Espoon kaupunki - Esbo stad

Kiviruukkiin kasvaa vehreä kaupunkielämän ja kiertotalouden keskus

Jaa

Espoon Kivenlahdessa sijaitseva Kiviruukki kehittyy vehreäksi ja kaupunkimaiseksi asuin- ja työpaikka-alueeksi sekä bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymäksi. Alue sijaitsee alle kilometrin etäisyydellä Kivenlahden tulevasta metroasemasta. Nykyiselle pienteollisuus- ja varastoalueelle tulee asuntoja noin 9 000 asukkaalle ja noin 3000 työpaikkaa vuoteen 2040 mennessä. Espoon kaupunginhallitus käsittelee Kiviruukin osayleiskaavaehdotusta 11.1.2021.

Kiviruukki, viistokuva pohjoisesta. Havainnekuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.
Kiviruukki, viistokuva pohjoisesta. Havainnekuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.

Espoon Kivenlahdessa sijaitseva Kiviruukki kehittyy vehreäksi ja kaupunkimaiseksi asuin- ja työpaikka-alueeksi sekä bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskittymäksi.  Alue sijaitsee alle kilometrin etäisyydellä Kivenlahden tulevasta metroasemasta. Nykyiselle pienteollisuus- ja varastoalueelle tulee asuntoja noin 9 000 asukkaalle ja noin 3000 työpaikkaa vuoteen 2040 mennessä. Espoon kaupunginhallitus käsittelee Kiviruukin osayleiskaavaehdotusta 11.1.2021.

Ilmastoviisaus ja kiertotalous suunnittelun keskiössä

Alueen sydän on Kiviruukin aukio: elävä ja monipuolinen julkinen kaupunkitila, jonka ympärille sijoittuu asumista, koulutusta, tutkimusta, työpaikkoja ja palveluita. Tiiviin kaupunkirakenteen ansiosta alueelle on mahdollista rakentaa tehokas ja vähäpäästöinen energiajärjestelmä.

Myös alueen liikenneratkaisut tukevat Espoon tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2030. Kiviruukin julkiset palvelut sijoitetaan siten, että ne ovat hyvin saavutettavissa jalan, pyörällä ja joukkoliikenteellä. Kun metron läntinen pääteasema valmistuu Kivenlahteen vuonna 2023, alueesta muodostuu keskeinen liikenteen solmukohta. Jalankulkijat ja pyöräilijät pääsevät sujuvasti Kivenlahden metrokeskuksesta Kiviruukkiin, kun Länsiväylän alittava Tschetschulininportti rakennetaan. Kaavassa varaudutaan siihen, että Kiviruukin läpi voidaan rakentaa myöhemmin Kauklahden ja Kivenlahden välinen joukkoliikenneväylä.

Kiviruukkiin on kasvamassa kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen bio- ja kiertotalouden innovaatiokeskus, Cleantech Garden, joka kokoaa yhteen tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen toimijoita sekä alan edelläkävijäyrityksiä.

Vihreys ja virkistys kuuluvat Kiviruukkiin

Kiviruukkiin rakennettavat puistot ja virkistysreitit liittyvät läheisiin virkistysalueisiin, kuten Sammalvuoreen ja Keskuspuistoon. Länsiväylän uusi alikulku avaa eheän jalankulku- ja pyöräily-yhteyden rantaraitilta keskuspuistoon saakka. Kattilalaakson pientaloalueen ja Kiviruukin välinen virkistysalue pysyy ennallaan ja sen luontoarvojen säilymisestä huolehditaan.

Kaupunginhallitus asettaa päätöksellään Kiviruukin osayleiskaavaehdotuksen nähtäville. Ehdotus on julkisesti nähtävillä 30 päivää, jolloin siitä on mahdollisuus jättää kirjallinen muistutus. Kaupunkisuunnittelukeskus järjestää ehdotuksen nähtävilläolon aikana tiedotus- ja keskustelutilaisuuden.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo, puh. 050 593 3359,
Arkkitehti Anu Ylitalo, p. 043 825 4410.

Kuvat

Kiviruukki, viistokuva pohjoisesta. Havainnekuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.
Kiviruukki, viistokuva pohjoisesta. Havainnekuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus.
Lataa
Kiviruukki, viistokuva lounaasta. Havainnekuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus
Kiviruukki, viistokuva lounaasta. Havainnekuva: Espoon kaupunkisuunnittelukeskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

KAMU besökarantal steg till 85 000 besökare under undantagsåret 202014.1.2021 09:56:20 EETTiedote

Det nya årtiondet började fint vad gäller besökarantalet på KAMU Esbo stadsmuseum, då 12 694 besökare bekantade sig med våra utställningar i januari 2020. Under hela året 2020 besöktes KAMUs museer totalt av 84 760 besökare, vilket är ca 18 000 mindre än år 2019. Besökarantalet på Glims gårdsmuseum och Pentala skärgårdsmuseum steg en aning jämfört med besökarantalet år 2019. Det minskade besökarantalet under året orsakades av att KAMUs museer var stängda under ca 4 månaders tid på grund av koronavirusepidemin, först på våren och sedan i slutet av året.

KAMUssa vieraili poikkeusvuonna 2020 lähes 85000 kävijää14.1.2021 09:55:02 EETTiedote

KAMU Espoon kaupunginmuseon uusi vuosikymmen käynnistyi hienosti, sillä kahden ensimmäisen kuukauden aikana näyttelyihin tutustui 12 694 kävijää. Koko vuoden 2020 aikana KAMUn museoissa vieraili yhteensä 84 760 kävijää, joka oli noin 18 000 kävijää vähemmän kuin vuonna 2019. Talomuseo Glimsin ja Saaristomuseo Pentalan kävijämäärät sen sijaan nousivat hieman vuoden 2019 kävijämääristä. Kokonaiskävijämäärien laskun aiheutti se, että KAMUn museot olivat viime vuonna suljettuina yhteensä noin 4 kuukautta koronaviruksen aiheuttaman pandemian takia, ensin keväällä ja toisen kerran vuoden lopulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme