Luonnonvarakeskus

Kirjanpainajien parveilu maltillista

Jaa

Kirjanpainajien parveilu alkoi tänä vuonna viileän toukokuun seurauksena selvästi myöhemmin kuin viime vuonna, vasta toukokuun puolivälin jälkeen. Kirjanpainajien lisääntymisen estämiseksi kuusipuutavara ja vaurioituneet kuuset on kuitenkin syytä poistaa metsästä mahdollisimman pian.

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen metsäkeskus seuraavat kirjanpainajien kannan runsautta feromonipyynneillä 37 paikkakunnalla Etelä- ja Keski-Suomessa.

Ensimmäisen kuukauden aikana kirjanpainajasaaliit ovat olleet keskimäärin noin puolet viimevuotisesta. Parveilu on ollut voimakkainta Etelä- ja Kaakkois-Suomessa samoilla alueilla, joilla kirjanpainajat olivat runsaimpia viime vuonna (kartta liitteenä, lähde: Metsätuhot vuonna 2016, sivu 25). Näillä alueilla kirjanpainajat saattavat iskeytyä alttiimmilla kasvupaikoilla myös eläviin kuusiin.

Kirjanpainajia voi olla paikallisesti kartan osoittamaa runsaammin alueilla, joissa ne ovat päässeet lisääntymään myrskyjen vaurioittamissa kuusissa.

Tunnista tuhot ja minimoi vahingot

Kirjanpainajakannan ollessa korkealla tuholaiset voivat iskeytyä eläviin kuusiin, erityisesti kuivuuden heikentämiin puihin. Kuluneen alkukesän sateisuus lienee kuitenkin pitänyt kuuset elinvoimaisina suurimmassa osassa Etelä-Suomea. Elinvoimaisuus suojaa eläviä puita kirjanpainajien iskeytymisiltä.

Pystymetsässä kannattaa tarkkailla erityisesti varttunutta kuusikkoa, johon aurinko pääsee paistamaan vapaasti ja heikentää näin puiden vastuskykyä. Vaarassa ovat erityisesti tukkipuun kokoiset kuuset.

Kirjanpainajan valloittamat pystypuut voi tunnistaa puun tyvelle varisseesta ruskeasta purusta ja rungolla olevista kahden millimetrin kokoisista rei’istä. Havainnon voi varmistaa vuolemalla puun pinnasta kaarnan pois nilakerrokseen asti, jolloin kirjanpainajan syömäkuvio paljastuu. Hakkuu minimoi vahingot. Hakkuiden laajuus pitää harkita tapauskohtaisesti.

Kirjanpainajat lisääntyvät parhaiten juuri kaadettujen puiden kaarnan alla kuten kuusitavarapinoissa ja tuulen kaatamissa kuusissa. Tällaiset puut tulee kuljettaa pois metsistä ja tienvarsilta ennen uuden sukupolven poistumista kuoren sisältä. Näin kirjanpainajat jälkeläisineen saadaan pois metsistä.

Tänä kesänä metsätuholaissa määrätyt viimeiset päivämäärät kuusipuutavaran ja vaurioituneiden kuusten poistamiseen ovat todennäköisesti riittäviä kirjanpainajien lisääntymisen estämiseksi.

Pystyyn kuolleet kuuset, joista kaarna on jo irronnut, voi jättää monimuotoisuutta lisäämään. Niissä voivat lisääntyä kirjanpainajan luontaiset viholliset ja lukuisa joukko lahopuusta riippuvaisia eliöitä.

Aiheesta lisää:

Neuvonen, S., Nevalainen, S., Silver, T. & Viiri, H. (2017) Kirjanpainajan feromoniseurannan tulokset 2016. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 50/2017: 22–27. https://jukuri.luke.fi/handle/10024/540215

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Heli Viiri, heli.viiri@luke.fi, puh. 0295323126

Kuvat

Arvio kirjanpainajakannan alueellisesta vaihtelusta Etelä-Suomessa kesällä 2016. Pyyntipaikkojen sijainnit on esitetty mustilla pisteillä. Alueellinen kanta-arvio on sitä tarkempi mitä tiheämmässä pyydysryhmät ovat. Lähde: Neuvonen, S., Nevalainen, S., Silver, T. & Viiri, H. (2017) Kirjanpainajan feromoniseurannan tulokset 2016. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 50/2017: 25.
Arvio kirjanpainajakannan alueellisesta vaihtelusta Etelä-Suomessa kesällä 2016. Pyyntipaikkojen sijainnit on esitetty mustilla pisteillä. Alueellinen kanta-arvio on sitä tarkempi mitä tiheämmässä pyydysryhmät ovat. Lähde: Neuvonen, S., Nevalainen, S., Silver, T. & Viiri, H. (2017) Kirjanpainajan feromoniseurannan tulokset 2016. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 50/2017: 25.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Laxens yngelproduktion historiskt riklig i Torne och Simo älvar16.11.2017 10:30Tiedote

På våren 2017 kläcktes det tredje högsta mängden laxyngel i Torne älv och det högsta i Simo älv sedan uppföljningen inleddes. Dödligheten som observerats bland laxen de senaste åren har inte försvagat våra naturliga laxbestånd. Anledning till bekymmer för laxbeståndens framtid medförs dock av det relativt låga antalet stigande laxar under den gångna sommaren samt de senaste årens ökade M74-dödlighet bland laxynglen.

Valtakunnan metsien inventointi: VMI:stä saadaan lähes reaaliaikaista tietoa metsätuhojen esiintymisestä15.11.2017 09:18Tiedote

Valtakunnan metsien 12. inventoinnin (VMI12, 2014–2018) neljäs maastotyökausi on päättynyt. Aineistosta on laskettavissa tilastotietoa Suomen metsien ja maankäytön muutoksista vasta ensi keväänä, mutta esimerkiksi tuhohavaintoja voidaan tarkastella jo maastokauden aikana karttamuotoisina tulosteina. Uusimmat tulokset kertovat muun muassa sen, että uusia versosurmatuhoja tavattiin pääasiassa Itä-Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme