Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kiira-myrskyn jälkien korjaus jatkuu yhä

Jaa

Etelä-Suomen metsiä 12.8.2017 ravistellut Kiira-myrsky aiheutti Helsingissä paikoin merkittäviä puustotuhoja. Kaupunki arvoi jälkien korjausten ja puiden korjuiden jatkuvan vielä useiden viikkojen ajan.

Maunulan majan kuntorata. Kuva: Helsingin kaupunki / kaupunkiympäristön toimiala
Maunulan majan kuntorata. Kuva: Helsingin kaupunki / kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupungin puisto- ja viheraluesuunnitteluyksikössä on arvioitu, että Kiira kaatoi tai vaurioitti Helsingissä enimmillään jopa 10 000 puuta. Ongelmallisia ovat myös puut, jotka jäivät myrskyn myötä sijainniltaan alttiiksi uusille tuhoille.

Huolestuttavista vaurioituneista puista voi edelleen ilmoittaa Helsingin kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalveluun (puh. 09 310 39000, kaupunkiymparisto@hel.fi).

Kiira koetteli Keskuspuistoa

Helsingissä myrsky osui rajuimmin Lauttasaaren, Lehtisaaren, Pasilan, Maunulan, Oulunkylän, Pukinmäen ja Malmin puihin. Keskuspuistossa laajimpia rytöjä syntyi Pasilanmetsän pohjoisosaan, Maunulanmetsään sekä Pirkkolan liikuntapuiston liepeille.

”Yksi kiireellinen kohde oli Pohjois-Pasilassa, jossa myrsky kaatoi ja kallisti järeää kuusikkoa eläinten hautausmaalle, ulkoilureiteille ja sähköjohdoille. Korjuulla oli kiire, koska vilkkaasti käytetyt pääreitit olivat poikki, ja osa puista oli myrskyn jäljiltä erityisen vaarallisia”, kertoo metsäsuunnittelija Markus Holstein.

Puiden vaarallisuutta lisäsi niiden suuri koko ja sijainti tuulille alttiilla kapeilla metsikkövyöhykkeillä. Haastavassa kohteessa metsäkoneen käyttö todettiin turvallisimmaksi ratkaisuksi.

”Tällaisissa kohteissa myrskytuhojen korjuu ei voi rajoittua vain kaatuneiden ja vaurioituneiden puiden poistamiseen, vaan metsikkö ja uusi metsänreuna pyritään saamaan sellaiseen kuntoon, että se kestää tuulia jatkossakin”, Holstein sanoo.

Lahopuuta säästetään suunnitelmallisesti

Kiira-myrskyn jälkien korjauksissa keskityttiin alkuvaiheessa selkeiden vaaranpaikkojen hoitamiseen, konkeloiden laukaisemiseen ja kulkureittien avaamiseen. Viime viikolta alkaen työt ovat edenneet tuhopuiden poiskorjaamiseen ja jälkien siivoamiseen.

Keskuspuiston tuhoalueilla pidettiin maanantaina 28.8.2017 maastokatselmus, johon osallistui kaupungin ja luontojärjestöjen edustajia sekä korjuutöiden toteuttajia. Näin haettiin yhteysymmärrystä katselmuskohteiden tulevista korjuuperiaatteista.

Myrsky ja sen kaatamat puut tarjoavat mahdollisuuden lahopuun lisäämiseksi kaupungin metsissä. Myrskyn tarjoama mahdollisuus käytetään hyväksi ja puuta jätetään metsään suunnitelmallisesti kulkureittien ulkopuolella. Eriasteista, eri puulajeista muodostunutta lahopuuta onkin Helsingin metsissä jo runsaasti enemmän kuin perinteisemmän metsänhoidon piirissä olevilla alueilla, ja edelleen lisääntyvä lahopuu tulee lisäämään Helsingin metsien monimuotoisuutta entisestään.

Lehtipuuta voidaan yleensä säästää lahopuuksi havupuuta enemmän. Kuusivaltaisissa metsissä on suurempi riski myöhemmälle hyönteistuholle, jos kaatuneita puita jätetään metsään paljon.

Puiden korjuun suunnittelua ja lahopuun säilyttämistä ohjaavat Helsingin kaupungin metsävastaava ja kunkin alueen metsäsuunnittelija. Suojelu- ja luontoarvokohteissa työhön osallistuvat myös kaupungin ympäristöasiantuntijat. Ohjenuorina ovat Helsingin kaupungin luonnonhoidon linjaus, luonnonhoidon työohjeet, alueelliset luonnonhoitosuunnitelmat, kaupungin luontotiedot, kaavoitustiedot sekä tiedot viheralueista ja niiden hoitoluokituksista.

Kuvia Kiira-myrskyn aiheuttamista puustotuhoista Helsingissä: http://aineistopankki.hel.fi/l/22Q2TvgTXJg-

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Median yhteyshenkilöt:

Markus Holstein, metsäsuunnittelija
Helsingin kaupunki, puisto- ja viheraluesuunnitteluyksikkö
Puh. 09 310 64829
markus.holstein@hel.fi

Antti Rautiainen, metsäpalvelupäällikkö (ts.)
Stara, ympäristönhoito
Puh. 09 310 22004
antti.j.rautiainen@hel.fi

Kuvat

Maunulan majan kuntorata. Kuva: Helsingin kaupunki / kaupunkiympäristön toimiala
Maunulan majan kuntorata. Kuva: Helsingin kaupunki / kaupunkiympäristön toimiala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki Photo Festival – Helsingistä valokuvauksen pohjoinen pääkaupunki5.7.2018 12:58Tiedote

Teurastamon alueella 5.7. avautuva Helsinki Photo Festival tarjoaa monipuolista ohjelmaa, joka tukee nykyaikaista valokuvataidetta ja urbaaneja näyttelyitä. Festivaalin ohjelmaan sisältyy Artist talk -tilaisuuksia, työpajoja, seminaareja, valokuvauskävelyitä ja innovatiivisia valokuvarakennelmia. Teurastamon lisäksi tapahtumia on muun muassa Hermannin puistossa, Kalasatamanpuistossa, Sörnäistenlaiturilla ja Suvilahdessa. Festivaali jatkuu 15.8. saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme