SDP EDUSKUNTA

Kim Berg (SDP): Det är dags att kriminalisera underavlöning

Dela
- Under de senaste åren har det förekommit nyhetsrapporter om ett antal grova fall av underavlöning som drabbat arbetstagare, till exempel bärplockare. Men det är bara toppen av isberget, eftersom dessa fall vittnar om ett större fenomen i vårt samhälle. Vi kan inte längre förbise detta, nu är det dags att i lagstiftningen kriminalisera underavlöning. Detta lagstiftningsarbete inleds nu, eftersom min lagmotion i ärendet diskuteras idag i riksdagen, säger Kim Berg.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- I min lagmotion föreslås att underavlöning kriminaliseras, särskilt för att skydda utsatta grupper som utlänningar och unga arbetstagare från utnyttjande. En arbetsgivare som uppsåtligen underlåter att iaktta den lön som fastställs i det tillämpliga kollektivavtalet gör sig skyldig till en straffbar gärning, berättar riksdagsledamot Kim Berg, som sitter i både arbetslivs- och jämställdhetsutskottet och social- och hälsovårdsutskottet.

Underavlöning finns i en gråzon inom ramen för den gällande lagstiftningen, vilket gör det svårt att ingripa och tilldela straff. Underavlöning placerar sig mellan allvarligt utnyttjande och enskilda meningsskiljaktigheter angående löner. Därför är det för närvarande möjligt att utnyttja systemet. Detta kräver en förändring.

Finländarna uttrycker ett starkt stöd för kriminalisering av underlönen. Enligt en utredning av servicefacket PAM var 82 procent av de vuxna helt eller nästan av samma åsikt om att situationer där arbetstagaren betalas lön som underskrider bestämmelserna i kollektivavtalet för branschen ska kriminaliseras och utbetalaren dömas för brott.

- Det handlar inte enbart om rättvis behandling av arbetstagare utan också om social rättvisa. Hela samhället gynnas av att man följer gemensamma spelregler och att man  ingriper i dylika fall, säger Kim Berg.

Nyckelord

Kontakter

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Tel:050 514 3196

Bilder

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Ladda ned bild

Om

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Följ SDP EDUSKUNTA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum