Jyväskylän yliopisto

Kilpailtu tutkimusrahoitus matematiikan oppimisvaikeuksien tutkimukselle

Jaa

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt Consolidator Grant -rahoituksen Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Minna Torpan johtamalle EARLYMATH-hankkeelle. Hankkeessa tutkitaan matematiikan taitojen varhaista kehittymistä. Viisivuotisen hankerahoituksen arvo on noin 2 miljoonaa euroa.

Apulaisprofessori Minna Torppa
Apulaisprofessori Minna Torppa

Kilpailtu rahoitus myönnetään hankkeille tieteellisen laadun, tutkimusidean uutuuden sekä rohkeuden perusteella. Minna Torppa työskentelee kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnassa.

– ERC Consolidator Grant -rahoituksen saaminen tiedekuntaamme on hyvin merkittävä virstanpylväs. Rahoitus kohdentuu oppimisen ja oppimisvaikeuksien tutkimuksen, erityisesti matematiikan, lukutaidon, sekä motivaation kehittymisen ymmärtämisen alueille, joissa tiedekunnassa on vahva pitkittäistutkimusten historia sekä huippuosaaminen useiden huippututkimusyksikköjen kautta, toteaa kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan dekaani Anna-Maija Poikkeus.

– Ennen kaikkea tämä kuitenkin kertoo Minnan Torpan ja hänen kanssaan yhteistyössä toimivien tutkijoiden erinomaisen vahvan tutkimuksen olevan aivan maailman kärjessä ja näkyvästi kansainvälisesti tunnustettua. Onnittelemme Minna Torppaa lämpimästi tästä vielä alallamme harvinaisen huomattavan rahoituksen saamisesta ja uskomme, että tämä tuo vahvan viestin kansainvälisen rahoituksen saavutettavuudesta sekä hakemisen ja sen tuen tärkeydestä.

Tutkimustietoa matematiikan oppimismotivaation tukemiseksi

EARLYMATH-hankkeessa tutkitaan matematiikan taitojen varhaista kehittymistä monialaisen tutkijayhteistyön voimin. Myös Strategisen tutkimuksen neuvoston tutkimusrahoituksen tänä syksynä saaneella Torpalla on taustallaan pitkä kokemus lukivaikeuden sekä luku- ja kirjoitustaidon kehityksen tutkimuksesta.

– Tutkimme, millaiset varhaiset taidot tai kodin, päiväkodin ja koulun käytännöt ennustavat myöhempää kehitystä. Olemme kiinnostuneita siitä, miten matemaattisia taitoja sekä matematiikkaan liittyvää oppimismotivaatiota voitaisiin paremmin tukea, Torppa kertoo johtamastaan tutkimushankkeesta.

Lisäksi tutkimus tulee tuomaan uutta tietoa matemaattisten oppimisvaikeuksien kehittymisestä. Hankkeen tavoitteena on edistää oppimisvaikeuksien kehittymiseen liittyvää teoriaa sekä tukea taitojen ja motivaation tukemisen käytäntöjen kehittämistä.

Pitkittäistutkimushanke tulee koostumaan useasta tutkimuksesta, joissa lasten kielellisten ja numeeristen taitojen varhaista kehitystä seurataan syntymästä 9-vuotiaaksi. Tutkimusmenetelminä käytetään muun muassa opettajille ja vanhemmille kohdennettuja kyselyitä, lapsen ja vanhemman sekä luokkahuonetilanteen havainnointia, sekä aivokuvantamista ja kognitiivisia testejä useassa ikävaiheessa.

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Minna Torppa,
minna.p.torppa@jyu.fi, puh. +35840 805 3538

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
viestinnän asiantuntija

p. 050 462 6920
kirke.m.hassinen@jyu.fi

Kuvat

Apulaisprofessori Minna Torppa
Apulaisprofessori Minna Torppa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme