Espoon kaupunki - Esbo stad

Kirkkojärvestä Espoon keskuksen ympärivuotinen helmi

Jaa

Kirkkojärvi on tulevaisuudessa Kirkkojärvenrannan keskeinen ja ympärivuotinen vesielementti. Puistosta rakennetaan monipuolinen, toiminnallinen viher- ja virkistysalue, joka on osa laajempaa Espoonjokilaakson viheralueverkostoa. Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Kirkkojärvenpuiston asemakaavaehdotusta 31.1.2018.

Näkymä Kaivomestarinaukiolta uudelle järvelle ja rantapaviljongille. LOCI MAISEMA-ARKKITEHDIT OY.
Näkymä Kaivomestarinaukiolta uudelle järvelle ja rantapaviljongille. LOCI MAISEMA-ARKKITEHDIT OY.

Kirkkojärvenrannassa viihdytään vuoden ympäri

Kirkkojärvenrannan puisto sijaitsee Espoon keskuksessa Turunväylän ja Kirkkojärven koulun sekä Kuninkaantien uimahallin ja lukion välissä. Alue on herkästi tulvivaa, vähäpuustoista ja umpeen kasvanutta niittyä. Alueen eteläosassa on nykyisin koirapuisto, minigolfalue ja skeittipaikka sekä rakenteilla oleva matonpesupaikka.

Tavoitteena on lisätä puiston virkistys- ja maisemallista arvoa osana Espoonjokilaaksoa ja Keski-Espoon urheilupuistoa. Puistoon voidaan toteuttaa frisbeegolfalue, laitureita oleskeluun ja kalastukseen, sekä kahvilana toimiva puistopaviljonki. Lisäksi parannetaan alueen jalankulku- ja pyöräilyreittejä.

Asemakaavassa määrätään puistoon toteutettavaksi avoin vesialue, Kirkkojärvi. Vesipeilin laajuus määräytyy teknisin ja taloudellisin perustein myöhemmin laadittavassa puistosuunnitelmassa. Puiston kustannusarvio on noin 10,4 M€, ja se voidaan toteuttaa vaiheittain.

Espoonjoen tulvia suitsitaan monin tavoin

Espoonjoki on viime vuosina tulvinut useasti puistoalueelle lähelle Kuninkaantien lukiota peittäen alleen jalankulkuteitä ja ajoittain myös Turunväylän ajokaistoja. Liikennevirasto korottaa parhaillaan Turunväylän ajoratoja tulvarajan yläpuolelle. Kirkkojärvenpuistoon rakennetaan tulvapenkereet korotettujen jalankulkuteiden avulla. Tulvia helpottaa parhaiten Espoonjoen ruoppaaminen. Joen kunnostus Turunväylän ja Kauklahden välillä tulee ajankohtaiseksi vuoden 2018 lopulla. Puistoon rakennettavalla Kirkkojärvellä ei ole juurikaan tulvia tasaavaa vaikutusta, koska altaan tulisi olla laajuudeltaan Kauniaisten kokoinen.

Kirkkojärvenranta osana Espoon kirkonmäen kulttuuriympäristön historiaa

Aikoinaan kevättulvat levittivät Kirkkojärven aina Espoon tuomiokirkolle saakka. Kirkkojärvellä on toiminut jo 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alkupuolella Espoon terveyslähde eli Espoon kylpylä. Vieraat nauttivat lähteen rautapitoista, parantavana pidettyä vettä ja ottivat terveyskylpyjäkin kaivohuoneessa. Lähdekaivo löytyy nykyisin Kuninkaantien lukion vierestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkkitehti Jenni Mikkola, Espoon kaupunki, puh. 043 825 2864

Projektinjohtaja Mikko Kivinen, Espoon kaupunki, puh. 043 824 9578

Kuvat

Näkymä Kaivomestarinaukiolta uudelle järvelle ja rantapaviljongille. LOCI MAISEMA-ARKKITEHDIT OY.
Näkymä Kaivomestarinaukiolta uudelle järvelle ja rantapaviljongille. LOCI MAISEMA-ARKKITEHDIT OY.
Lataa
Näkymäkuva Espoonjokilaaksoon urheilupuiston viereiseltä mäenkumpareelta, Naapurinmäeltä.       LOCI MAISEMA-ARKKITEHDIT OY.
Näkymäkuva Espoonjokilaaksoon urheilupuiston viereiseltä mäenkumpareelta, Naapurinmäeltä. LOCI MAISEMA-ARKKITEHDIT OY.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21

www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme