Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kivi tipahti kaivannossa ilman kypärää työskennelleen työntekijän päähän – yksityiselle elinkeinonharjoittajalle tuomio työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Iitissä rakennustyötä suorittaneelle yksityiselle elinkeinoharjoittajalle 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus julisti tuomion istunnossa 8.11.2022.

Syyte liittyi heinäkuussa 2020 sattuneeseen tapaturmaan. Työntekijä oli ollut tarkastamassa salaojaputkea omakotitalon seinän viereen kaivetussa noin kahden metrin syvyisessä kaivannossa. Työnantajana toiminut elinkeinonharjoittaja oli samanaikaisesti työskennellyt traktorikaivurilla kaivannon välittömässä läheisyydessä, jolloin kaivurin kauha oli osunut kaivannon reunalla kaivumaakasassa olleeseen suurikokoiseen kiveen, joka oli vierinyt kaivantoon ja osunut kaivannossa kyyristyneenä olleen työntekijän päähän. Työntekijä ei käyttänyt suojakypärää.

Syytteen mukaan työnantaja oli laiminlyönyt huolehtia kaivantotyön vaarojen arvioinnista, suojaustoimenpiteiden suunnittelusta ja suojakypärän käytöstä ja lisäksi työnantaja oli itse työskennellyt traktorikaivurilla tukemattoman kaivannon välittömässä läheisyydessä.

Työnantaja tunnusti menetelleensä syytteen teonkuvauksen mukaisesti ja myönsi syytteen oikeaksi. Salaojitusta oli tehty työnantajan omistaman omakotitalon pihalla. Työnantaja kertoi tapahtuman olleen vahinko ja että hän ei toiminut tahallisesti. Työnantaja kertoi käyneensä työturvallisuusasioita läpi työntekijöidensä kanssa, mutta kaikki eivät ole halukkaita käyttämään suojavälineitä.

Käräjäoikeus katsoi työnantajan menetelleen syytteessä kuvatulla tavalla ja syyllistyneen työturvallisuusrikokseen ja tuomitsi työnantajalle 25 päiväsakkoa.

Kaivannon sortuminen on hengenvaarallista

Tapauksessa tapaturma oli aiheutunut siitä, että työntekijä oli työskennellyt kaivannossa ilman kypärää ja työnantaja oli työskennellyt traktorikaivurilla kaivannon välittömässä läheisyydessä, mistä johtuen kivi oli tippunut työntekijän päähän. Työsuojelun lakimies Reeta Holmi huomauttaa, että työskentely kaivannossa, jonka turvallisuudesta ei ole huolehdittu, on itsessään hengenvaarallista. Kaivantojen sortumiset ovat johtaneet työntekijöiden kuolemiin.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 8.11.2022, asianumero R 22/860.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Reeta Holmi, 050 3807 369, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johto kaksipäiväisellä maakuntamatkalla Kainuussa27.1.2023 17:37:03 EET | Tiedote

Tapaamiset Kainuun hyvinvointialueen, Kainuun maakunnan sidosryhmien ja alueen yritysten ja median kanssa olivat ohjelmassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johdon vierailulla 26.-27.1.2023. Koronan vuoksi läsnäolotapaamisia ei ole kolmeen vuoteen järjestetty. Esillä olivat maakunnan hyvinvoinnin, sivistystoimen, elinvoiman, kriiseihin varautumisen, saavutettavuuden ja työsuojelun kysymykset.

Vi förändrar världen tillsammans - utvecklingsprojekten ökar de ungas delaktighet och samhörighetskänsla24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

För att utveckla ungdomssektorn delade regionförvaltningsverken under 2022 ut nästan tre miljoner euro i understöd till sammanlagt 91 projekt. Inom utvecklingsprojekten kan man snabbt reagera på fenomen och på konsekvenserna av världsläget i de ungas liv. I målen för de projekt som understödes 2022 nämndes de ungas delaktighet, jämlikhet och stärkande av samhörigheten.

Maailmaa muutetaan yhdessä - kehittämishankkeilla lisätään nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen vuoden 2022 aikana lähes kolme miljoonaa euroa yhteensä 91 hankkeelle. Kehittämishankkeissa pystytään nopeasti reagoimaan ilmiöihin ja vaikkapa maailmantilanteen heijastamiin vaikutuksiin nuorten elämässä. Vuonna 2022 avustettujen hankkeiden tavoitteissa näkyivät nuorten osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme