Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailman 55. barometri: Kiinteistömaailman tekoälypohjainen ennuste: asuntojen hinnat nousevat keskimäärin 3,1% tulevan 12 kuukauden aikana

Jaa

Kiinteistömaailman 55. barometri, erikoisteemana asunnonvaihto ja väliraha

Kiinteistömaailma ennustaa tekoälymalliin pohjautuen keskimääräistä +3,1% hinnannousua seuraavan 12 kuukauden ajanjaksolla (viimeisen 12kk toteuma +4,5%). Vahvimmat kasvajat ovat Turku ja Tampere sekä niiden jälkeen pääkaupunkiseutu. Pienemmillekin paikkakunnille uusi ennuste arvioi plusmerkkistä kehitystä vahvan kesäkauden jatkona.

Kiinteistömaailman 55. kiinteistönvälittäjäbarometri on edelliskerran tapaan kaksiosainen. Hinnankehitysennuste perustuu tekoälypohjaiseen mallinnukseen, ja eri asuntotyyppien kysyntä- ja tarjontanäkymät taas paikallisten välittäjien arvioihin. Tällä kerralla näkemyksensä asuntokaupoista antoi 333 Kiinteistömaailman välittäjää eri puolilta Suomea.

Kaupunkikohtaisia ennusteita: Helsinki +4,3%, Turku + 4,7%, Tampere +4,6%, Lahti +1,6%, Jyväskylä +2,1% ja Oulu +3,0%

Kiinteistömaailman tekoälypohjainen hintaennuste antaa jokaiselle Suomen postinumeroalueelle oman ennusteensa. Niiden keskiarvona syntyy koko maan lukema +3,1% seuraavalle 12 kuukauden jaksolle.

”Viimeiset 12 kuukautta ovat olleet ennakoitua selkeästi paremman hinnankehityksen aikaa: asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat nousseet koko maassa keskimäärin +4,5%. Viime kesän asuntokaupan kuumimpien ylilyöntien jälkeen odotettavissa on vakaampaa kehitystä, mitä kuvaa keskimääräinen ennusteluku +3,1%,” sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Paikkakuntakohtaiset tekoälypohjaiset hinnankehitysennusteet sekä välittäjien kysyntää ja tarjontaa kuvaavat katsaukset: 

https://www.kiinteistomaailma.fi/tiedotteet/barometri-syksy-2021-hintaennusteet

Näkymiin liittyy kuitenkin tällä kertaa tavanomaisesta poikkeavia epävarmuuksia. Tekoälyälyennuste huomioi viimeaikaiset toteutuneet hinnankehitystrendit, alueelliset demografiset kehitystekijät sekä mm. bruttokansantuote- ja kuluttajahintaindeksikehityksen, mutta koronakriisin kaikista globaaleista muuttujista sillä ei ole vielä kokemusta. Siksi Kiinteistömaailman välittäjien kokoamat hiljaiset signaalit omista markkinoistaan ovat tässä tilanteessa erityisen arvokkaita.

Tänään julkaistun Kiinteistömaailman 55. barometrin erikoisteemana on asunnonvaihto ja väliraha. Kiinteistömaailman laaja analyysi jakaa maan kaupungit kolmeen ryhmään välirahan näkökulmasta nyt (v. 2021) vertailtuna vuoteen 2019. Erot ryhmien välillä välirahan muutoksissa ovat merkittäviä. Suurimmassa osassa Suomen kaupunkeja asuntojen arvonkehitys on ollut viimeisen kahden vuoden ajan suotuisa niille, jotka ovat vaihtamassa omakotitalosta pienempään rivi- tai kerrostaloon. Omakotitalon myyjän saama ”väliraha” kerros- tai rivitaloon muutettaessa saattaa olla jopa lähes 100 000 euroa isompi kuin kaksi vuotta sitten; yksittäisellä paikkakunnalla jopa yli 200 000 euroa isompi.

Lue erillinen katsaus ja analyysi välirahasta: 

https://www.kiinteistomaailma.fi/tiedotteet/barometri-syksy-2021-valiraha

Lisätiedot:
Risto Kyhälä, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0400 998800
Tony Korkala, analyytikko, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 3070361
Taina Mustamo, markkinointi- ja viestintäjohtaja Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 4240045

Kiinteistömaailman julkaisemassa tekoälypohjaisessa asuntohintaennusteessa asuntojen historiallinen hintakehitys laskettiin miljoonalle asunnolle koneoppimismallin avulla, joka oli opetettu Kiinteistövälittäjien Keskusliiton Hintaseurantapalvelun toteutuneilla kauppahinnoilla 2000-2021 (HSP). Asuntojen hintakehitystä analysoitiin postinumeroittain, kohdetyypeittäin ja rakennusvuosittain (min. 50 asuntoa). Tulevaisuuden hintaennusteissa otettiin lisäksi huomioon asuntojen viimeaikaiset hintatrendit ja myyntiajat (HSP), asuntojen perustiedot eli koko, ikä, tyyppi (HSP), kuntien taloustilanteen ja demografian kehitys (väestönkasvu, muuttoliike, aikuisväestön ja eläkeläisten osuus, työttömyys, kaupungistumisaste; Tilastokeskus) sekä Suomen taloustilanteen kehitys (rakennusluvat, bruttokansantuote ja kuluttajahintaindeksi; Tilastokeskus, Eläketurvakeskus).

Tekoälyn tuottamien ennusteiden oikeellisuus validoitiin ja tulkinnat täydennettiin Kiinteistömaailman toimesta. Lisäksi ennusteet kalibroitiin valtakunnan tasolla hieman konservatiivisemmiksi +4.5% -> 3.1% perustuen Danske Bankin ekonometrisiin malleihin, Kiinteistömaailman asiantuntemukseen ja tuoreimpiin uutisiin kansantalouden, työttömyyden ja Covid-19 -epidemian tilanteista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömaailma
Kiinteistömaailma
Unioninkatu 30
00100 HELSINKI

info@kiinteistomaailma.fihttps://www.kiinteistomaailma.fi

Kiinteistömaailma on kiinteistönvälityspalveluita Suomessa ja Baltian maissa tarjoava yritys.

Suomessa Kiinteistömaailma on kauppamäärillä mitattuna maan suurin kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee 600 asuntokaupan ammattilaista reilussa sadassa yrittäjävetoisessa asuntomyymälässä ympäri Suomen. Yritys perustettiin vuonna 1990.

Baltian maissa (Viro, Latvia, Liettua) Kiinteistömaailma toimii Ober-Haus -brändillä. Kiinteistömaailma osti Ober-Hausin liiketoiminnan vuonna 2021.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailman 56. barometri: Asuntojen hintojen nousu pysähtyy kriisin aikana – vanhat vuokra-asunnot haasteellisia7.4.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Kiinteistömaailma ennustaa tekoälymalliin ja laajaan välittäjäkyselyyn pohjautuen keskimääräistä 1,5% hinnannousua seuraavan 12 kuukauden ajalle (viimeisen 12kk toteuma +4,1%). Arvio pitää sisällään muutaman kuukauden hintojen nousun pysähtymisen. ”Hinnankehitysennustettamme on korjattu selkeästi alaspäin; Ukrainan sodan aiheuttamat epävarmuudet ja sen myötä elinkustannusten hintapaineet ovat sulattaneet merkittävästi hinnankorotusodotuksia”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä. Perheasuntojen kysynnän odotetaan jatkuvan vilkkaana, mutta pienistä kerrostaloasunnoista on paikoin ylitarjontaa. Tämä tuo haasteita varsinkin vanhojen asuntojen vuokraamiseen ja vuokratasojen säilyttämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme