Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kirjastot kohoavat koronasta kohti uutta normaalia

Jaa

Tuoreen selvityksen mukaan kirjastot osoittivat koronavuonna merkityksensä kansalaisten kriisinkestävyydessä. Verkkopalveluilla oli tärkeä rooli palvelujen mahdollistajana poikkeusaikana. Jatkossakin kirjastojen ja kuntien on kehitettävä varautumista kriiseihin.

Aluehallintovirastojen kirjastotoimet ovat julkaisseet selvityksen Kirjastovuosi 2020: koronasta kohti uutta normaalia. Julkaisussa kuvataan poikkeuksellisen vuoden kulkua Suomen yleisissä kirjastoissa. Aluehallintovirastot tarkastelevat selvityksessä koronapandemian vaikutuksia erityisesti kirjastojen asiakas- ja verkkopalveluihin tilastotiedon ja muiden selvitysten valossa.

Pandemian aiheuttama tilanne oli uusi ja ennen kokematon kaikille. Tilanne osoitti sen, kuinka tärkeitä kirjastot ovat kansalaisille ja koko yhteiskunnalle henkisen kriisinsietokyvyn ylläpitäjänä kriisitilanteissa. 

Fyysisten palvelujen rajoitukset pakottivat kehittämään nopeasti uusia toimintamuotoja kirjastojen asiakaspalvelussa. Henkilöstö venyi ja oppi uutta pakon edessä, kun kirjastojen verkkopalveluja otettiin entistä laajemmin ja nopeammin käyttöön sekä kehitettiin samalla uutta. Kirjastojen tapahtuma- ja koulutustuotanto on todennäköisesti muuttunut pysyvästi siten, että jatkossakin tilaisuuksia järjestetään entistä enemmän etäyhteydellä ja tallennetaan verkkoon.

Julkaisun tavoitteena on kannustaa kuntia ja kirjastoja varautumaan poikkeaviin tilanteisiin jo ennen kriisejä sekä ennakoimaan muutenkin toimintaympäristönsä muutoksia. Verkkopalveluja, tiedotusta ja varautumista on pidettävä yllä ja kehitettävä koko ajan. 

Selvitys on julkaistu aluehallintoviraston verkkosivuilla:

Kirjastovuosi 2020: koronasta kohti uutta normaalia

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Kristiina Kontiainen, p. 0295 0165 38 

etunimi.sukunimi@avi.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Sivistystoimi sai kiitosta onnistumisesta korona-aikana – jälkityö jatkuu pitkään14.10.2021 12:52:49 EEST | Tiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen vierailivat 14.10.2021 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sivistysjohdon verkoston kokouksessa. Johtaja Veijo Kosola kertoi avauksessaan, että koronapandemian aikana kuntien sivistysjohto on kokoontunut verkostossa 66 kertaa. Ylijohtaja esitti suuret kiitokset kuntien sivistysjohdolle ja sivistystoimen työntekijöille alueellamme menestyksekkäästä koronaepidemian torjuntatyöstä. Kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty erinomaisesti järjestämään opetus haasteellisissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme