Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kimmon päivä 2.8. nostaa esille Kritiikin Kannukset

Jaa
Vuonna 1968 Suomen arvostelijain liitto ry palkitsi kuvanveistäjä Kimmo Pyykön taiteellisesta läpimurrosta Kritiikin Kannuksilla. Kimmo Pyykkö -taidemuseon maksuttoman tapahtumapäivän to 2.8. opastuksilla klo 13, 14 ja 15 tutustutaan Pyykön uraan ja taiteeseen; erityisesti viidenkymmenen vuoden takaisiin rautaveistoksiin, joista yksi, Ikkuna eiliseen on esillä ensimmäistä kertaa.
Kritiikin Kannukset -palkinnon on suunnitellut Börje Rajalin ja tehnyt hopeaseppämestari Heikki Laakso. kuva Anni Keskinen
Kritiikin Kannukset -palkinnon on suunnitellut Börje Rajalin ja tehnyt hopeaseppämestari Heikki Laakso. kuva Anni Keskinen

Kimmo Pyykkö ryhtyi ensimmäisten kuvanveistäjien joukossa 1960-luvulla hyödyntämään taiteessaan romurautamateriaaleja, tavallisesti valmiita esineitä.Rautavalun rinnalla hän käytti hitsaustekniikkaa.

– Hain veistoksissani lyyrisyyttä, selkeitä yksinkertaisia muotoja ja pintoja. Halusin häivyttää materiaalista sen alkuperän ja valita sellaisia muotoja, jotka voisin myös tehdä itse savesta ja valaa,
taiteilija muistelee nyt viisikymmentä vuotta myöhemmin.

Vuonna 1968 Kimmo Pyykkö herätti huomiota veistoksillaan janousi nopeasti valtakunnallisesti tunnetuksi. Taideteollisessa oppilaitoksessa kuvaamataidonopettajaksi opiskelleen ja kuvanveistoa samassa oppilaitoksessa opettaneen Pyykön ensimmäinen näyttely edellisenä vuonna Galerie Artekissa oli ollut menestys.

Suomen arvostelijain liitto ry palkitsi Kimmo Pyykön keväällä 1968 Kritiikin Kannuksilla, joka jaetaan tunnustuksenavuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta jollakin taiteen alalla.

Perusteluissaan Kritiikin Kannusten palkintolautakunta toteaa:

”Kuten vasta parin vuoden pituinen ansiolista osoittaa, Kimmo Pyykkö on nopeasti noussut täydestä tuntemattomuudesta hyvinkin tunnustetuksi nuoreksi kuvanveistäjäksi.Hän on toisin sanoen erittäin sopiva henkilö saamaan Kritiikin kannukset 1968, jolloin ne nyt ensimmäisen kerran annetaan kuvataiteen edustajalle.”

Palkintolautakunta nostaa perusteluissaan esille Pyykön varhaisen ”oman alan” löytymisen teoksista, joiden materiaaleina käytetään valmiita esineitä, yleensä romurautaa. Pyykön tapa käyttää materiaalia ja hitsaustekniikkaa nähdään persoonallisena.

Pyykön teoksia palkintolautakunta kuvaa yksinkertaisiksi, jykeviksi, selkeiksi ja elämänläheisiksi, mutta samalla sisällöltään riittävän ilmeikkäiksi ja moniselitteisiksi säilyttääkseen mielenkiintonsa myös ensi näkemisen jälkeen.

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on parhaillaan esillä useampi vuoden 1968 teos. Rautaveistos Tuomittu on esillä Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä -näyttelyssä.

Pitkän matkan ateljeessa on ensimmäistä kertaa esillä rautainen veistos Ikkuna eiliseen (1968–2018). Vuodelta 1968 esillä on myös rautainen veistos Pohjantähti.

Kimmo Pyykkö kertoo, että kaikista saamistaan palkinnoista Kritiikin Kannukset on hänelle tärkein.

– Palkinto tuli todella puskista silloin, yllättäen. Se on ollut ehdottomasti tärkein saamani huomionosoitus, varsinkin kun mukana olivat kaikki taiteenalat. Siinä vaiheessa kun on vereslihalla koko nuoruus ja hulluus, hän pohtii.

Vuonna 1968 maailmassa kuohui ja mainingit ylettyivät Suomeenkin. Maailman tilanne vaikutti Pyykköön, vaikka taiteellaan hän ei ole koskaan halunnut vaikuttaa yhteiskunnallisesti.

– Taiteellani en ole halunnut vaikuttaa, tai ehkä yksilötasolla ja pienillä eleillä. Siinä mielessä olen Korvenperän poika, pohtii Pyykkö viitaten synnyinpaikkaansa Kangasalan Korvenperällä. – Mutta jotain vaistomaista hurmosta tuolloin kyllä oli ilmassa. Ei sitä tarvinnut lietsoa, elämä vain tuntui sellaiselta. Ehkä se oli nuoruutta, hän jatkaa.

Vuonna 1961 perustetun Kritiikin Kannukset -palkinnon on suunnitellut Börje Rajalin ja tehnyt hopeaseppämestari Heikki Laakso. Kuvataiteilijoista Kritiikin Kannukset on vuosien saatossa myönnetty muun muassa Riitta Nelimarkalle, Maaria Wirkkalalle ja Marjatta Tapiolalle.

Kimmon päivä to 2.8.2018 klo 11–19 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Vapaa pääsy.
Yleisöopastukset Kimmo Pyykön Pitkän matkan ateljeessa klo 13, 14 ja 15.

Ajankohtaiset näyttelyt:

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä 16.6.–9.9.2018
Kimmo Pyykkö: Pitkän matkan ateljee. Pysyvästi esillä.

Kuvat: teostiedot ja kuvaajien nimet tiedostojen nimissä mainittava julkaistaessa. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Riikka Herrala
Viestintä- ja markkinointipäällikkö
Kangasala-talo
riikka.herrala@kangasala-talo.fi
050 300 1391


Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala
kimmopyykkotaidemuseo.fi

Avoinna ti–ke 11–17, to 11–19, pe–la 11–17, su 11–15 (heinäkuussa su 11–17)
Sisäänpääsy 6/4 € tai Museokortti, Alle 18-vuotiaat maksutta.

Avainsanat

Kuvat

Kritiikin Kannukset -palkinnon on suunnitellut Börje Rajalin ja tehnyt hopeaseppämestari Heikki Laakso. kuva Anni Keskinen
Kritiikin Kannukset -palkinnon on suunnitellut Börje Rajalin ja tehnyt hopeaseppämestari Heikki Laakso. kuva Anni Keskinen
Lataa
Kuvanveistäjä Kimmo Pyykkö vieressään rautaveistos Tuomittu (1968). kuva Tero Hakala
Kuvanveistäjä Kimmo Pyykkö vieressään rautaveistos Tuomittu (1968). kuva Tero Hakala
Lataa
Kuvanveistäjä Kimmo Pyykkö vierellään teos Korvenperä (2014, puu, rauta). Kuva Tero Hakala
Kuvanveistäjä Kimmo Pyykkö vierellään teos Korvenperä (2014, puu, rauta). Kuva Tero Hakala
Lataa
Kimmo Pyykkö, Tuomittu 1968, rauta. Kuva Petri Nuutinen
Kimmo Pyykkö, Tuomittu 1968, rauta. Kuva Petri Nuutinen
Lataa
Kimmo Pyykkö, Pohjantähti, 1968, rauta. Kuva Anni Keskinen
Kimmo Pyykkö, Pohjantähti, 1968, rauta. Kuva Anni Keskinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Vuoden 2015 alussa avattu Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee arkkitehtuuriltaan palkitussa Kangasala-talossa, 20 minuuttia Tampereelta. Taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta ympäri vuoden kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Riitta Nelimarkan näyttely tuo väri-ilottelua Kimmo Pyykkö -taidemuseoon -näyttely avautuu 21.9.30.8.2019 08:54:53 EEST | Tiedote

Syksyllä 2019 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään omaleimaisen ja monipuolisen taiteilijan, professori Riitta Nelimarkan näyttely Bardo Bardo - teoksia alitajunnan labyrinteistä. Nelimarkan alter ego Elise seuralaisineen ja muut tarinalliset hahmot valloittavat taidemuseon näyttelytilat. Riitta Nelimarkan näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 21.9.2019 – 5.1.2020.

Museoiden iltana 15.8. Einar Ilmonin näyttelyn voi kokea musiikin siivittämänä12.8.2019 13:41:39 EEST | Tiedote

Museoiden iltana Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa musiikillisen äänimaiseman Einar Ilmonin näyttelyssä kävijöille. Kontrabasisti Ahti Lassila improvisoi näyttelyn teosten teemoista ja tilasta musiikillisen esityksen klo 19 alkaen. Einar Ilmonin elämään johdattelee Einarin kävelykierroksella opas Jussi Lehtonen klo 17. Lähtö kierrokselle Kimmo Pyykkö -taidemuseon edestä.

Museoiden ilta 15.8.2019 Kangasalla tarjoaa monenlaisia maksuttomia tapahtumia iltakymmeneen asti9.8.2019 09:02:35 EEST | Tiedote

Viidettä kertaa Kangasalla järjestettävä Museoiden ilta tarjoaa monenlaista tekemistä ja kokemista torstaina 15. elokuuta klo 17 alkaen. Taidemaalari Einar Ilmonin elämään ja taiteeseen voi tutustua Einarin kävelykierroksella sekä kontrabasisti Ahti Lassilan musiikin siivittämänä Walking bass -kierroksella Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Mobilia järjestää useita yleisöopastuksia sekä Rallimuseossa että ”Leveillä lahkeilla” näyttelyihin. Tapahtumassa on mukana yhteensä yhdeksän paikalliskohdetta, joihin kaikkiin on illan aikana vapaa pääsy.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye