Ylemmät Toimihenkilöt YTN

Kiista työajan pidentämisestä kaatoi optioratkaisut

Jaa

Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Teknologiateollisuus ry eivät päässeet sopuun kilpailukykysopimukseen kuuluneesta 24 tunnin palkattoman työajan pidennyksen poistamisesta. Tämä tarkoittaa, että nykyiseen työehtosopimukseen kuulunut optiovuosi raukesi.

– Työajan pidentäminen oli poikkeuksellisten aikojen poikkeuksellinen ratkaisu. Lähdimme ja lähdemme siitä, että sen aika on ohi, YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa sanoo.

YTN ja Teknologiateollisuus ovat neuvotelleet kolmella sopimusalallaan nykyisten työehtosopimusten optioratkaisuista eli vuoden 2020 palkankorotusten toteuttamisesta. Neuvotteluissa oli pöydällä myös kilpailukykysopimuksesta periytyvä työajanpidennys.

Teknologiateollisuus lähti siitä, että se ei neuvottele sellaisesta palkkaratkaisusta, jossa työajanpidennystä ei ole mukana. YTN:n näkemys puolestaan oli, että pidennyksen ei tule olla ratkaisussa mukana, varsinkaan kun yksi henkilöstöryhmä teknologiateollisuudessa on jo irtisanonut oman työajan pidennyksensä päättymään vuoden 2019 loppuun.

– Kilpailukykysopimus oli paljon muutakin kuin työajan pidennys. Ennen kaikkea yritysten kilpailukyky parani, kun noin miljardilla eurolla siirrettiin sosiaaliturvamaksuja työnantajilta palkansaajien maksettaviksi. Talkootuntien aika on kerta kaikkiaan ohi, Oksa linjaa.

Kun osapuolet totesivat, ettei työehtosopimusten optioratkaisuille ole mahdollisuutta, neuvottelut siirtyvät syksyyn. Nykyiset työehtosopimukset YTN:n ja Teknologiateollisuuden välillä ovat voimassa lokakuun loppuun. Siihen mennessä tulee neuvotella niiden uusimisesta. Neuvottelussa ovat auki kaikki sopimusmääräykset mukaan lukien työajan pidentäminen.

– Työajan pidentäminen oli selkeä palkanalennus. Jos työantaja haluaa pidempiä työaikoja, niistä pitää maksaa. Ylemmät toimihenkilöt ja asiantuntijat ansaitsevat osansa talouden noususuhdanteen tuloksista kunnollisina palkankorotuksina, YTN:n neuvottelupäällikkö Oksa toteaa.

Lisätiedot:
Petteri Oksa, neuvottelupäällikkö
p. 040 577 0644

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ylemmät Toimihenkilöt YTN
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0207 699 840http://www.ytn.fi/

Ylemmät toimihenkilöt YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. Vastaamme Akavan kentässä ylempien toimihenkilöiden sopimustoiminnasta teollisuudessa sekä liike- ja palvelualoilla. YTN:n jäseninä on 20 akavalaista liittoa, joiden kautta edustamme 170 000 asiantuntijaa ja esimiestä eri toimialoilla.

 

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ylemmät Toimihenkilöt YTN

YTN aloittaa painostustoimet kahdella teollisuuden alalla19.11.2019 14:00:00 EETTiedote

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on asettanut ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellon teknologiateollisuudessa sekä konsultti- ja suunnittelualalla työskenteleville ylemmille toimihenkilöille. Toimenpiteet alkavat huomenna keskiviikkona ja jatkuvat 20. joulukuuta saakka, mikäli sitä ennen toimialoilla ei saavuteta sopimusta. Kyseisellä kahdella alalla työskentelee Teknologiateollisuus ry:n mukaan noin 100 000 ylempää toimihenkilöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme