Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttely 2018 esittelee taidetta Picassosta Pyykköön

Jaa

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä esittelee teoksia Jeppe Lahtisen kokoelmasta. 1900-luvun eurooppalaisen ja suomalaisen taiteen kärkinimistä koostuvaa kokoelmaa ovat vuosikymmenten ajan kartuttaneet Lahtisen vanhemmat, lehtimies Urpo Lahtinen (1931–1994) ja vaimonsa Hymy Lahtinen (1930–2017). Näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 16.6.–9.9.2018.

Essi Renvall: Urpo Lahtisen muotokuva, 1973. Jeppe Lahtisen kokoelma
Essi Renvall: Urpo Lahtisen muotokuva, 1973. Jeppe Lahtisen kokoelma

Nuori Urpo Lahtinen myi Kotkassa maalauksiaan ovelta ovelle, ja laivoista maalaamiaan kuvia satamassa merimiehille. Taiteilijaa hänestä ei tullut, vaan ura löytyi lehtialalta.

Kiinnostus taiteeseen kuitenkin säilyi ja taiteenkeräily alkoi jo 1950-luvulla. Kokoelman ensimmäinen teos oli tamperelaisen Taisto Toivosen puupiirros Teurastamo, jonka taiteilija lahjoitti Lahtiselle juttukeikan yhteydessä 1950-luvun lopulla. Jeppe Lahtisen omistamaan kokoelmaan kuuluu Urpo Lahtisen keräämien teosten lisäksi myös hänen äitinsä Hymy Lahtisen ja Jeppe Lahtisen itsensä hankkimia teoksia. 

Lahtisen kokoelmassa on rintarinnan eurooppalaisen 1900-luvun taiteen mestareita sekä suomalaisen taidekentän kärkinimiä. Erityisesti espanjalainen taide oli Urpo Lahtisen kiinnostuksen kohteena: Pablo Picasso, Joan Miró ja Antoni Tàpies ovat kukin mukana kokoelmassa usealla teoksessa.

Kotimaisista taiteilijoista kokoelmassa nähdään muun muassa Erik Enroth, Alpo Jaakola, Juhani Linnovaara ja Unto Koistinen. Kuvanveistäjistä ovat mukana Essi Renvall, Juhani Harri, Arvo Siikamäki ja Kimmo Pyykkö. Uudempaa aikaa edustavat muun muassa Marjatta Tapiolan ja Viggo Wallensköldin teokset.

Tamperelaistaiteilijoiden osuus kokoelmassa on huomattava. Kimmo Kaivanto, Raimo Kanerva ja Gunnar Pohjola luovat paikallista väriä kokoelmaan.

Kimmo Pyykkö -taidemuseoon esille tulevan teoskokonaisuuden valitsee taiteilija Matti Kulmala. Osa kokoelman teoksista on ollut esillä Urpo Lahtisen edustuskodissa Villa Urpossa Ylöjärvellä ja osa yksityiskodeissa.

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 16.6.–9.9.2018.

NÄYTTELYN MEDIAKUVIA:
https://www.dropbox.com/sh/4iq1k3ac4zjhgvw/AABhtzmo2ErX5psFxAKjYbjCa?dl=0

Tiedostojen nimissä taitelija, teostiedot ja kuvaajan nimi.
Tiedot julkaistava kuvia käytettäessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Soila Kaipiainen
intendentti, Kimmo Pyykkö -taidemuseo
soila.kaipiainen (at) kangasala-talo.fi
050 502 1036

Laura Pekkala
viestintä- ja markkinointipäällikkö, Kangasala-talo
laura.pekkala ( at ) kangasala-talo.fi
050 3001391

Kuvat

Essi Renvall: Urpo Lahtisen muotokuva, 1973. Jeppe Lahtisen kokoelma
Essi Renvall: Urpo Lahtisen muotokuva, 1973. Jeppe Lahtisen kokoelma
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kuvan syntymisen ihme musiikin tahdittamana Kangasala-talon lavalla 6.3.19.2.2019 08:51:00Tiedote

Keskiviikkona 6.3. klo 19 Kangasala-talon lavalla kohtaavat kuvataiteilija Samuli Heimonen ja kansanmuusikko Ville Ojanen yhtyeineen. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä, miten Samuli Heimosen teokset syntyvät ja kokea musiikin siivittämä maalaustapahtuma, jota harvoin pääsee seuraamaan ”livenä”. Tapahtumalipun hinnalla sisäänpääsyn myös Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyyn Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Senioripäivänä 13.2. opastus susiaiheisten muotokuvien maailmaan ja huumoripitoinen lyhytelokuva 87-vuotiaan Hilkan hiusongelmista6.2.2019 12:36:52Tiedote

Senioripäivänä 13.2. Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa monipuolista ohjelmaa senioreille. Iltapäivä alkaa kuvataiteilija Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyn opastuksella, jota seuraa lyhytelokuvanäytös ja keskustelutilaisuus Kangasala-talon salissa. Anne Välinoron ohjaama ja käsikirjoittama Karvan verran -lyhytelokuva kertoo ohjaajan 87-vuotiaasta äidistä Hilkasta ja hänen hiusongelmistaan.

Kutsu medialle: Tapaa Samuli Heimonen Monesta yksi -näyttelyn ripustusviikolla10.1.2019 09:13:00Kutsu

Kuvataiteilija Samuli Heimosen laaja yksityisnäyttely nähdään Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kangasalla 26.1.–19.5.2019. Heimonen ripustaa näyttelyään viikoilla 3 ja 4, jolloin medialla on mahdollisuus tutustua ripustusprosessiin ja haastatella Heimosta henkilökohtaisesti. Haastattelupäivät ovat ti 15.1. tai ti 22.1. Kutsuvierasavajaiset pidetään la 26.1. klo 13 ja yleisölle avoimet ovet samana päivänä klo 15-17. Media on tervetullut näyttelyn avajaisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme