Muoviteollisuus ry

KiMuRa - komposiittien kiertotalousratkaisu seminaari 4.4.2023 Hämeenlinnassa

Jaa
Tervetuloa kuulemaan komposiittien kierrätyksen nykytilasta ja tulevaisuudesta Muoviteollisuus ry:n seminaariin Hämeenlinnan Verkatehtaalle tiistaina 4.4.2023 kello 11.00-16.00.

Seminaarissa kuullaan laajasti KiMuRa-pioneerien kokemuksia reitin toimivuudesta ja sen kehityssuunnitelmista. Tänä päivänä KiMuRa on toimiva reitti, joka mahdollistaa, että voidaan tähdätä laajamittaiseen komposiittimateriaalien kiertotalousratkaisuun.
Tyypillisesti komposiitissa on keskimäärin 50 % kuitua, joka tarkoittaa, että sementtireitillä tämä materiaali aidosti kierrätetään. Iso etu on myös, että kaikki sementtiklinkkerin valmistusprosessiin syötettävä materiaali tulee käytettyä hyödyksi, eli yhtään tuhkaa ei jää jäljelle. Lujitemuovinen kierrätysraaka-aine tuo mukanaan prosessin tarvitsemaa toisioenergiaa.

KiMuRa (Kierrätetty Murskattu Raaka-aine sementtiteollisuuden rinnakkaisprosessointiin) on kiertotalousratkaisu komposiittimateriaaleille. Suomessa komposiittijätteen ohjaaminen hyötykäyttöön KiMuRa-reitille on mahdollista koko maan laajuisesti. KiMuRassa komposiittijäte kerätään yhteen ja murskataan sementtiteollisuuden vaatimusten mukaiseen palakokoon. Sementtiteollisuus käyttää näin saatua raaka-ainetta sementtiraaka-aineklinkkerin valmistamiseen rinnakkaisprosessoinnissa. 

KiMuRa-reitti saatiin toimintakuntoon vuosina 2021–2022 ympäristöministeriön tukemassa hankkeessa, johon osallistui seitsemän komposiittituotteita valmistavaa yritystä, Kuusakoski Oy kiertotaloustoimijana ja Finnsementti Oy komposiittimurskan hyötykäyttäjänä. Komposiiteille ollaan kehittämässä monia kierrätysmenetelmiä, mutta sementtiteollisuuden rinnakkaisprosessointi on tällä hetkellä ainoa, joka on teknistaloudellisesti toteutettavissa.

Kesällä 2022 päästiin KiMuRa:ssa kierrättämään myös tuulivoimaloiden lapoja. Hyötytuuli Oy uusi kolmen voimalansa siivet ja nämä saatiin Kuusakosken kautta KiMuRa-reitille. Lapojen murskaaminen onnistui hyvin ja niiden materiaalit sopivat hyvin Finnsementin prosessiin. Aiemmin Suomessa uusittavana olleet lavat jouduttiin toimittamaan Eurooppaan käsiteltäviksi. Tuulivoimaloiden lapojen onnistunut kierrättäminen toi Kimura-reitille loppuvuodesta vuoden 2022 Tuulivoimateko-palkinnon.

Ohjelma Muoviteollisuus ry:n verkkosivuilta www.plastics.fi/komponyt

Ilmoittautumiset viimeistään 23.3.2023 https://forms.office.com/e/E4Wv4RpPUp

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Muoviteollisuus ry
Muoviteollisuus ry
PL 4 (Eteläranta 10)
00131 Helsinki

09 172 841http://www.plastics.fi

Muoviteollisuus ry on suomalainen muoviteollisuuden, muoveja raaka-aineenaan käyttävien ja niitä jalostavien sekä kierrättävien yritysten elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö. 

Vuonna 1961 perustettu Muoviteollisuus ry osallistuu alansa kansainväliseen yhteistyöhön muun muassa PlasticsEuropen ja monen muun alan yhteistyöjärjestön kautta.

Muovituotteita valmistavat yritykset työllistävät Suomessa noin 10 000 ihmistä.

www.plastics.fi  ja @muoviteollisuus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Muoviteollisuus ry

Valtakunnallinen tempaus muistuttaa muovin vastuullisesta käytöstä - #Ämpäristöteko laittaa kovamuovit kiertämään27.5.2019 08:56:30 EEST | Tiedote

#Ämpäristöteko-muovinkierrätystempaus haastaa suomalaiset kierrättämään kovamuoviset tavarat Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2019 yhteensä 16 paikkakunnalla. Muovin kierrättäminen on tärkeä teko kestävän tulevaisuuden puolesta. Nyt toista kertaa järjestettävä #Ämpäristöteko-tempaus antaa kuluttajille mahdollisuuden kierrättää kovamuoviset tuotteet. Keräyspisteisiin voi tuoda esimerkiksi ämpäreitä, leluja ja pulkkia.

Muoviteollisuus ottaa suuntaa muovitiekartasta16.10.2018 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen 16.10.2018 julkistettu kansallinen muovitiekartta on valmisteltu monen eri alueen asiantuntijan yhteistyönä. Myös paljon valmisteluryhmän ulkopuolista näkemystä on kerätty ja hyödynnetty sinänsä lyhyen prosessin aikana. Tuloksena on saatu aikaan tiivistetty kokoelma toimenpide-ehdotuksia, joilla muoveihin ja niiden käyttöön liittyviä asioita voidaan edistää. Muoviteollisuus ry kiittää tiekartan laajuutta ja sitä, että muovien hyödyt tunnistetaan.

Ämpäristöteko-tempaus laittoi kovamuoviset tuotteet kiertoon29.6.2018 09:48:03 EEST | Tiedote

Kesäkuun alussa viidellä paikkakunnalla järjestetty kovamuovisten tuotteiden keräystempaus, Ämpäristöteko, osoitti, että kuluttajilla on kiinnostusta kierrättää kovamuovisia tuotteita. Kuluttajien innostus kovamuovituotteiden kierrättämiseen oli erittäin rohkaisevaa. Tämä on ehdottomasti kehittämisen arvoinen malli matkallamme kiertotalouteen, sanoo toimitusjohtaja Vesa Kärhä Muoviteollisuus ry:stä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme