Kipsi-projektet utvidgas till att omfatta hela Finlands kustområde - ansökan öppnas 1.6.2022
De gipshögar som är bekanta från åkrarna i Sydvästra Finland kan i år ses på nya områden. Kipsi-projektet utvidgas till Östra Nyland, Satakunta, Tavastland, Sydöstra Finland, Birkaland och de österbottniska landskapen. Ansökan om avgiftsfri gipsbehandling öppnas för jordbrukare 1.6.2022.
Jordbrukaren kan ansöka om gipsbehandling elektroniskt på adressen www.kipsinlevitys.fi. Du kan ansöka om rådgivning om gipsbehandling i samma tjänst.
- I likhet med tidigare år fortsätter gipsspridningen även i Egentliga Finland och Västra Nyland. Gipsbehandlingen är avgiftsfri för jordbrukaren och gipsspridningen sköts av en entreprenör som projektet valt genom konkurrensutsättning, berättar specialsakkunnig Kati Ojala vid NTM-centralen i Egentliga Finland.
Åkrar som lämpar sig för gipsspridning kan ses i Kipsi-projektets karttjänst, i Vipu-tjänsten och Regionförvaltningens e-tjänst. Kipsi-projektet samordnas av NTM-centralen i Egentliga Finland.
Inhemsk gips skyddar vattendragen i den cirkulära ekonomins anda
- Med gips kan man avsevärt minska belastningen av fosfor och suspenderade ämnen på vattendragen med cirka 50 procent enligt undersökningar. Gipset påverkar direkt och effekten varar i fem år, säger specialsakkunnig Mats Willner vid NTM-centralen i Egentliga Finland.
Gipsets effekt grundar sig på dess förmåga att binda fosfor i åkerjord, där den bevaras i en form som är användbar för växterna. Gips förbättrar också markens grynstruktur och minskar ursköljning av kol från åkern. Gipset härdar, saltar eller försurar inte marken.
Gipset som används i Kipsi-projektet kommer från Siilinjärvi, där det uppstår som en biprodukt vid tillverkningen av gödsel. Användningen av inhemsk gips är alltså även en handling för cirkulär ekonomi.
Så här fungerar gipsbehandlingen i praktiken
Gipsspridningen görs vid en separat överenskommen tidpunkt, i regel i slutet av sommaren och på hösten. Gipset levereras till åkerkanten så nära spridningstidpunkten som möjligt och appliceras med en precisionsspridare försedd med en spridartallrik.
- Den rekommenderade spridningsmängden är cirka 4 ton per hektar. Jordbrukaren bör åtminstone lätt bearbeta marken efter spridningen för att gipset bättre ska komma i kontakt med vattnet i marken. Även vårspridning är möjlig, men så kallad genuin direktsådd rekommenderas inte efter spridningen, säger specialsakkunnig Niklas Grönroos vid NTM-centralen i Egentliga Finland.
Mer information:
Landskapen i Österbotten:
Specialsakkunnig Mats Willner, NTM-centralen i Egentliga Finland, tfn 0295 022 138
Egentliga Finland, Satakunta, Birkaland och Västra Nyland:
Specialsakkunnig Kati Ojala, NTM-centralen i Egentliga Finland, tfn 0295 023 030
Östra Nyland, Tavastland och Sydöstra Finland:
Specialsakkunnig Niklas Grönroos, NTM-centralen i Egentliga Finland, tfn 0295 022 122
Projektets administration:
Ledande sakkunnig Mikko Jaakkola, NTM-centralen i Egentliga Finland, tfn 0295 022 870
Webbtjänster:
www.ely-keskus.fi/kipsinlevitys
ntm-centralen.fi/gipsspridning
Kipsi, kuitu ja rakennekalkki – hyödyllisiä materiaaleja viljelyyn ja neuvontaan (proagria.fi)
Kipsi, kuitu ja rakennekalkki - opas viljelijöille.pdf
Gips, fiber och strukturkalk - quide för jordbrukare.pdf
Nyckelord
Bilder

Om
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
Finansiering av grön övergång till företag6.7.2022 15:27:12 EEST | Tiedote
Företagen erbjuds finansiering som påskyndar den gröna övergången i anslutning till Finlands program för hållbar tillväxt.
Vihreän siirtymän rahoitusta yrityksille6.7.2022 15:10:57 EEST | Tiedote
Yrityksille on tarjolla rahoitusta, joka vauhdittaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaan liittyvää vihreää siirtymää.
I Esbo Hiidenkallio tunnel stängd i två nätter 11.–13.7. kl. 22–055.7.2022 15:40:25 EEST | Tiedote
Hiidenkallio tunnel stängs i båda riktningarna och öppnas på nytt för trafik efter att underhållsåtgärderna har avslutats.
Espoossa Hiidenkallion tunneli kiinni 11.–13.7. välisinä öinä klo 22–055.7.2022 15:40:17 EEST | Tiedote
Tunneli suljetaan molempiin suuntiin ja avataan liikenteelle huoltotoimenpiteiden päätyttyä.
Tio projekt inom vattenkompetens fick totalt 1,76 miljoner euro i stöd från programmet Tillväxt och internationalisering av vattenkompetens jord- och skogsbruksministeriet1.7.2022 14:14:42 EEST | Tiedote
Finansiering som utlysts från Finlands program för hållbar tillväxt ges till tio utvecklingsprojekt. Projekten understöder tillväxt och internationalisering av vattenkompetens genom att stärka partnerskap och helhetsutbud som har nyhetsvärde och kommersiell potential också internationellt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum