Atena

Kirjailijan ja lukijoiden merkityksellisiä kohtaamisia

Jaa
Roope Lipasti: Porakonekirjoittaja

Arvostelupäivä 3.3.2023 

Vahvasti omakohtainen Porakonekirjoittaja kertoo viisikymppisestä kirjailijamiehestä, joka kohtaa lukijoitaan eri ympäristöissä. Siinä missä koululaiset kyselevät rohkeasti kirjailijan tulotasosta, löytyy eläkeläisten lukupiiristä terhakkaa kritiikkiä. Kirjailijan tie ei ole aina tasainen. Kaikkia ei voi miellyttää, ja omalle kirjoitustyöllekin ja luovuudelle pitäisi löytää aikaa.

Roope Lipasti tuntee aiheensa läpikotaisin. Pitkä ja kiitosta niittänyt ura kirjailijana tuo uskottavuutta Porakonekirjoittajan työkuvaukseen ja kirjailijan kohtaamiin monenlaisiin ihmisiin. Kirjassa onkin kyse kohtaamisista: lukijoiden, toisten kirjailijoiden, kulttuurialan ja kustantamon väen. Lämpimimmät kohtaamiset tapahtuvat kuitenkin kotona. Kun perheen lapset yksi kerrallaan aikuistuvat, on aika päivittää myös parisuhde.

Lämmöllä ja huumorilla asioita tarkasteleva Lipasti kuljettaa itsensä näköistä kirjailijaa kirjallisuusalan tapahtumissa ja kirjoitusretriitillä. Kun alaa kaihertaa epävarmuus ja kirjailijan mieltä työn riittäminen ja mielekkyys, hän päättää hakea päivätöitä. Mutta miten käy miehen, joka ei ole ollut päivääkään elämässään toimistotöissä?

Roope Lipasti (s. 1970) on suosittu lietolainen kirjailija ja kolumnisti. Perhe-elämään ja ihmissuhteisiin liittyvien romaanien lisäksi hän on kirjoittanut Mikael Agricolan elämään perustuvan romaanin Mikaelin kirja

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Omakohtainen tietokirja naisten autismista, joka jää usein huomaamatta14.3.2023 10:46:32 EET | Tiedote

Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla Ilmestyy 11.4.2023 Kun toimittaja Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, moni asia hänen elämässään kirkastui: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palaset loksahtivat paikoilleen. Samalla hänelle avautui autististen naisten maailma, jonka tutkimus pitkään sivuutti täysin. Omakohtainen ja pohdiskeleva tietokirja Naisia autismin kirjolla vie neuropsykiatrisiin vastaanottohuoneisiin, kulttuurihistorian syvyyksiin ja keskusteluihin, joissa tavalliset naiset puhuvat autismista. Niin sanottu hyvätasoinen tai lievä autismi käsitettiin kauan poikien diagnoosiksi ja väitettiin jopa, ettei autistisia tyttöjä ole olemassakaan. Tutkijat korostivat poikamaisia erityismielenkiinnonkohteita, eivätkä tunnistaneet tyttöjen tai naisten vastaavia. Edelleen autismi yhdistetään usein miehiin, ja esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa naispuolinen autisti esitetään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme