SDP EDUSKUNTA

Kim Berg (SDP): Hoitajien oikeudet turvattava ”pakkotöissä” / Vårdarnas rättigheter ska tryggas vid arbetspliktt

Jaa

Kansanedustaja Kim Berg muistuttaa, että työvelvollisiksi määrättyjen asemasta ja oikeuksista on huolehdittava tarkasti poikkeuksellisessa tilanteessa. Hän painottaa, että asetuksen työvelvollisuudesta on oltava mahdollisimman selkeä, jottei sen tulkinnassa synny ongelmia.

Maan hallitus voi valmiuslain nojalla määrätä terveydenhuollon ammattilaisia neljäksi viikoksi töihin. ”Pakkotöihin” voivat joutua myös alan opettajat ja 18 vuotta täyttäneet opiskelijat sekä eläkkeellä olevat hoitajat. Työnantaja voi myös keskeyttää hoitajien ja lääkäreiden lomat ja teettää ylitöitä ilman työntekijän suostumusta.
Bergin mielestä työvelvollisuuden säätäminen on nykyisessä epidemiatilanteessa aivan välttämätöntä, mutta niin on myös työvelvollisten perusteellinen perehdyttäminenkin jo työturvallisuuden vuoksi.

- Työvelvoitteen käyttöönotto on ehdottomasti vasta viimeinen keino riittävän työvoiman varmistamiseksi. Asiasta on myös sovittava yhdessä työnantajan ja työntekijän välillä ennen kuin ryhdytään soveltamaan asetuksen tuomia mahdollisuuksia, Berg sanoo.
Bergin mukaan ”pakkotyön” mahdollistavaan asetukseen on selkeästi kirjattava, mitä kohderyhmiä työvelvollisuus koskettaa.

- Koskeeko se esimerkiksi terveydenhuoltoalan ammattihenkilöä, joka toimii muulla alalla ja muissa terveydenhuoltoalan tehtävissä, esimerkiksi järjestöissä tai esimerkiksi kansanedustajana? Meillä on täällä todella paljon terveydenhuoltoalan ammattilaisia myös kansanedustajina, itsekin hoitajataustainen Berg huomauttaa.

Hän kaipaa myös selvyyttä siihen, mitä tarkoitetaan aseuksessa mainitulla ”lyhyellä poissaololla alalta”; onko se vuosi, kolme tai viisi vuotta?

- Entä eläkeläiset? Jos on ollut eläkkeellä esimerkiksi viisi vuotta, niin koskeeko tämä myös näitä eläkeläisiä?

Niinikään Berg kaipaa tarkennuksia esimerkiksi toiselle paikkakunnalle määrätyn työmatkasta ja yöpymismahdollisuuksista.

Kim Berg (SDP): Vårdarnas rättigheter ska tryggas vid arbetsplikt


Riksdagsledamot Kim Berg påminner om att ställningen och rättigheterna för dem som förordnats till arbetsplikt ska tillgodoses noggrant i undantagsförhållanden. Han betonar att förordningens delar gällande arbetsplikt måste vara så tydligt definierade som möjligt för att undvika tolkningsproblem.

Regeringen kan med stöd av förordningen förpliktiga personer med utbildningen inom social- och hälsovården till fyra veckors arbete. Även lärare i branschen och studerande som fyllt 18 år, samt pensionerade vårdare kan bli tvungna att utföra ”arbetsplikt-arbete”. Arbetsgivaren kan också avbryta en vårdares och en läkares semestrar. Därtill förordna övertidsarbete utan arbetstagarens samtycke.

Berg anser att det i det nuvarande epidemiläget är absolut nödvändigt att föreskriva om arbetsskyldighet, men det är också nödvändigt ur ett arbetsskyddsperspektiv att ge de arbetspliktiga en grundlig introduktion.

- Att verkställa arbetsplikten är absolut det sista sättet att säkerställa en tillräcklig arbetskraft. Man måste också komma överens om saken tillsammans mellan arbetsgivaren och arbetstagaren innan man börjar tillämpa de möjligheter som lagen medför, säger Berg.

Enligt Berg ska det i förordningen som möjliggör ”arbetsplikt-arbete” tydligt anges vilka målgrupper skyldigheten att arbeta gäller.

- Gäller det till exempel en yrkesutbildad person inom social- och hälsovården som för tillfället arbetar inom något annat område och med andra uppgifter inom social- och hälsovården, till exempel i organisationer eller till exempel som riksdagsledamot? Vi har många yrkesutbildade inom social- och hälsovården som nu är riksdagsledamöter, påpekar Berg själv med bakgrund inom social- och hälsovården.

Han vill också få klarhet i vad som avses med ”kort frånvaro från branschen” som omnämnts; handlar det om ett, tre eller fem år?

- Pensionärerna då? Om man till exempel har gått i pension för fem år sedan, gäller detta också dessa pensionärer?

Berg efterlyser också preciseringar t.ex. i fråga om arbetsresor och övernattningsmöjligheter för de som förpliktats att arbeta på en annan ort.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Työelämän eriarvoistuminen on pysäytettävä26.5.2020 14:52:00 EESTTiedote

Vuoden 2019 työolobarometrin ennakkotietojen mukaan sosioekonomisten ryhmien väliset erot näkyivät erityisesti etätyöskentelyn mahdollisuuksissa. Barometrin mukaan ylemmistä toimihenkilöistä lähes kolmasosa oli tehnyt etätyötä viikoittain tai useammin viimeisen vuoden aikana, kun taas työntekijöistä vastaava osuus oli vain kaksi prosenttia. Kansanedustaja Niina Malm (sd.) huomauttaa, että erityisesti koronakriisin aikana työelämän eriarvoisuus on nostanut päätään. - Vaikka etätyö onkin yleistynyt viime vuosina yhä enemmän, on kuitenkin koronakriisin aikana korostunut, että kaikkea työtä ei edes pystytä muuttamaan etätyöksi. Siitä huolimatta on olemassa paljon muita kohtia, joihin panostamalla voidaan pitää huoli siitä, ettei eriarvoisuus työelämässä pääse kasvamaan. Esimerkiksi työntekijöiden kouluttaminen ja vaikutusmahdollisuuksien parantaminen työelämässä ovat tärkeä osa eriarvoisuuden torjuntaa, Malm toteaa. Sosioekonomiset erot näyttäytyvät tällä hetkellä myös koulutusmahdollisuuk

SDP:n Kim Berg: Pohjanmaa pääsi mukaan EU-kaupunkikehittämiseen20.5.2020 16:54:19 EESTTiedote

Vaasa, Seinäjoki ja Kokkola on otettu mukaan kestävän kaupunkikehittämisen hankkeeseen, jolla mahdollistetaan kaupunkien ja valtion tiiviimpi yhteistyö tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden tueksi. Kansanedustaja Kim Berg (sd) pitää pohjalaisten kaupunkien mukaan ottamista EU-taustaiseen hankkeeseen hienona uutisena. - Sopimuksilla kehitetään innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä ja lisätään vaikuttavuutta. Samalla kootaan tutkimusta ja sitä hyödyntäviä verkostoja isommiksi osaamiskeskittymiksi, Kim Berg iloitsee. Sopimukset solmitaan pääkaupunkiseudun sekä muiden yliopistokaupunkien ja yliopistokeskuskaupunkien kesken. Pohjalaisten mukaan tulon myötä ekosysteemissä on nyt 18 kaupunkia. Mukana on erilaisia suomalaisia alueita ja kaupunkeja, joissa jokaisessa on erilaista osaamispotentiaalia. Ekosysteemisopimukset toteutetaan osana uutta EU:n alue- ja rakennepolitiikan 2021-27 ohjelmaa, joka toteuttaa EU:n kestävän kaupun

SDP:n Heidi Viljanen: Kahdelta luukulta kohti kokonaisuutta20.5.2020 12:12:40 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen on tyytyväinen siihen, että hallitusohjelmakirjaus toimeentulotuen kokonaisuudistuksesta nytkähtää eteenpäin lähiaikoina. Lain uudistamista valmisteleva työryhmä asetetaan pian ja se on tärkeä askel kohti lain epäkohtien korjausta ja käytännön toimintamallien parantamista. - On erityisen tärkeää tarkastella perustoimeentulotuen siirtoa Kansaneläkelaitoksen vastuulle. Miten siinä onnistuttiin ja missä on korjattavaa? Nyt meillä on mahdollisuus korjata järjestelmää niin, että se tukee ihmistä, eikä tiputa yhteiskunnan rattaiden ulkopuolelle. Toimeentulotukilain uudistuksessa perustoimeentulotuki siirtyi Kansaneläkelaitoksen vastuulle vuoden 2017 alusta. Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki säilyivät edelleen kuntien vastuulla. Uudistuksessa palvelut hajautuivat, mikä vaikuttaa juuri heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. – Vanhassa työssäni päihdekuntoutujien parissa näin hyvin läheltä sen, miten heikosti tällainen hajanainen systeemi palvelee ihmi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme