Oulun yliopisto

Kimalaisten uudet jalkapallotaidot – harjoitushistoria vaikuttaa suoriutumiseen

Jaa
Viimeaikaset tutkimukset ovat osoittaneet kimalaisten olevan luultua älykkäämpiä. Ne voivat esimerkiksi ymmärtää abstrakteja käsitteitä ja oppia käyttämään työkaluja. Uudessa tutkimuksessa dosentti Olli Loukolan maailmankuulut jalkapallokimalaiset oppivat yhä monimutkaisempia sääntöjä pallonpyörityskokeessa. Harjoitushistorialla on vaikutusta niiden suoriutumiseen.
Kimalainen valitsee pelialustan värisen pallon yleistystehtävässä. Kuva Olli Loukola.
Kimalainen valitsee pelialustan värisen pallon yleistystehtävässä. Kuva Olli Loukola.

Oulun ja Chesterin yliopiston (Iso-Britannia) ja Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden uudessa iScience-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kimalaiset oppivat valikoimaan pelialustan värisen pallon kahdesta vaihtoehdosta, ja liikuttamaan sen maaliin saadakseen palkinnoksi sokerivettä. Kun peliareenan väri vaihdettiin uuteen ja pallovaihtoehtoja oli kolme, kimalaiset yleistivät säännön ja liikuttivat pelialustan värisen pallon maaliin riippuen siitä, mitkä värit ne olivat oppineet aikaisemmin.

Jos kimalaiset oppivat aikaisemmassa vaiheessa liikuttamaan sinisen pallon siniseen maaliin ja punaisen pallon punaiseen maaliin, ne ymmärsivät yleistyskokeessa liikuttaa myös keltaisen pallon keltaiseen maaliin. Mikäli kimalaiset oppivat aikaisemmassa vaiheessa liikuttamaan keltaisen pallon keltaiseen maaliin ja punaisen pallon punaiseen maaliin, ne eivät ymmärtäneet yleistyskokeessa liikuttaa sinistä palloa siniseen maaliin.

Ihmissilmän havaitseman sinisen on osoitettu olevan luontainen suosikkiväri useissa kimalaispopulaatioissa, ja ihmissilmän havaitsema punainen väri näyttäytyy kimalaisilla tummina sävyinä, joten niiden on vaikeampi havaita sitä. Keltaisen ne havaitsevat hyvin.

Kimalaiset siis oppivat monimutkaisia sääntöjä pallonpyörityskokeessa, mutta niiden harjoitushistoria vaikuttaa niiden suoriutumiseen. Tutkimuksen tulokset korostavat, kuinka paljon koeasetelman valinta voi vaikuttaa johtopäätöksiimme koeyksilöiden kognitiivisista kyvyistä. Syntyvä näkemys kimalaisten älykkyydestä voi siis vaihdella riippuen käytetystä koeasetelmasta.

”On yllättävää, kuinka monimutkaisia sääntöjä kimalaiset oppivat pallonpyöritystehtävässä. Kimalaiset eivät ainoastaan opi käyttämään palloa työkalunaan päästäkseen käsiksi palkintoon, mutta oppivat valitsemaan oikean työkalun kolmesta vaihtoehdosta. Työkalujen käyttöä ja varsinkin kykyä valikoida niitä tilanteen mukaan pidetään eläinmaailmassa korkeamman älykkyyden ilmentäjänä. Vielä hämmästyttävämpää on, kuinka paljon erot harjoituksissa vaikuttavat niiden suoritukseen itse tehtävässä", toteaa tutkimusta johtanut eläinekologian dosentti Olli Loukola, Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimusyksiköstä.

”Tuloksemme vaikuttavat käytäntöömme hyvän tieteen tekemisessä: meidän tulee monipuolistaa kokeissa käyttämiämme ärsykkeitä, jos haluamme olla varmoja tulkitessamme eläinten kognitiivisia kykyjä”, sanoo yksi artikkelin kirjoittajista, tohtori Pizza Ka Yee Chow Chesterin yliopistosta.

Tutkimus julkaistiin lokakuussa 2022 iScience-sarjassa. Tutkimusartikkeli: Chow, P.K.Y., Lehtonen, T.K, Näreaho, V., Loukola, O.J, Prior associations affect bumblebees’ generalization performance in a tool-selection task, ISCIENCE (2022), https://doi.org/10.1016/j.isci.2022.105466

Oulun yliopistossa kimalaisia tutkitaan aktiivisesti, ja viimeaikaisia löytöjä ovat:

Katsoaksesi videon lähteestä oulu.yuja.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Olli Loukolan video tutkimuskimalaisten peliharjoituksista (tekstitetty eng/su)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eläinekologian dosentti Olli Loukola, Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö: olli.loukola@oulu.fi, 050 5955 798


Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344261

Kuvat

Kimalainen valitsee pelialustan värisen pallon yleistystehtävässä. Kuva Olli Loukola.
Kimalainen valitsee pelialustan värisen pallon yleistystehtävässä. Kuva Olli Loukola.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye