Kiinteistöliitto

Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt

Jaa
Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi taloyhtiöiden etujen vastaisia.

Kiinteistöliitto pitää kartelliin syyllistyneiden tahojen toimintaa markkinaoikeuden tavoin tuomittavana, ja näiden yritysten asiakkaana olleiden taloyhtiöiden kannalta erittäin valitettavana. Pyrkimys hintatason nostamiseen nyt tuomituilla toimenpiteillä on voinut vaikuttaa myös muiden isännöintiyritysten palkkioihin, eli kärsijöiksi ovat saattaneet joutua muutkin kuin tuomittujen isännöintiyritysten asiakkaina olleet taloyhtiöt.

”Pidämme erittäin positiivisena sitä, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV on viranomaisena ollut tehtäviensä tasalla ja ottanut kartelliasian tutkittavakseen sekä saattanut kilpailulainsäädännön vastaiset menettelyt julki ja markkinaoikeuden ratkaistaviksi”, toteaa Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen.

Kiinteistöliitto on kartoittanut isännöintipalkkioiden tasoa ja kehitystä kolmen vuoden välein toteutetuilla tutkimuksilla.

”Mielenkiintoista on katsoa vuoden 2023 alussa seuraavan kerran toteutettavan palkkiokyselyn tuloksia ja isännöintipalkkioiden kehitystä viime vuosina”, Tossavainen sanoo.

Vahingonkorvaukset mahdollisia

Kartellista taloudellista vahinkoa kärsineillä on halutessaan mahdollisuus nostaa vahingonkorvauskanne ja hakea kärsityn vahingon korvaamista.

Vahinkoja koskeva todistelu on ratkaisevassa roolissa vahingonkorvausta koskevissa oikeudenkäynneissä. Taloyhtiöiden tulee valmistautua osoittamaan kärsimänsä vahingon määrä, mikäli taloyhtiö on aikeissa hakea vahingonkorvausta.

Kiinteistöliitto on koonnut taloyhtiöille tiiviit ohjeet, jotka löytyvät osoitteesta www.kiinteistoliitto.fi/taloyhtio/isannointi/isannointialankartellitutkinta.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitto
Annankatu 24, 3. krs
00100 HELSINKI

09 1667 6761http://www.kiinteistoliitto.fi

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Taloyhtiöiden hoitovastikkeet kovassa kasvussa28.3.2023 09:01:00 EEST | Tiedote

Taloyhtiöiden vastuuhenkilöistä valtaosa katsoo, että heidän taloyhtiönsä taloustilanne on vakaa. Kuitenkin hieman runsaalla 20 prosentilla yhtiöitä hoitokulujen nousu uhkaa taloyhtiön maksukykyä jonkin verran, ja runsaalla kahdella prosentilla suuresti. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille kohdistetusta kyselystä, johon vastasi miltei 4900 vastaajaa maaliskuussa 2023. Taloyhtiöiden talousnäkymät vaihtelevat kunnasta toiseen, sillä myös hoitokulujen kehitys on vaihdellut suuresti viime aikoina.

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän23.3.2023 08:01:00 EET | Tiedote

Taloyhtiöiden maksamat isännöintipalkkiot ovat kasvaneet viime vuosina, kertoo Kiinteistöliiton toteuttama Isännöintipalkkiot 2023 -tutkimus. Isännöinnin kiinteä kuukausipalkkio on noussut maltillisemmin kuin kokouspalkkiot ja erilaiset erillisveloitukset vuoteen 2020 verrattuna. Aineiston mukaan kiinteät kuukausiveloitukset ovat nousseet keskimäärin noin seitsemän prosenttia. Sen sijaan erillisveloitettavat palkkiot ovat nousseet 10 – 15 prosenttia. Kolmen vuoden takaiseen verrattuna eniten ovat nousseet mm. kokouspalkkioiden, erillisveloitettavien tuntitöiden ja isännöitsijäntodistusten hinnat. Isännöintipalkkioiden erot ovat suuria ja erityisen isoja erot ovat erillisveloituksissa.

EU-direktiivi uhkaa ajaa yli kahden miljoonan suomalaisen kodit ennenaikaisiin korjauksiin7.3.2023 07:59:00 EET | Tiedote

EU:ssa parhaillaan uusittava energiatehokkuusdirektiivi uhkaa pakottaa yli kahden miljoonan suomalaisen kodit ennenaikaisiin korjauksiin kiristyvien energiatehokkuusvelvoitteiden täyttämiseksi. EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme