Korkein oikeus / Högsta domstolen

KKO hylkäsi syytteen törkeästä petoksesta talokauppariitaan liittyvässä asiassa

Jaa

Korkein oikeus (KKO) katsoi, että myyjä ei ollut syyllistynyt törkeään petokseen ostajia kohtaan omakotitalon kaupassa. Syyte hylättiin.

Riidan kohteena oleva rintamamiestalo myytiin vuonna 2012. Myyjä oli vuonna 2003 teettänyt taloon niin sanotun jälkipaalutuksen. Hovioikeus katsoi myyjän erehdyttäneen ostajia kaupan yhteydessä salaamalla heiltä sen, että jälkipaalutusta ei ollut tehty rakennuksen keskiosan alle ja että jälkipaalutus oli tehty ilman rakennuslupaa. Hovioikeus katsoi myyjän syyllistyneen törkeään petokseen ja arvioi rikoksella aiheutetun vahingon määräksi vähintään 170 000 euroa.

Korkein oikeus katsoi, ettei myyjä ollut tahallaan erehdyttänyt ostajia. Syyte törkeästä petoksesta hylättiin.

Sama kahden poliisin välinen kiinteistökauppariita on ollut KKO:n käsiteltävänä aiemminkin kiinteistön virhettä koskevana siviilikanteena. Ostajat vaativat tuolloin kaupan purkua tai tuntuvaa hinnanalennusta. Korkein oikeus ei myöntänyt vuonna 2016 antamallaan päätöksellä ostajille valituslupaa, joten hovioikeuden päätös 12 000 euron hinnanalennuksesta jäi lainvoimaiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esittelijä Heikki Kemppinen, p. 029 56 40062, heikki.kemppinen(at)oikeus.fi

Ratkaisu (28.12.2021, R2020/17), jota ei ole julkaistu ennakkopäätöksenä, on tilattavissa korkeimman oikeuden viestinnästä, viestinta.kko(at)oikeus.fi, p. 029 56 40060.

Tietoja julkaisijasta

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme