Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kirjanpainajatuhoja kartoitetaan Helsingin Keskuspuistossa

Jaa

Helsingin kaupunki kartoittaa kirjanpainaja-nimisen kaarnakuoriaisen aiheuttamia tuhoja Keskuspuiston kuusissa. Ensimmäiset pienoiskopterilennot on tarkoitus toteuttaa keskiviikkona 20.5. klo 8.30 alkaen. Lennot ja ilmakuvaus aloitetaan Paloheinän majan pohjoispuolelta kiipeilypuiston ja Paloheinän täyttömäen väliseltä ulkoilureitiltä. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan pienoiskopterilla tehtävää kirjanpainajatuhoalueiden kartoitusta ja samalla tapaamaan asiantuntijoita.

Kuusia Keskuspuistossa Vannepolun päässä. Kuva: Mikko Vuohelainen / Stara
Kuusia Keskuspuistossa Vannepolun päässä. Kuva: Mikko Vuohelainen / Stara

Kirjanpainaja-niminen kaarnakuoriainen on kuivattanut isoja kuusia Helsingin Keskuspuistossa muutaman viime vuoden aikana. Isoimmat tuhot ovat syntyneet Paloheinän ja Maunulan alueille. Paloheinän alueella on kuollut yli 200 isoa kuusta kahdella alueella ja Maunulassa on kuollut yli 100 kuusta pääasiassa Maunulan keskustan lähellä Männikkötien molemmin puolin ja Keskuspuistontaipaleen varressa.

Kirjanpainaja esiintyy luontaisesti Suomen metsissä, mutta voi runsastuessaan aiheuttaa laajaa kuusien kuolleisuutta. Erityisesti heikentyneet suuret kuuset ovat kirjanpainajalle suotuisa lisääntymispaikka. Kirjanpainaja lisääntyy paksun kaarnan alla, jossa toukat syövät nilaa ja aiheuttavat häiriöitä sekä ravinteiden että veden kuljettamiseen. Ilmastonmuutoksen myötä kirjanpainajan aiheuttamat vahingot todennäköisesti lisääntyvät.

Helsingin kaupunki tekee tutkimusyhteistyötä Luonnonvarakeskuksen Luken, Helsingin yliopiston ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen kanssa, sillä nyt ovat Helsingin vanhat kuusikot vaarassa. Iso osa Helsingin luontoarvoista liittyy kuusimetsiin ja jos kirjanpainaja populaatio kasvaa merkittävästi niin vaarana on, että menetetään vanhojen kuusikoiden luonto- ja maisema-arvot.

Tutkimusyhteistyötä usean tahon kanssa

Helsingin kaupunki on tilannut Luonnonvarakeskukselta neljän tutkimusalueen kuivuneiden puiden kartoituksen. Työhön kuuluu GPS-paikannus puukohtaisesti sekä puiden kuolinajan ja –syyn määrittely.

Toisessa kaupungin tilaamassa tutkimuksessa selvitetään puiden terveydentilaa ja metsätuhojen etenemistä neljällä tutkimusalueella, jotka sijaitsevat Keskuspuistossa ja ovat kooltaan noin 20 hehtaaria. Tämän työn tekee Oula Consultingin tutkija, joka työskentelee myös Helsingin yliopiston metsätieteiden osastolla.

Selvityksessä hyödynnetään pienoiskopterien avulla tehtävää kartoitusta RGB- ja multispektrikameroilla.

Työ sisältää maastotyöt, tarvittavan laitteiston, kaksi kuva-aineiston keruuta, kuvien prosessoinnin ja analysoinnin puiden terveydentilaa kuvaaviksi kartoiksi, joiden avulla visualisoidaan tuhojen eteneminen.

Selvityksessä arvioidaan pienoiskopterikuvausten kykyä ja tarkkuuta havaita heikentyneet puut ja hyödynnetään teknologiaa Helsingin kaupungin virkistysmetsien tuhojen seurantaan ja kartoittamiseen.

Mikä kirjanpainaja on?

Kirjanpainaja on noin 5 millimetriä pitkä, mustan kiiltävä kaarnakuoriainen, joka on luontainen kuusella esiintyvä laji. Se on lentokykyinen, mutta lentää yleensä vain noin 100–200 metriä lähimpään seuraavan kuusen rungolle. Maassa talvehtineet aikuiset parveilevat alkukesällä, kun lämpötila vähintään 18–20°C ja lämpösummaa kertynyt noin 100 dd. Koiraat etsivät lisääntymiseen sopivia puita (tuoreet tuulenkaadot, heikentyneet pystypuut) ja porautuvat kuoren läpi nilaan. Koiraat erittävät houkutinainetta, feromonia, jonka seurauksena on kuoriaisten massaiskeytyminen samaan puuhun. Uusi kirjanpainaja sukupolvi on valmis lähtemään liikkeelle ”kotikuusestaan” Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälin jälkeen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiympäristön toimiala
Vesa Koskikallio,
metsävastaava
p. 040 673 1756
vesa.koskikallio@hel.fi

Oula Consulting ja Helsingin yliopisto
Samuli Junttila,
MMT
p. 040 715 3477
samuli.junttila@helsinki.fi

Kuvat

Kuusia Keskuspuistossa Vannepolun päässä. Kuva: Mikko Vuohelainen / Stara
Kuusia Keskuspuistossa Vannepolun päässä. Kuva: Mikko Vuohelainen / Stara
Lataa
Kirjanpainajan toukkakäytäviä kuusen rungolla. Kuva: Juha Siitonen / Luke
Kirjanpainajan toukkakäytäviä kuusen rungolla. Kuva: Juha Siitonen / Luke
Lataa
Kirjanpainajan kuivattama kuusikko. Kuva: Juha Siitonen / Luke.
Kirjanpainajan kuivattama kuusikko. Kuva: Juha Siitonen / Luke.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 28.5.202028.5.2020 17:47:49 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 28.5.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 11.6.2020.

Helsingin maanalaisen yleiskaavan luonnos kommentoitavana verkossa28.5.2020 12:16:20 EESTTiedote

Millaisiin tarkoituksiin Helsingin kallioperää kannattaa hyödyntää? Miten maanalaisia kävely-ympäristöjä pitäisi kehittää? Entä millaisin periaattein ohjataan maalämpökaivojen rakentamista tulevaisuudessa? Esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin voi nyt ottaa kantaa, kun Helsingin maanalaisen yleiskaavan luonnos on kommentoitavana 26. kesäkuuta asti kaupungin verkkosivuilla osoitteessa kerrokantasi.hel.fi.

Helsinki kokeilee uutta toimintamallia katutöiden nopeuttamiseksi27.5.2020 09:50:00 EESTTiedote

Helsinki alkaa kokeilla uutta toimintamallia kantakaupungin katusaneerauksissa tänä vuonna. Tarkoituksena on nopeuttaa katuhankkeiden kestoa ja vähentää niiden aiheuttamia haittoja. Uusi Helsinki-malli on jatkoa Aalto-yliopiston tutkimushankkeelle, joka on osa pormestari Jan Vapaavuoren vuonna 2019 käynnistämää, katutöiden haittojen vähentämiseen tähtäävää hankekokonaisuutta. Tutkimusta johti professori Olli Seppänen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme