroon tehtävistä kiristyksistä. Hallitus esittää korotuksia yleiseen kiinteistöveroprosenttiin sekä asuinrakennusten ja vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroprosentteihin.

Kiinteistöveron korottaminen lisää omistus- ja vuokra-asujien jo ennestään korkeita kustannuksia ja heikentää ostovoimaa tilanteessa, jossa asumisen ja kiinteistönpidon kustannukset kasvavat jo nyt selvästi ansiotuloja nopeammin. Erityisen kipeästi kiinteistöveron korotukset osuisivat pienituloisiin. Vuodesta 2010 kiinteistön ylläpitokustannukset ovat nousseet noin 25 prosenttia, kun taas kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat nousseet vain 13 prosenttia.

”Hallitusohjelmaan kirjattu sadan miljoonan euron korotus kiinteistöveroihin on jo toteutumassa ilman nyt esitettäviä uusia korotuksia. Uudet korotukset lähes kaksinkertaistaisivat summan”, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Keron mukaan jo aiemmin tehdyt kiinteistöveron korotukset ovat merkittävästi lisänneet asumiskustannuksia koko Suomessa.

Jos esitetyt korotukset toteutuvat, asuinkiinteistöt maksavat vuonna 2018 tontin kiinteistöveroa 11 prosenttia nykyistä enemmän. Lisäksi tulisi vielä vuonna 2019 10 prosentin korotus rakennuksen kiinteistöveroon, mikäli kunnan kiinteistöveroprosentit ovat nykyisten prosenttirajojen alarajoilla vuonna 2017.

Korotukset siirtyvät vuokriin

Kiinteistöveron korotus näkyy vastikkeiden nousun kautta myös vuokrissa. Kiinteistöliiton arvio vuokran nostopaineesta on vuoden 2018 ratkaisun kohdalla Espoossa ja Helsingissä noin 0,2 prosenttia. Kun vuodelle 2019 kaavailtu vakituisen asuinrakennuksen veronkorotus huomioidaan, vaikutus nousee Espoossa ja Helsingissä keskimäärin noin 0,3 prosenttiin. Arvio on toteutettu Pellervon taloustutkimuksen toteuttaman Asumismenot 2017 -laskentakehikon avulla tilastollisista keskivuokrista.

Kunnille lisää päätösvaltaa verotukseen

Kiinteistöliiton mielestä kunnille asetetut kiinteistöveron alarajat pitäisi poistaa kokonaan.

”Tämä antaisi kunnille nykyistä suuremman vapauden säätää kuntansa verotuksen rakennetta”, Jukka Kero sanoo.

Kiinteistöliitto katsoo, että kuluttajien ostovoimaa pitäisi nyt tukea pidättäytymällä uusista kiinteistöveron korotuksista tilanteessa, jossa talous on juuri päässyt kohtalaiseen kasvuun.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitto
Annankatu 24, 3. krs
00100 HELSINKI

09 1667 6761http://www.kiinteistoliitto.fi

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu yli 27 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme