Suomen Setlementtiliitto ry

Kirkon ensimmäinen tasa-arvopalkinto Ouluun

Jaa

Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi tiistaina 22.5.2018 Kirkon ensimmäisen tasa-arvopalkinnon Oulun tuomiorovasti Satu Saariselle. Palkinnosta päätti kirkkohallituksen täysistunto.

Palkintoperusteissa korostettiin erityisesti tuomiorovasti Saarisen työtä sukupuolten tasa-arvon edistämisen hyväksi.

– Satu Saarinen on tutkinut väitöskirjassaan naisten asemaa kirkossa ja rohkeasti puolustanut sukupuolten tasa-arvoa käytännön työssä. Saarisen valinta istuu hyvin vuoteen 2018, jolloin on kulunut 30 vuotta pappisviran avaamisesta naisille. Saarinen on nuori kirkon johtaja alueella, joka on perinteisesti ollut miesjohtajien aluetta, kirkkohallituksen johtava asiantuntija Kari Latvus kertoi palkintoperusteista.

Palkinnon saaja sai rahapalkintona 5 000 euroa käytettäväksi itse valitsemaansa kohteeseen tasa-arvotyössä. Tuomiorovasti Saarinen aikoo kohdistaa palkintorahat Vuolle Setlementin Tyttöjen Talon ja Poikien Talon seksuaalikasvatustyöhön.

– Tasa-arvoon, tasavertaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvät kysymykset ovat minulle tärkeitä ja olen onnekas, kun olen voinut työni, tutkimukseni sekä vapaaehtoistoiminnan kautta pitää esillä näitä teemoja ja tehdä myös omalta osaltani työtä tasa-arvon toteutumisen eteen. Pohjois-Pohjanmaalla on tähän työhön aivan erityinen alueellinen tarve. Muun muassa kouluterveyskyselyissä ja Tyttöjen Talojen tekemässä kartoituksessa on noussut esiin seksuaalisuutta rikkovien väkivallan tekojen yleisyys kaikkien sukupuolten kohdalla. Rikkoutumaton kasvurauha seksuaaliterveyden alueella on hyvän elämän ja tasapainoisen aikuisuuden pohja, Saarinen kertoo.

Vuolle Setlementin Tyttöjen Talon tekemä avoin kysely kartoittaa Pohjois-Pohjanmaalla asuvien 13–29-vuotiaiden kokemuksia. Kyselyyn vastanneista jopa 69 % on kokenut seksuaalisuutta loukkaavia tekoja, ja halventamista tai nolaamista 63 % vastanneista. Koskettamista ilman lupaa on kohdannut 60,4 %, ja painostamista seksiin tai seksuaaliseen tekoon 26,4 % kyselyyn vastanneista. Netissä seksuaalista häirintää oli kohdannut 49 % kyselyn vastaajista.

Palkinnon kohteen avulla Saarinen haluaa nostaa aiheen valtakunnalliseen keskusteluun.

– Haluan kääntää katsetta kaikkiin kaupunkeihin ja herätellä ajatusta seksuaalikasvatuksen merkityksestä ja siitä, löytyisikö muiltakin alueilta yhteistyöverkostoja, joiden avulla tätä työtä voidaan tehdä. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus, myös tasa-arvon tulevaisuus, tuomiorovasti korostaa.

Saarinen on Vuolle Setlementin hallituksen uusi jäsen ja kokee järjestön arvot ja toiminnan itselleen läheiseksi ja tärkeäksi.

– Setlementtityö on laadukasta ja tunnustettua työtä, joka auttaa ihmisiä ennaltaehkäisevästi ja korjaavasti. Siinä työssä tuleva itselle tärkeät asiat esille, kuten monikulttuurisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvoisuus, Saarinen kiteyttää.

Kirkkohallitus perusti tasa-arvopalkinnon vuonna 2017, ja se myönnetään jatkossa joka toinen vuosi. Palkinnon myöntämisen perusteita ovat sukupuolten välisen tasa-arvon lisääminen, eettisten arvojen vahvistaminen ihmisten ja ihmisryhmien tasa-arvoisessa kohtelussa, inhimillisyyttä ja ihmisen arvoa edistävä, pitkäjänteinen työ tai uusi innovaatio tasa-arvokysymyksissä ja erityisesti heidän tukeminen, jotka eniten kärsivät epätasa-arvosta ja sen seurauksista.

Vuolle Setlementti on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys, joka toteuttaa hyvinvointi- ja koulutuspalveluja opiston, monimuotoisen asiantuntijatyön sekä nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syötteen avulla. Vuolteella on pitkäaikainen kokemus nuoriso-, seniori-, monikulttuurisuus- ja yhteisötyön sekä kansalaistoiminnan lisäksi sovittelutoiminnan, rikosuhripäivystyksen ja väkivaltatyön toteuttamisesta. www.vuolleoulu.fi

***

Palkinnonjakotilaisuus järjestetään tiistaina 22.5. klo 17.00 Kirkon talossa (Eteläranta 8, Helsinki, Mikael-sali).

Kuvia tilaisuudesta tiistaina klo 17 jälkeen: Kirkon kuvapankki

Haastattelupyynnöt: tuomiorovasti Satu Saarinen, p. 040 556 7840

Yhteyshenkilöt

Kari Latvus
Kirkkohallituksen johtava asiantuntija
p. 040 6429 274,
kari.latvus@evl.fi

Jussi Kemppainen
Vuolle Setlementti ry
Toiminnanjohtaja
p. 040 527 2898
jussi.kemppainen@vuolleoulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Setlementtiliitto ry
Suomen Setlementtiliitto ry
Sturenkatu 11 A
00510 HELSINKI

010 837 5500http://www.setlementti.fi

Suomen Setlementtiliitto, sen jäsenyhdistykset ja yritykset tekevät arvokasta, arkista työtä hyvinvoinnin rakentajana eri puolilla Suomea. Toimintamuotojamme ovat kansalaistoiminta, seniori- ja vanhustyö, kehittäminen ja vaikuttavuus, lapsi- ja nuorisotyö, monikulttuurinen työ, yhteisöllisten asumismuotojen kehittäminen ja tuotanto, 16 kansalaisopiston, kahden kansanopiston ja kahden erityisoppilaitoksen koulutustarjonta sekä vaikeiden elämäntilanteiden tuki. Setlementtiliikkeen palveluksessa on noin 4000 ammattilaista ja heidän kanssaan setlementtityötä tekee iso joukko vapaaehtoisia. Jo 100 vuotta setlementtityötä rohkeasti ihmisen puolella. www.setlementti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Setlementtiliitto ry

Hima & Strada: Asunnottomuus on ihmisoikeusloukkaus17.10.2018 09:22:24 EESTTiedote

Asunnottomuutta kokeneiden katuoppaiden kollektiivi Hima & Strada haluaa, että yleismaailmallinen ihmisoikeus, oikeus asuntoon, turvataan vahvemmin Suomen lainsäädännössä. Asunto on ihmisen perustarve, kuten puhdas vesi, ravinto ja vaatetus. Siksi jokaisella tulee olla lailla suojattu oikeus kohtuuhintaiseen, turvalliseen ja varmaan asuntoon, joka vastaa asukkaidensa tarpeita. Suomessa on tällä hetkellä yli 7000 ihmistä, joiden kohdalla tämä ihmisoikeus ei toteudu. Julkisen vallan tehtävä on varmistaa, että jokainen ihminen Suomessa saa elää kokonaisvaltaista elämää nauttien kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattujen oikeuksien suojasta. Ihmisoikeudet ja asunnottomuuden poistaminen ovat erottamattomat Suomessa tarkentava lainsäädäntö ei tue perustuslaissa mainittua jokaisen oikeutta asuntoon. Lisäksi perustuslaissa ei valtiolle ole sisällytetty velvoitetta toteuttaa jokaiselle kuuluvaa oikeutta asuntoon. Jotta Suomen lainsäädäntö tukisi asunnottomuuden poistamista, asunto sub

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme